DOKUZ AYDA1 MİLYAR 653 TL KÂR

Yapı Kredi, 30 Eylül 2011 tarihli konsolide finansal tablolarına göre yılın ilk dokuz ayında 1 milyar 653 milyon TL net kar elde etti

TURİZMİN SESİ
Yılın ilk dokuz aylık döneminde ortalama özsermaye karlılığı %21 olarak gerçekleşen Yapı Kredi'nin toplam aktif büyüklüğü ise 2010 yılsonuna göre %25'lik artışla 116 milyar TL'ye ulaştı. Üçüncü çeyrek finansal tabloları ile ilgili açıklama yapan Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, 2011 yılı için öngördükleri büyüme ve karlılık hedeflerine paralel olarak yol aldıklarını belirtti., Kredi büyümesinin yavaşladığı üçüncü çeyrekte bireysel ve KOBİ segmentlerinde hedefledikleri performansa eriştiklerini söyleyen Açıkalın, sağlam likidite ve fonlama pozisyonlarını da koruduklarını sözlerine ekledi.

KREDİLERİMİZİN TOPLAM AKTİFTEKİ PAYI %59'A ULAŞTI
Yılın ilk dokuz ayında tüketici kredilerinde %28, KOBİ kredilerinde %37 büyüme kaydettiklerini, kredi kartları alanında da lider konumlarını sürdürdüklerini belirten Açıkalın şöyle devam etti; “1944'den beri Türkiye'nin önde gelen bankalarından birisi olan Yapı Kredi, 2011 yılında da akıllı büyüme stratejisi çerçevesinde müşteri odaklı bankacılık yaklaşımını sürdürüyor. Bu sayede kredilerimizin toplam aktiflerimizdeki payı %59'a ulaştı. Toplam kredilerimiz yılın ilk 9 ayında sektöre paralel %25 oranında artışla 67 milyar 827 milyon TL'ye ulaştı. Büyümenin kaynağı ağırlıklı olarak TL cinsinden tüketici kredileri ile KOBİ kredileri oldu. Yabancı para kredilerde ise enerji projeleri başta olmak üzere proje finansmanına odaklandık. Bu çerçevede ülkemiz ekonomisine toplam 4 milyar dolarlık kredi sağladık.”

MEVDUAT TABANIMIZ SEKTÖRÜN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ, FONLAMA KAYNAKLARIMIZ ÇEŞİTLENDİ
Açıkalın, mevduat tabanını ilk 9 ayda, sektörün 8 puan üzerinde geliştirerek %19 artışla 65 milyar 855 milyon TL'ye çıkardıklarını söyledi. Eylül itibarıyla bu alandaki pazar paylarınn 67 baz puan arttığını ve %9,3'e yükseldiğini belirten Açıkalın, vadesiz mevduatın toplam mevduata oranının ise %17 olduğunu ve bunun sektördeki en yüksek rakamlardan birisi olduğunu ifade etti.

Üçüncü çeyrekte toplam 1 milyar 760 milyon dolarlık uzun vadeli sendikasyon ve seküritizasyon kredilerini başarıyla temin ettiklerini hatırlatan Açıkalın, ayrıca Haziran ayında gerçekleştirdikleri 1 milyar TL'lik 175 gün vadeli yerel para cinsinden bono ihracına ek olarak Ekim ayında vadeyi 368 güne çıkaran 150 milyon TL'lik bir ihraç daha gerçekleştirdiklerini söyledi. Açıkalın, tüm bu girişimler sonucunda fonlama tabanını güçlendirdiklerini, çeşitlendirdiklerini ve vadesini uzattıklarını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİRLERİN TOPLAM GELİRLERE KATKISI ARTARAK DEVAM ETTİ
Yapı Kredi'nin toplam gelirlerinin 4 milyar 804 milyon TL'ye ulaştığını belirten Açıkalın, sürdürülebilir gelir kaynaklarına odaklanmaya devam ettiklerini, bunun neticesinde ücret ve komisyonlarını sağlıklı bir şekilde %13 oranında artırdıklarını sözlerine ekledi. Net faiz marjlarındaki baskının önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekledikleri söyleyen Açıkalın, sıkı gider yönetimi sayesinde giderlerdeki artışın enflasyona paralel %8 oranı ile sınırlı kaldığını da kaydetti.

FİNANSIN FARKLI ALANLARINDA DA ÖNDE GELEN KONUMUMUZU KORUDUK
Yapı Kredi'nin sektörlerinde uzman finansal iştirakleri sayesinde birçok alanda öncü konuma sahip olduğunu belirten Açıkalın, finansal kiralamada %18,9, faktoring'de %17,3 pazar payı ile liderliklerini sürdürdüklerini, portföy yönetiminde ise yatırım fonlarında %17,7 pazar payıyla ikinciliğe sahip olduklarını vurgulayan Açıkalın, ayrıca hisse senedi aracılık işlemlerinde %5,6 pazar payıyla üçüncü, bireysel emeklilikte %16,1 pazar payıyla dördüncü, hayat sigortacılığında %5,9 pazar payıyla beşinci ve sağlık sigortacılığında %17,4 pazar payıyla lider olduklarını kaydetti.

ŞUBE AÇILIŞLARINA VE ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARI YATIRIMLARINA DEVAM
Yapı Kredi, yılın ilk 9 ayında 26 yeni şube açarak toplam şube sayısını 894'e çıkarttı. 2011 Eylül sonu itibariyle, Türkiye'nin beşinci büyük şube ağına sahip Yapı Kredi, 2.615 ATM ile de beşinci sırada yer alıyor. Mobil bankacılık alanında da yenilikçi uygulamalar ve hizmetlerle hızla büyüyen Yapı Kredi'de Eylül 2011 itibarıyla şube dışı kanallarının toplam bankacılık işlemlerindeki payı %77'ye ulaştı.

30 Eylül 2011 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler: Net kâr: 1 milyar 653 milyon TL Toplam giderleri: 2 milyar 114 milyon TL Toplam gelirler: 4 milyar 804 milyon TL Toplam mevduat: 65 milyar 855 milyon TL Toplam aktifler: 115 milyar 898 milyon TL Toplam krediler: 67 milyar 827 milyon TL