DİP FLORA

Ressam Füsun Çağlayan 7 – 25 Nisan 2009 tarihlerinde Galeri Binyıl'da; ' Dip Flora' adı altında tuval üzerine akrilik resimleri ile bizleri buluşturuyor

TURİZMİN SESİ


Hafızanın ve bilinçaltının derinlerindeki bitki örtüsü..Arketipsel motiflerin doğuda bir yerde, parlayan gümüş imgeleri.. Güller, döl yatağı, iç kanamalar vs..Güzellik, kırılganlık ve şiddet..Resmimdeki imgelerin çağrışımları olabilir. Çalışma yöntemim ise kurgu ve doğaçlamanın birlikteliği ile oluşmaktadır.

Bellek ve iç dünya öznel kodlarıyla kendi imgelerini üretir. İmgeler kendiliklerinden üreyebilirler doğaçlama tekniği ve bilinçaltının desteği ile. Nesne'nin doğasına dışarıdan bakarak gözleyen akıl ve göz yerine, O'nun içinde olmak ve bir parçası haline gelmek için seçilen doğaçlama tekniği, ressamın imgesel kurgusu ile birleşir. İmge yerleştirildiği alan içinde kavramlarını ve tüm çağrışımlarını oluşturur.

Burada ressamın kavramsal dünyası ile boyanın çevrilemez kendi dili yeni bir örgütlenme içine girerler.Önemli olan görünenin çok çağrışımlı bir metaforlar toplamı olmasıdır uyumlu veya uyumsuz. Yerleştirme, bir araya getirme ve bir yığın seçimle zihinsel kurgu her an vardır; yenilenmek ve dönüşmek zorunluluğuyla. Ve boyanın rengi, dokusu simgesel çağrışımlı da kullanılabilir. Kırmızı 'kan'ı anlatabilir veya kırmızı olmayan her şeyi," acı" gibi.


Parçalanmış imge, bütünselliğin kaybolduğu dünyamızla örtüşüyor. Bir şairin cümlesi bana daha yakın: “İmgenin ( varlığın gölgesi) gücü belirsizliğindedir.”* (İlhan Berk ) Bitkiler biçimleriyle doğadaki canlıların akrabalıklarını hatırlatıp, cinsiyetlerin karakterlerini betimleyebildiği için seçilmiştir belki. Çiçekler evcildir ve daha çok dişilerle temaşa halindedir dersek, kadının ve ressamın bilinçaltı ' bitki – kadın' özdeşliğine hazırdır.” Füsun Çağlayan.

Günümüzdeki sanat etkinliklerinin temel özelliği toplumsal hareketlere bağlı olarak gösterdiği değişikliklerdir. Sanatçının başlığından, sanatın bağımsız üretilişine ve Çağdaş Türk Resim Sanatının hangi alanlarda yapıt ürettiğine dair ipucu bulmak da olası. Sanatçı tuvalleriyle bu sergiye katılmayı tercih etti..Sanatçı; yaşadığı güncel, kendi konumuna ve durumlara ilişkin saptamaların ve göstergelerin ağırlık kazandığı yapıtlarında, kişisel deneyimlerden beslenen içsel konuları irdeliyor ve bizlerle paylaşıyor.

Galerist
İlknur Şanal
Galeri Binyıl
Şakayık sok.Ful Apt. 45 / 2 d.2 Teşvikiye/ İstanbul www.galeribinyil.com.tr
0212 2403445 Galeri Pazar-Pazartesi kapalıdır. Diğer günler 11.00-19.00 açıktır.