EDİRNE’DEKİ KAZILARDA TARİH FIŞKIRIYOR

Edirne'nin Zindanaltı mevkiindeki sur kazılarında, Trakya'daki en erken Osmanlı dönemine ait seramik nümuneleri ortaya çıkartıldı.

TURİZMİN SESİ


Edirne Müze Müdürü Hasan Karakaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin desteğiyle Temmuz ayında başladıkları arkeolojik kazıları 9 uzman ve 28 işçiyle sürdürdüklerini söyledi. Eski Edirne Ticaret Borsası'nın bulunduğu alanda Roma İmparatoru Hadrianus döneminde yapılan şehir surlarında yaptıkları kazılarda, kalenin ilk inşa haline ulaşıldığını, 2 burcu ile 1 kulesinin ortaya çıkartıldığını ifade eden Karakaya, yapılan bu çalışmalarla Orta Çağa ait bir seramik fırını bulduklarını belirtti.

Kazının uzun soluklu bir iş olduğunu ve bu yılın arkeolojik kazı çalışmalarının aralık ayında sona ereceğini anlatan Karakaya, şunları kaydetti: "Kazılarda Trakya'daki en erken Osmanlı dönemine tarihlenen seramik nümuneleri ortaya çıkartıldı. Şimdi çıkan seramik parçalarını tamamlamağa çalışıyoruz. Bu seramik parçaları 14. yüzyılın ikinci sarısına denk geliyor. Bu buluntular süsleme ve şekil olarak çok farklılar. Yapacağımız tümlemeleri bilim dünyasına sunacağız. Kazılarda ele geçirilen madeni eşyalar ise çok bozulmuş. Bunlar üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sur oldukça görkemli ve kazılarda Türkiye'nin en güzel sur duvarına denk geldik. Kazılarda ayrıca mezarlar da bulundu." Karakaya, çalıştıkça ortaya çıkan eserlerin kent tarihine önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.