TURİZMİN SESİ
Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği (SEGM) ile Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi iş birliği, Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Etki Ofisi desteği ile düzenlenen 3. Forum Eğitim K12, Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde İzmir Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Forum’da, eğitimde sürdürülebilirlik, sosyal etki ve kalkınmaya yönelik önemli başlıklar tartışmaya açıldı.Forum, Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Etki Ofisi Koordinatörü Öğrt. Gör. Kevser Çimenli, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi Kurucusu Özge Can Görgün, SEGM Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk ve Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada eğitimin rolü ve “şu anın” etkili adımlar atılması için taşıdığı kritik önem vurgulandı.
Forum kapsamında, “Eğitim Kurumlarında Sürdürülebilir Kalkınmaya Bakış” konulu araştırmanın sonuçları, Uzman Psikolog Tuğba Güreli ve Uzman Sosyolog ve Çocuk Gelişimcisi Merve Harbelioğlu tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Araştırma, sürdürülebilirlik kavramının eğitim kurumlarındaki yerini ve geleceğe yönelik farkındalık yaratma açısından taşıdığı önemini ortaya koydu.
Araştırma da Dikkat Çeken Sonuç : Eğitim Eksik
Öğretmen ve Veliler Farkında, Ama Eylem İçin Daha Fazla Eğitime İhtiyaç Var!
Yapılan araştırma, sürdürülebilir kalkınma konusunda farkındalığın yüksek olduğunu, ancak bu alanda eğitim ve bilgi seviyesinin yetersiz kaldığını ortaya koyuyor. Katılımcıların %94’ü sürdürülebilirlik kavramını daha önce duyduğunu belirtirken, %62’si Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında bilgi sahibi olmadığını, %57’si ise bu konuda herhangi bir eğitim almadığını ifade etti.
Araştırmaya göre, sürdürülebilirlik bilincini artırmak için eğitim kurumlarında atık yönetimi, enerji tasarrufu, çevre projeleri gibi etkinliklere öncelik verilmesi gerekiyor. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin eğitim müfredatlarına entegre edilmesi ve paydaşların bilgi seviyelerinin artırılması, bu farkındalığın hayata geçirilmesinde kritik önem taşıyor.
Araştırma, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin eğitim yoluyla daha etkin bir şekilde uygulanabileceğini ve bu çabanın daha yeşil ve eşitlikçi bir gelecek için umut verici bir temel sunduğunu vurguluyor.
Forum Eğitim K12 Panellerle Zenginleşti
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yeni Söylemler Geliştirmek Gerekli
Program Moderatörlüğü İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkez Beyaz Köşk Uygulama Anaokulu Okul Müdürü Onur Kurtuluş Kara tarafından gerçekleştirilen Forumun ilk paneli, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi Kurucusu ve SEGM İzmir Temsilcisi Oya Demir’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Sosyal Fayda ve Etki Danışmanı Derya Kılıçalp ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Burcu Önenç, “Eğitimde Sosyal Etkiyi Tasarlamak ve Ölçmek” başlığını detaylandırdı. Konuşmacılar, eğitimin sosyal fayda üretmedeki kilit rolünü ve bu etkinin ölçülebilir hale getirilmesinin yöntemlerini tartıştı.
Forumun ikinci paneli ise Dünya Gazetesi Sürdürülebilirlik Editörü Başak Nur Gökçam moderatörlüğünde düzenlendi. Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasin Özarslan, Başka Bir Okul Mümkün İzmir Eğitim İdari Koordinatörü Yasin Sancak ve Bakırçay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Bozkuş Kahyaoğlu, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim” konusunu derinlemesine ele aldı. Panelde, eğitim sistemlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyum sağlaması için yapılması gereken dönüşümler masaya yatırıldı.
Forumun Çıktıları ve Hedefleri
Üçüncü kez düzenlenen Forum Eğitim K12, eğitimde sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen yenilikçi yaklaşımlar ve sosyal etkisi yüksek projeler için bir bilgi paylaşım ve öğrenme platformlarının çoğaltılmasına yönelik ihtiyacı bir kez daha ortaya koydu. Forum’da paylaşılan fikirler ve yapılan çalışmalara ilişkin aktarılan bilgiler, eğitimde sosyal etkinin arttırılmasına ve geleceğe dair somut adımların atılmasına önemli katkılar sağladı.Sürdürülebilir eğitim ve kalkınma için iş birliklerinin önemini bir kez daha ortaya koyan Forum Eğitim K12 buluşmaları, bu alanda fark yaratmaya devam ediyor.