EKONOMİK KRİZ YAT İMALATINI VURDU

"Bodrum'da bu sektörden her yıl yaklaşık 100 milyon Avro girdi sağlanırken, bu rakam 10 milyon Avro'lara düştü" dedi.

TURİZMİN SESİ


Turan, yaptığı açıklamada, tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle her yıl onlarca tekne üretilen Bodrum Yarımadası'ndaki tekne siparişlerinin durduğunu söyledi. Yat imalatı sektörünün Bodrum için büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Turan, "Her yıl yaklaşık 100 milyon Avro girdi sağlanırken bu rakam 10 milyon Avro'lara düştü.unlarda daha önce alınmış siparişlerdi, bu yıl bitirildi. Bazı yatırımlar durdu. Şu anda yarım kalan tekneler var. Bunlar genelde yurt dışı siparişlerdi" diye konuştu.

Kriz nedeniyle tersanelerde çok sayıda işçinin işten çıkarıldığına işaret eden Turan, şöyle konuştu: "Tersaneler belki kapanmadı ama işçi sayısını 3'te 1'e düşü renler oldu. Kendi imkanlarıyla devam edenler var. Kendisini yat bakım ve onarımı ile döndüren işletmeler var. Ortakent beldesinde yeni imalatı bırakın, kışlamak için tekne çekim talebi bile yok. Eskiden insanlar sıraya girerdi, şimdi bu yerler boş. Bu nedenlerle tersanelerde 300 marangoz varsa bunlardan 200'ü işinden ayrıldı. Bu yıl sektörde sadece Bodrum Yarımadası'nda 500-600 işçi işinden oldu.Turan, Bodrum Yarımadası'nda yat imalatı, bakım ve onarımı yapan 48 tersane ile yat bakım ve onarımı yapan 3 marinanın bulunduğunu ifade etti. Ekonomik krizin yat imalatı sektöründeki tedarikçileri de zor durumda bıraktığına dikkati çeken Turan, "Bu sektörde yaklaşık 250 çeşit malzeme kullanılıyor. Tekne siparişleri durduğu zaman bu tedarikçilerde ekonomik olarak olumsuz etkileniyor. Yüzlerce aile bu işten geçimini sağlıyor" dedi.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon ise tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin Bodrum'da en çok yat imalatı sektörüne zarar verdiğini söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle insanların öncelikle zorunlu tüketim mallarına yöneldiğini ve lüks tüketim mallarını ikinci planda bıraktı klarını anlatan Kocadon, şunları kaydetti: "2001 yılında Türkiye'de ekonomik kriz yaşandığı zaman, bizim üreticilerimiz aldıkları yurt dışı siparişlerle açığı kapatmıştı. Şimdi bu durumda tam tersi yapılmalı ve hedef Türkiye pazarı olmalı. Biz sektöre yardımc ı olmak için yurt içindeki fuarlara katılıyoruz ve stantlar açıyoruz. Bu stantlarda Bodrum'da üretilen tekneleri gösteriyoruz, tanıtımlarını yapıyoruz. Bodrum'da yapılan guletler tüm dünyada tanınıyor. Ben artık Türkiye pazarına yönelmelerini tavsiye ediyorum."