ELAZIĞ’IN KALKINMASI İÇİN DEVLET MİLLET EL ELE

Elazığ Kalkınma Kurultayı’nın 2. Birleşim Toplantısı, Elazığ Valiliği, Elazığ Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından organize edilerek ve FÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde 29

TURİZMİN SESİ

Elazığ Kalkınma Kurultayına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Şuay Alpay ve Zülfü Demirbağ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, Fırat Üniversitesi Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, Elazığlı İşadamları, Elazığ’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Fırat Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, öğrenciler ve basın mensupları katıldılar.
 
 
Elazığ Kalkınma Kurultayı’nın 2. Birleşim toplantısının açılışında kurultayı tanıtan konuşmaların ardından açılış konuşmasını yapan Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Kalkınma Kurultayı hazırlıklarına başlarken temel hedeflerinin şehrin gelişme yönünü ve odağını belirlemek olduğunu söyledi.
Bazı çalışmalarda usul esastan önemlidir
 
 
Koçak, Elazığ’ın sosyal ve ekonomik kalkınmasına yönelik strateji ve hedefleri belirlemek ve izlenebilir bir kalkınma modeli oluşturmak amacıyla Şubat 2014’ten bu yana çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Eylül 2014’te düzenlenen ilk çalıştayda Elazığ’ı geleceğe taşıyacak, kalkınmada lokomotif olabilecek sektörlerin belirlendiğini vurgulayan Koçak, “Odak sektörler su ürünleri, yeraltı kaynakları ve turizm olarak belirlendi. 1.Birleşim Kurultayı’nda öne çıkan öncü sektörler ile birlikte gelişecek diğer alanlar ise hayvancılık, bitkisel üretim, inşaat, ticaret, enerji, eğitim ve sağlık oldu. Bazı çalışmalarda usul esastan önemlidir. Kalkınma kurultayının usulü de esası kadar önemlidir. Kurultayın karar ve hazırlık aşamasında bir usul belirledik. Bu da kentin bütün yerel dinamiklerini de işin içine katarak ortak kararlar almaktır. Bu şekilde yapılacak işleri ortak akılla gerçekleştirmektir. Bize düşen görev suyun yolunu bulması için hazırlık yapmaktı. ” dedi.
 
 
Vali Koçak konuşmasında ayrıca, Fırat Üniversitesi’nin akademik yönden çok önemli katkılar yaptığına değinerek, kurultay ile ilgili yapılan hazırlık çalışmalarının hangi aşamalardan geçtiğinden söz etti. İlk olarak belirlenen 14 sektöre nasıl karar verdiklerini anlatan Koçak, “Üniversiteden hocalarımızın katkıları yanında, özel sektörden ticaret ve sanayi odalarımızın temsilcilerinin de önemli katkıları oldu. Tüm kuruluşlarla yaptığımız toplantılardan çok önemli sonuçlar elde ettik. Bunlar tek tek değerlendirildi. Ortak sinerji ile bu çalışmaları sürdürerek bugüne geldik. Sivil toplum kuruluşlarına bu çalışmalarda dayanışma ve destekler için teşekkürü bir borç bilirim. Özellikle kurultayın ikinci çalışma aşamasında bizimle çok yakından çalıştılar ve katkı sağladılar.
 
 
İyi odaklanma ortak çalışma
Dünyada gelişmiş bütün metropol kentlerinin belirli özellikleriyle anıldıklarını söyleyen Koçak, Elazığ’ın da gelecekte bu şekilde seçilen odak sektörlerin ürünleri ile anılacağının altını çizdiği konuşmasında, “Bugün bizim özendiğimiz veya takdir ettiğimiz şehirler belli özellikleriyle tanınırlar. Bu proje laf olsun diye yapılmadı. Ortaya konulan hedeflerin gerçekleşmesini izleyecek bir mekanizma oluşacağını burada bir kez daha ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
 
Koçak, Kalkınma Kurultayı’nın birinci aşamasında alınan kararların ikinci aşamada nasıl gerçekleşeceğini ortaya koyduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:“Üç odak sektör ortaya koyduk. Bu 3 odak sektörde 16 nihai hedef koyduk, 120 tane stratejik hedefi var. Bunların takip edilmesi için 344 gösterge belirlendi. Sadece bu 3 sektörde yapılacaklar için 344 gösterge altında yüzlerce değişik faaliyet, gerçekleştirilecek ve izlenecek.”Sektör izleme komitelerinin takdimiKurultayın öğleden sonraki oturumuna katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yaptığı kapanış konuşması ardından  turizm, yeraltı kaynakları ve su ürünleri olmak üzere 3 odak sektörün “Sektör İzleme Komitelerinin Takdimi ve İmza Töreni” ile sona erdi.