DOĞU ANADOLU YATIRIMCI BEKLİYOR

DAKA,2011 yılında ve sonraki yıllarda kazanmak isteyen yatırımcıları bölgemize davet ediyoruz” dedi

TURİZMİN SESİ


3. TÜROFED Olağan Kurulu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında altyapı olmasına rağmen Doğu Anadolu Bölgesi'ne yeteri kadar yatırım yapılmadığını belirtmesinin ardından bir açıklama da Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan geldi. Bitlis, Muş, Hakkâri ve Van illerinin tanıtımı üstlenen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)Yönetim kurulu Başkanı, Hakkari Valisi Muammer Türker “Bölgemiz turistik değerler açısından çok zengin. Bölgedeki altyapı sorunları da halloldu, yatırımcıları engelleyen bir şey kalmadı. 2011 yılında ve sonraki yıllarda kazanmak isteyen yatırımcıları bölgemize davet ediyoruz” dedi.

Bölgenin turistik değerlerinin tanıtımını yapmak, yatırımcı ve turistleri bölgeye çekmek amacıyla DAKA, dünyanın en büyük 6. turizm fuarı olan EMITT'e katılacak. DAKA'nın liderliğiyle bölgedeki illerin ayrı ayrı tanıtımının yapılması yerine bölgesel tanıtım sağlanmış olacak. Daha önce ayrı salonlarda birbirinden kopuk tanıtım yapan Van ve Bitlis yan yana Van Gölü havzası olarak tanıtım yapma imkanı bulurken; Muş ve Hakkari ilk kez katılım gerçekleştirecek.

Fuarda Van ilinin en iyi şekilde tanıtılması için Van kahvaltısı ve 2010 yılı FİBA maskotu seçilen Van kedisi ve sağlık ve termal turizm pazarına hızlı bir giriş yapacak olan sodalı Van Denizi suyu stantlarda yerini alacak2010 yılında Avrupa Birliği Komisyonunca Avrupa Seçkin Destinasyonu Türkiye birincisi seçilen Bitlis'teki Nemrut Krater gölü, UNESCO Dünya Kültür mirasına aday Selçuklu Mezarlığı ve kümbetleri, Bitlis'in öne çıkan turizm değerleri olarak tanıtılacak.

Bu yıl ilk kez EMITT'e katılacak olan Muş ise toy ve telli turnanın son üreme alanı olarak bilinen Bulanık Ovası'ndaki Murat Nehri, 4.yy kiliseleri ve lalesi ile öne çıkarılacak. Hakkari ise kilimleri, 20.000 yıllık Cilo buzul dağları ve Berçalan yaylası şenlikleri ile tanıtılacak. DAKA'nın organizasyonu sayesinde fuara sadece kamu kesimi değil, bölge otelleri, kahvaltıcılar, turizm esnafı gibi turizm sektörünün özel kesiminin de katılımı sağlanıyor.

DAKA Yönetim Kurulu Başkanı, Hakkari Valisi Muammer Türker “Doğu Anadolu özellikle kendine özgü yapısıyla Türkiye ve dünya çapında yükselen bir trend olma yolunda hızla ilerliyor. Başbakanımızın da belirttiği gibi başta ulaşım olmak üzere bütün altyapı sorunları halloldu. Yatırımcılarımızın bölgeye gelmesini engelleyen hiçbir alt yapı sorunu kalmadı. EMITT Fuarı'nın bölgenin hem Türkiye hem de dünyadaki yatırımcı ve turistlere tanıtım açısından iyi bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.

Ekin ve ITE Group tarafından düzenlenen EMITT'e bölge kalkınma ajanslarının yanı sıra Türkiye'nin belli başlı tüm seyahat acenteleri, tur operatörleri, otelleri, havayolu şirketleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, beldeler ve 60 ülkenin Turizm Bakanlıkları ve temsilcilikleriyle birlikte tur operatörleri, otelleri, havayolu ve kruvaziyer şirketleri ile turizme yönelik ürün ve hizmetleri olan tüm kuruluşlar katılıyor.

DAKA hakkında
www.daka.org.tr
28.08.2002 tarih ve 2002/4720 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflandırması) ile ülkemizde NUTS - Düzey2 Bölgeleri oluşturulmuştur. 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun kabulünün ardından, TRB2 Bölgesi'nde (Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerini kapsamaktadır) hizmet verecek olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, 22 Kasım 2008 tarih ve 27062 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 2009 yılı itibarı ile Genel Sekreter ve 22 uzman 6 destek personeli olmak üzere toplam 29 personelin istihdamı tamamlanmış ve göreve başlanmıştır. Bölgelerarası gelişmişlik farklılıkları, yerel ve küresel rekabetteki değişimler, AB'ye uyum sürecindeki yükümlülükler, finansal ve beşeri kaynakların rasyonel dağılımı zorunluluğu, çevresel duyarlılıktaki artış, yerel kalkınma ve örgütlenme taleplerinin artışı ve bu taleplerin etkin yönlendirilmesi ihtiyacı, bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejilerin hazırlanması, kamu, özel kesim ve STK'lar arasındaki işbirliğinin ve koordinasyonun geliştirilmesi, girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi, iş ve yatırım imkânlarının araştırılması, tanıtımı ve kaynakların bölgeye çekilmesi, yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek, kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesi, yatırımcıların izin ve ruhsat işlemlerinin tek elden takibi, kırsal ve Yerel Kalkınma faaliyetlerinin desteklenmesi, AB fonları ve uluslar arası fonların kullandırılmasında aracılık ve koordinasyon, izleme ve değerlendirme DAKA'nın kuruluş gerekçeleri ve faaliyetleri arasındadır. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, “Yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile beşeri sermayesini katılımcı bir anlayışla harekete geçirerek, 2023 yılında sosyal ve ekonomik refahını ülke ortalamasının üzerine çıkarmış ve bu refahtan her bireyin adil bir şekilde faydalandığı, doğayla barışık bir bölge olmak” vizyonundan hareket ederek, hizmet verdiği TRB2 Bölgesi'ni daha iyiye ulaştırmak için çalışmalarına devam etmektedir.