TURİZMİN SESİ
Küresel krizin 2009'da etkileyeceği sektörlerden birinin de seyahat endüstrisi olacağı belirtiliyor. Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Kasım 2008 Dünya Turizm Barometresi raporuna göre geçen yıl yüzde 6 oranında gerçekleşen turizmdeki büyüme 2009'da yarıya düşerek yüzde 2-3 düzeyinde kalacak.
Ekonomik krizin turizme etkilerini değerlendiren Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, Bu veriler dünya turizminde de frene basıldığını gösteriyordedi.
TUYED Başkanı Köfteoğlu, krizin Türkiye'ye yansımasını değerlendirirken Türkiye kriz öncesinde aralarında İspanya'nın da olduğu rakip ülkelere göre başta fiyat-hizmet kalitesi olmak üzere önemli avantajlara sahip olduğunu krizin bu avantajları değiştirmediğini söyledi.
Kriz karşısında Türkiye'nin turizmdeki avantajları
TUYED Başkanı kriz ortamında da değişmeyen Türkiye'nin turizmdeki avantajları olarak şunları gösterdi:
Kalite /Hizmet/fiyat dengesi
Euro ve diğer para birimlerinin değer kazanması
Türkiye'nin Euro kullanan ülkeler dışında olması
Genişleyen pazar yelpazesi
Hızla yayılan 'Herşey dahil sistemi'
Her kesimden gelir grubuna yönelik ürün sunabilme potansiyeli
Türkiye'nin turizmdeki önemli avantajları olan bu alanların hiçbirinde değişiklik olmadığını, kriz nedeniyle bu avantajlarda bir kayıp olmadığına dikkat çeken Köfteoğlu,Bu avantajlara sahip olmak kadar bunları özellikle kriz ortamımda iyi ve doğru kullanmak da önemlidir dedi.
Türkiye'nin küresel krizin turizme etkilerini her pazarı ayrı ayrı ele alarak değerlendirmesi gerektiğine işaret eden TUYED Başkanı, Türkiye'nin son yıllarda genişleyip pazar yelpazesi bunu yapmaya olanak tanıdığı gibi önemli avantaj da sağladı dedi.
Küresel krizin en ağır biçimde yaşandığı Batı Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçi içindeki payının son 10 yılda yüzde 58'den yüzde 48'e düştüğünü aynı dönemde başta BDT ülkeleri olmak üzere diğer pazarların payını ile yüzde 12'den yüzde 22'ye çıktığını belirten TUYED Başkanı, bu gelişmenin Türkiye'nin kriz döneminde yeni pazarlara açılmasının gereğini gösterdiğine dikkat çekti.
Dünya Turizm Örgütü rakamlarına göre sektörün görünümü
TUYED Ar-Ge'nin Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) Kasım 2008 Dünya Turizm Barometresi raporundaki veriler üzerinden yaptığı inceleme sonuçlarına göre göre, dünya turizmindeki büyüme yıl sonunda yüzde 2-3 seviyesinde kalacağını belirten Kerem Köfteoğlu, Rakamların gerçekleşmesi halinde dünyayı gezen turist sayısının yıl sonunda 1 milyar kişiye ulaşacağını belirtti.
Rapor, dünyayı saran mali krizin devam eden etkilerinin, UNWTO uzmanlarını önümüzdeki yıl için de karamsar bir tablo çizmeye zorladığını ortaya koyuyor. Nitekim uzmanlar, 2009 yılında dünya turizminin daralacağını ve büyümenin yüzde sıfır ile yüzde 2 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Kasım 2008 Dünya Turizm Barometresi raporuna göre, 2009 yılında Türkiye'nin de içinde olduğu Avrupa bölgesi ve Asya-Pasifik bölgesi de turizmde yüzde sıfır ile yüzde 2 arasında büyümeler kaydedecek. Amerika bölgesindeki büyüme yüzde 1 ile 3 arasında tahmin edilirken, Afrika'daki büyümenin yüzde 2-6 Orta Doğu'da ise yüzde 3 ile 8 arasında gerçekleşmesi ve yıl sonunda dünyayı gezen turist sayısının 1.3 milyar kişiyi aşması bekleniyor.
Söz konusu raporda, turizmin 2007 yılında dünyada yüzde 6.6, Avrupa'da yüzde 4.9, Asya-Pasifik'te yüzde 10, Amerika bölgesinde yüzde 5, Afrika'da yüzde 7 ve Orta Doğu'da yüzde 14'lük büyüme kaydedildiğine dikkat çekiliyor. Raporu değerlendiren TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, UNWTO uzmanlarının krizin turizmde ülke içi ve yakın bölgelere olan trafiğin artacağına işaret ettiklerini belirterek, Böylece, yavaş yavaş unutulmaya başlanan yakınlar ve aile ziyaretine yönelik seyahatler yeniden talep görecek. Tatillerde ortalama kalış süreleri azalırken, fiyat-kalite dengesinin iyi olduğu, kurlardan dolayı alım gücünün devam ettiği Türkiye gibi destinasyonlar öne çıkacak diyor.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa bölgesi yüzde 2 büyüyecek
2008 Büyüme Tahmini (%)2009 Büyüme
Tahmini (%)
Dünya2-30-2 Avrupa1-20-2 Asya-Pasifik2-30-2
Amerika4-51-3 Afrika3-52-6 Orta Doğu9-153-8