EĞRİDİR SPOR TURİZMİNİ ÇEŞİTLENDİRİYOR

Isparta'nın Eğirdir ilçesi mevcut spor turizmi ürünlerine bir yenisini ekliyor.

TURİZMİN SESİ


Koşu, yüzme ve bisiklet parkurlarından oluşan uluslararası Triathlon yarışmalarından sonra, şimdi de kayakla kros stili bir parkur izlenerek kayma ve yol üzerindeki hedeflere tüfekle ateş etmeyi içeren Biatlon yarışmalarına ev sahipliği yapmak istiyor.

Konu, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu tarafından 17-19 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenen III. Ulusal Eğirdir Turizm Sempozyumu'nda tartışıldı.

Söz konusu etkinlik çerçevesinde Mavigöl Uygulama Otel'inde düzenlenen “Eğirdir Havzası Alternatif Turizm Olanakları” konulu panelde konuşmacılar, Eğirdir Gölü'nde yapılabilecek göl sporları, çevredeki bitki örtüsü ve doğal yapı kullanılarak yapılabilecek bisiklet, dağcılık, kayak, yamaç paraşütü gibi sporlarla ilgili görüşler sunuldu.

Geleceğe yönelik yapılması gereken yatırımların da tartışıldığı panelde konuşmacılardan Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Küçük, Eğirdir'in kışın kayakla yapılan biatlon yarışları açısında sahip olduğu potansiyele değindi. Eğirdir'in yaz aylarında da tekerlekli kayaklarla biatlon yarışları için uygun olduğunu vurgulayan Küçük şunları söyledi: “Halihazırda Çandır YazıKanyonda bir eğitim kampı var.

Burada yılda iki eğitim kampı açıyoruz. Eğirdir'de 11 federasyon eğitmeni bulunuyor. Bu eğitmenlerle Barla, Davras ve Dedegöl Dağlarında dağcılık parkurlarını oluşturduk. İstasyonlar kurup, arama kurtarma ekipleriyle turistik bir ürün olarak pazara sunabileceğimiz Biatlon yarışları parkuru oluşturabiliriz.” Küçük, belediye ile ortak çalışmalarla oluşturulacak yapay tırmanış duvarının da bölgenin ulusal ve uluslararası pazarlara sunacağı turistik ürün yelpazesini genişleteceğini belirterek, “Olimpik düzeyde uluslarası şampiyonaları Eğirdir'de yapılabilir. Ayrıca, trekking parkurları ve kanyon geçişleri konusunda işbirlikleri yapılabilir” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bahattin Rızaoğlu'nun yönettiği panele; Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Okan Gültekin, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Triathlon Federasyonu Başkanı Halil Kılıçoğlu, Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Isparta İl Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Isparta İl Gençlik ve Spor Müdürü Eyüp Erman konuşmacı olarak katıldı.


Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Okan Gültekin, Davras Dağında yapılan slalom kayak yanında mukavemet kayağı yapılabileceğini ve biatlon yarışları organize edebileceklerini ifade etti. Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonasının 2011 yada 20012 yılında Eğirdir de yapılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.Bu durumda 3000 kişinin Eğirdire gelebileceğinide belirtti.

Bundan sonraki hedef ise Dünya kupası olacaktır. Ayrıca yol bisikleti yarışları için eğirdir için doğa ve gölüyle mükemmel bir parkura sahip olduğunu bu parkuru kullanarak eğirdir in tıpkı Kapodokya da 2007 yılında yapılan helikopter den naklen yayın ile dünyaya tanıtılabileceğini vurguladı.Müftüoğlu diğer yapılabilecek bir iş olarak ise Eğirdir Belediyesi ile BMX bisiklet pisti oluşturarak olimpik bazda yarışların Eğirdir e alınabileceğini belirtti

Triathlon Federasyonu Başkanı Halil Kılıçoğlu ise 5 yıl önce Eğirdir Belediye Başkanlığının talebi ile bölgede inceleme yaptıklarını gönderdikleri Teknik heyetin bölgeyi çok beğendiklerini ve yarışlar için kendisininde eğirdir e ilk defa gelerek hayran kaldığını söyledi.


HEğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “her yıl düzenlen yarışlardan sonra kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz” dedikten sonra şunları söyledi: “Artık bu yarışlar uluslarası düzeyde olmalı. Uluslararası Triatlon Federasyonu'nun yönetim kurulu toplantısına bu öneriyi götürdüm. Eğirdir'i tanıtan sunumun daha ilk dakikalasında, Eğirdir'in Monaca'ya benzediğini belirterek, Avrupa şampiyonasının burada yapılabileceğini belirti.

Yönetim kurulu kararıyla 2007'deki ilk Eğirdir Triatlonu Avrupa Şampiyonası Çetin Meydan kardeşimizin organizesi ile düzenlendi. Bu yarışa, 21 ülkeden 95 sporcunun katıldı. 3 Ağustos 2008 Avrupa şampiyonası'na da 25 ülkeden 125 sporcu katıldı.” Halil Kılıçoğlu ise Triatlon Federasyonu olarak Eğirdir için gerekenleri yaptıklarını bundan sonrada yapmaya devam edeceklerin belirtti.

Konuşmacılar, Eğirdir Gölü'nde yapılabilecek göl sporları, çevredeki bitki örtüsü ve doğal yapı kullanılarak yapılabilecek bisiklet, dağcılık, kayak, yamaç paraşütü gibi sporlarla ilgili görüşlerini dile getirip, adılması gereken adımları tartıştılar.