EDEBİYAT VE MEKAN

Özyeğin Üniversitesi Edebiyat Kulübü ve Ahmet Ümit ile İstanbul'un Huzur'unda bir gezinti

Özyeğin Üniversitesi Edebiyat Kulübü'nün “Edebiyat ve Mekân” başlıklı etkinlikler serisinin açılışı 31 Ekim 2010 Pazar günü Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanı ile yapıldı. Yazar Ahmet Ümit'in yaptığı okuma ile Narmanlı Han'dan başlayan ve herkese açık olan etkinlikte, Tanpınar'ın müdavimi olduğu Hacı Abdullah Lokantası'na yapılan ziyaretin ardından romanın baş karakteri Mümtaz'ın ayak izleri takip edilerek Beyazıt'a gidildi ve bu rota boyunca çeşitli duraklarda romandan okumalar yapıldı.

Özyeğin Üniversitesi Edebiyat Kulübü'nün Fen-Edebiyat Fakültesi ile birlikte düzenlediği ve “Edebiyat ve Mekan” adını verdiği etkinlikler serisinin ilkinde, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanı eşliğinde bir yürüyüş gerçekleştirildi. 31 Ekim 2010 Pazar günü, edebiyatı sadece akademiye ait bir alan olmaktan çıkartarak romanların şehir/mekanla olan ilişkisini vurgulamak ve roman karakterlerinin izini sürmek isteyen öğrencilerin düzenlediği etkinlikte, Huzur romanının kahramanı Mümtaz'ın ayak izleri takip edilerek bir gezinti yapıldı ve bu gezintiye romandan okumalar eşlik etti. Yazar Ahmet Ümit de bu okumaların bir bölümünde Özyeğinliler'le birlikte oldu.

Sabah 11.00'de Tanpınar'ın bir dönem yaşadığı ve şu anda ziyaretçilere kapalı olan ancak etkinlik için özel olarak açılan Narmanlı Han'da başlayan etkinlik, Tanpınar'ın sıklıkla gittiği Hacı Abdullah Lokantası'nda yenen öğle yemeğinin ardından Beyazıt'ta romanın baş karakteri Mümtaz'ın güvercinleri beslediği kestane ağacının altında devam etti ve Çorlulu Ali Paşa Medresesi'nde son buldu.

Bu etkinliğin bir benzeri, her sene İrlandalı yazar James Joyce için Dublin'de düzenlenen Bloomsday Festivali'nde yapılıyor. Festivale katılanlar Ulysses romanının kahramanı Leopold Bloom'un Dublin'de gittiği mekanlarda buluşup romandan okumalar yapıyorlar. Özyeğin Üniversitesi Edebiyat Kulübü, “Edebiyat ve Mekan” adını verdiği etkinlikler serisi çerçevesinde Türk Edebiyatı'nın önemli kalemlerinin yapıtlarının izinde İstanbul'u yeniden keşfetmeye devam edecek. (//www.edebiyatvemekan.com)