TURİZMİN SESİ
e-Fatura’ya, 1 Temmuz tarihindeki zorunlu geçiş için son haftaya girildi. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in 535 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, 1 Temmuz 2023 itibariyle yaklaşık 150 bini aşkın yeni mükellef e-Fatura’ya geçiyor. e-Fatura’ya geçişler için geri sayımın yaşandığı bugünlerde özel entegratörlerin telefonları susmuyor. Özel entegratörler firmaları, gelecek hafta Kurban Bayramı boyunca yoğun çalışmaya devam edecek.
İşletmelerin zorunlu olan geçişlerini son günlere bırakabildiğini ifade eden Uyumsoft Kurumsal İş Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Arif Erhun Öçal, şunları söyledi: “Bugüne kadar mali müşavirlere ve e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunan firmalara, biran önce mali mühürlerini alarak geçiş süreçlerini tamamlamaları konusunu, katıldığımız çeşitli toplantılarda sene başından itibaren bilgiler aktardık. Ancak birçok işletme geçişlerini son güne bırakabiliyor. Oysa, mali mühür almak bile bir haftayı bulabiliyor. Özetle, mali mührünü alıp geçişini yapmayan firmalara biran önce süreci tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Henüz mali mühür başvurusu yapmayanlar ise hızlıca başvurularını yaparak süreçlerini takip etmelidirler.” dedi.
e-Fatura’ya geçen firma sayısı 1 milyonu aşacak
Ülkemizin e-Fatura’ya geçişte önemli başarılara imza attığını anlatan Arif Erhun Öçal, şunları kaydetti:
“Türkiye olarak, e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye gibi) uygulamalarına geçişte dünyada örnek ülke olarak gösterileceğimiz bir başarıya imza atıyoruz. e-Fatura kullanan 880 bini aşkın işletme sayısı, 1 Temmuz geçişleriyle birlikte 1 milyon firmayı aşacak. Bu sayının içindeki yaklaşık 500 bin firma, e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-irsaliye dahil e-Belge uygulamalarının hemen hemen hepsini kullanıyor olacak. Artık, e-belge uygulamaları tartışma konusu olmaktan çıkarak, şirket yöneticileri, mali müşavirler ve herkesin kullanmak isteği dijital dönüşüm uygulamaları arasındadır. Uyumsoft olarak, e-Belge uygulamalarındaki ürünlerimiz ve verdiğimiz hizmet kalitemiz ile lider özel entegratörlerin arasındayız.” diye konuştu.
1 Temmuz 2023 tarihinde zorunlu e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye kimleri kapsıyor?
a)2022 hesap dönemi brüt satış hasılatı 3 milyon TL’yi geçen mükellefler, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçiyor. 1 Ocak 2024 tarihinde e-Defter’e geçme zorunluluğu bulunuyor.
b)2022 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 500 bin TL’yi geçen gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçiyor. 1 Ocak 2024 tarihinde e-Defter’e geçme zorunluluğu bulunuyor.
c)2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan, gerek kendi siteleri, gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükellefler, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçiyor. 1 Ocak 2024 tarihinde e-Defter’e geçme zorunluluğu bulunuyor.
d)Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti vermek üzere yeni faaliyete başlayacak otel işletmeleri, faaliyete başladıkları ayı izleyen 4.ayın başından itibaren e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçecek. e-Fatura’ya geçtikleri yılı takip eden yılbaşından itibaren e-Defter’e geçme zorunluluğu bulunuyor.
e)2022 hesap döneminde e-Fatura uygulaması kapsamında olan brüt satış hasılatı 10 milyon TL’yi geçen mükellefler, 1 Temmuz 2023 tarihinde e-İrsaliye uygulamasına geçiyor.