TURİZMİN SESİ-ARTİN ŞİRİNPINAR
Teması Dünyanın Yeni Kültür ve Sanat Durağı: İstanbul olan etkinlikte İstanbul'un son yıllarda dünya çağdaş sanat çevrelerince çekim merkezi olduğu vurgulandı. TUROB'un Haziran ayı üye buluşması Dünyanın Yeni Sanat ve Kültür Turizm Durağı: İstanbul teması ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin katıldığı bir basın toplantısı ile başladı.
1 Haziran Cuma günü İstanbul The Sofa Otel'de gerçekleşen etkinlik daha sonra üyelerin katıldığı öğle yemeği ile devam etti. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul'un tüm güzelliği ve tarihi dokusuyla kültür başkenti olmayı hak ettiğini belirterek Beş yıl önce telaffuz ettiğim zaman kültür ve turizm bir arada olur mu deniliyordu.
Ancak bugün görüyorum ki kültür ve turizm bir arada çok iyi iş birlikleri yapıyor. Şimdi TUROB'un girişimleri sayesinde bu işbirliğini sanat alanında da gerçekleştirecek bir projeye başlıyoruz. Artık otellerimiz sadece konaklama ve yiyecek içecek hizmeti vermekle kalmayacak, ülkemizin kültür sanat gelişimine; Türk sanatçılarının tanıtımına da destek olacaklar. Önümüzdeki günlerde bu konuyu otellerimizin 5 yıldızlı kriterleri arasına almayı hedefliyoruz, böylece Türk sanatını dünyaya tanıtmaya amaçlıyoruz. dedi. Bakan Günay ayrıca İstanbul'un sanata, daha fazla müze ve konferans salonlarına ihtiyacı olduğunu, otellerimizi sanatçılarımızın eserlerini sergilemeleri için fırsat yaratmaya davet ettiğini vurguladı.
TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul'un dünya çapındaki sanat etkinlikleri, sayısı her gün artan sanat kurumları, konumu, kültürel mirası, sermaye ve ekonomik gücü sayesinde son yıllarda çekim merkezi olduğunu belirtti. Kültür ve sanat bütünlüğünün bir dünya şehri olan İstanbul'un çekim noktası haline gelmesinde büyük etken olduğunu söyleyen Bayındır, TUROB olarak şehrimiz turizminin baş aktörlerinden biri olan otellerimizde, şehrin kültür ve sanat potansiyelinin tanıtılması, yansıtılması ve farkındalık yaratılmasını amaçlıyoruz dedi.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise yaptığı konuşmada, Türkiye'den çağdaş sanatın hem yurtiçi hem dünya çapında tanınması ve gelişmesi ile İstanbul'a özellikle yurtdışından gelen sanatseverler, sanat kurumu yöneticileri ve sanat koleksiyonerlerinin sayısının her geçen sene arttığına dikkat çekti. Bu durumun turizme de oldukça olumlu yönde yansıdığına değinen Güreli, Dünyada uluslararası fuarlar, etkinlikler, sanat kurumları ve müzayedeler büyük kitlelerin organizasyonun düzenlendiği ülkeyi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Nitelikli ve belirli gelir düzeyine sahip insanlar olan bu ziyaretçiler, bulundukları süreler içerisinde o bölgeye büyük boyutlarda ekonomik katkı sağlamakta, ülkelerin turizmi çeşitlendirme çabalarına ve tanıtım faaliyetlerine de çok önemli katkılarda bulunmaktadır dedi.
Türkiye'de sanat piyasasının değerinin yaklaşık 300 milyon doları bulduğunu söyleyen Güreli, ülkemizin sunduğu sosyal, kültürel ve çevresel çeşitlilik ile her geçen gün cazibesini arttırdığını modern & kozmopolit zamanın bir temsilcisi olan İstanbul'un ise sahip olduğu eşsiz kültürel birikim ile büyük bir cazibe noktası olduğunu vurguladı. İstanbul'a olan ilgiyi arttırmak, dünya çapında çağdaş sanat çevrelerince daha iyi tanınmasını sağlamak ve sanat çevrelerini çekmek için Contemporary Istanbul haftasında İstanbul'daki sanat etkinliklerinin tek bir çatı altında buluşacağı Art Istanbul projesinin düzenleneceğini söyleyen Güreli, Bu sene ilk defa hayata geçecek proje kapsamında 19- 25 Kasım 2012 tarihleri arasında katılımcı kurumların (galeriler, sanat kurumları, müzeler, kültür kurumları, tiyatrolar) düzenlediği tüm etkinlikler ortak bir yapı içinde uluslararası kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Konaklama sektörü, çağdaş sanatın ziyaretçiler ile buluşmasını destekleyerek İstanbul'un ve İstanbul merkezli çağdaş sanatın tanıtılmasında önemli bir aktör olacak ve İstanbul'un kültür- sanat turizmi aracılığı ile de tanınması yönünde fark yaratacaktır dedi.