DÜNYAYA DAHA YAKIN BİR KARER

Biraz çukurdan, biraz tümsekten; biraz topraktan, biraz havadan ibarettir her yer her yerin bir adı ve bir hatırası vardır

TURİZMİN SESİ


Karer de o yerlerden bir yer; ırak ve yaban. Karer, Bingöl'ün Adaklı ilçesine bağlı, iç içe bir dağın etrafında, eteklerinde veya gölgesinde yerleşmiş dokuz köyün ortak adı. Köyler bu adı eteklerine serpildikleri 2 bin metre yüksekliğindeki bir dağdan alıyor. İl merkezi ile ilçe merkezinin ortasında kalan bu yörenin il merkezine uzaklığı 38 km, ilçe merkezine uzaklığı ise 28 km.

Ulaşım bilhassa Bingöl yönünden Ilıcalar üzerinden sağlanıyor. Sabah saatlerinde bu köylerden Bingöl yönüne, akşam saatlerinde ise Bingöl'den bu köylere karşılıklı birer veya ikişer minibüs ile yolcu taşınıyor. Yol, hem stabilize hem de büyük bir kısmı yokuş yukarı ya da yokuş aşağı ilerlediğinden bu hatta yolculuk oldukça zor ve neredeyse yarım günlük bir zamana mal oluyor.

Karer, coğrafi konumu bakımından daha çok yaylak ve meralık bir görünüme sahip, ancak dış dünyayla ilişkisi yokmuş gibi güvenli, korunaklı hissi veren bir yerleşim alanı. Burada doğa hala bakir ve tabi. Köyleri şehre bağlayan araba yolu ile patikalar dışında insan eliyle harap edilen bir köşe yok.

Tarım araçlarına dahi bu yörede rastlamak mümkün değil. Zira yörenin nüfusu 3 bin sınırına dayanmışken 1980'li yıllardan itibaren başlayan büyük kentlere kitlesel göçlerden sonra yörede kalan ve sayıları ancak birkaç yüzle ifade edilen yerli ahali, günün her saatinde bulut gölgelerinin yalayıp durduğu yamaçlara yayılan hayvan sürüleri, çoban ıslıkları ve bal arılarının vızıltıları eşliğinde geçimini tek kalem hayvancılıkla sağlıyor.

Bu Karer'in görünen yüzü. Karer'in bir de görünmeyen bir yüzü daha var.
Karerliler, 1926 yılında devletten öğretmen talep etmiş ve almışlar. O gün bu gündür kız erkek ayrımı yapmadan okuyorlar, okutuyorlar. Kitlesel göç başlamadan önce dokuz köye ilkokul binası ile bir ortaokul yaptırmakla yetinmemişler köy mezralarına da okul binalarını yaptırmış ve öğretmen tayin ettirmişler. Göçlerden sonra okullar birer birer kapanmış, öğretmenler tayin edilmez olmuş.


Bingöl - Karer Kültür Festivali
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı kent ve hatta ülkelere dağılan Karerliler, 2005 yılından itibaren açtıkları web sayfaları üzerinden buluşmaya, anılarını paylaşmaya ve doğup büyüdükleri Karer'i yad etmeye başladılar. Tanışma toplantıları, eğlence geceleri ve piknik birliktelikleri derken, bu gün artık doğup büyüdükleri Karer'de festivaller düzenliyorlar.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve ulaşımın zor bela sağlanabildiği yöreye üç gün boyunca yaklaşık 10 bin kişiyi çeken festivalin bu yıl ikincisi, 24, 25 ve 26 Temmuz günleri arasında gerçekleşiyor. Üstelik bu sayının bu yıl katlanması bekleniyor. Karerliler yetmezmiş gibi Almanya'dan gelen ve çoğunluğu Almanlardan oluşan 20 kadar genç de, festivalde ev sahipliği yapacak. Sadece İstanbul'dan aynı gün ve aynı saatte 15 otobüs yola çıkıyor.

Daha birinci organizasyonda tahminleri altüst eden ziyaretçi patlamasından sonra, il yönetimi, yıllardır yörede için için yaşanan iletişim ve ulaşım sorunlarına el atmak zorunda kaldı.

İletişimi sağlamak üzere yöreye yer altından fiber optik kablolar döşendi. Ulaşımı daha çekilir kılmak için de yolun üçte ikilik kısmı asfaltlandı. Bir yıl sonra bu temel sorunlar büyük ölçüde çözülmüş olacak. Dahası 20 öğrenci bulunabilirse her köye okul da açılabilir.

Kuşbakışı bakıldığında ketle ilçenin orta yerinde asılı bir beşiği andıran ve dünyayla tek bağı araba yolundan ibaret görünen Karer, bir yandan Bingöl'ün aydınlık yüzü olduğunu ispatlamaya kararlı görünüyor, bir yandan da gürültüsüz patırtısız, kırmadan dökmeden sabırla keşfedilmeyi bekliyor.

Biraz çukurdan, biraz tümsekten; biraz topraktan, biraz havadan ibarettir her yer. Karer de öyle bir yer işte, ne fazla, ne eksik.