DEVRİM SONRASI MISIR

Mısır Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin, Tahrir Meydanı Devrimi'nin ardından rezervasyon iptallariyle çöküş yaşayan turizmin durumunu TUYED'e değerlendirdi

TURİZMİN SESİ-AYNUR GÜRSOY


Mısır Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin “Çok para kaybettik, ama demokrasiyi kazandık” dedi; “Devrim Sonrası Mısır” konseptiyle çeşitli ülkelerde büyük bir tanıtım atağı başlattık. Şu anda Mısır'da güvenlikle ilgili hiçbir sorun yok. Fiyatlar düşük. Çok cazip, bedava sayılacak indirimler yapıldı. Türkleri Mısır'ı veTahrir Meydanı'nı görmeye davet ediyorum. Çünkü yazın fiyatlar yükselecek. Bu aylar tam da Mısır'a gitme zamanı” dedi.

Aynur Gürsoy'un haberi
1)Mısır devriminin turizmi etkisi nedir? Rezervasyon iptalleri ne boyutta?
Mısır'daki halk hareketinin bir iyi, bir de kötü etkisi oldu. Kötü tarafı; güvenlik kaygısıyla rezervasyonların iptal edilmesi. Mısır'ın gelir kaynaklarının başında Süveyş Kanalı ve turizm gelir. Şubat ayı verilerine gore geçen yılın aynı dönemine gore turizm gelirimizde yüzde 70-80 oranında bir azalma var. Çok para kaybettik. Geçen yıl Şubat ayında 1 milyon turist Mısır'a gelmiş, 2011 Şubat ayı istatistiklerinde 250 bin kişinin geldiğini görüyoruz. Ancak giderek bir düzelme var. Mart ayı verileri henüz kesin olmamakla birlikte artışa geçtik.

İyi tarafı ise devrim sırasında bütün dünyanın gözü Mısır'a çevrildi. Ülkemiz hakkında fikirleri oldu. Örneğin ABD Başkanı Obama'nın Mısır devrimini izleyen görüntüleri tüm dünyada yayınlandı. Tahrir devrimi dünyada olumlu yankılandı. Silvio Berlusconi “Mısır'da yeni bir şey göremiyorum. Mısırlılar yalnızca her zaman yaptıkları şeyi yapıp; tarihi değiştirdiler.” Dedi. İngiltere'den David Cameron “Mısır devrimini okullarda öğretmeyi düşünmeliyiz.” derken, Başkan Obama; “Mısırlılar dünyayı değiştirdi ve dünyada bunu dikkate aldı.” yorumunu yaptı. Dünyaca ünlü yazar Paulo Coelho; “Dünya yalnızca insanlar onu daha iyi bir yer haline getirmek için birşeyleri riske attıkça güzelleşiyor; Mısırlılar sayesinde” diye yazdı.
Sonuç olarak hem devrim yaptık, hem kendimizi tanıttık.

2)Direniş sırasında turizmdeki krizi nasıl yönettiniz?
Tahrir Meydanı'nda 4 milyon kişi toplanmasına rağmen, hiç bir otele saldırı olmadı, turistlerin başına bir şey gelmedi. Hatta Ruslar ve İngilizler Kızıldeniz kıyılarında, Sharm El Seyh'te ülkeleri çağırıncaya kadar tatillerine devam ettiler. 1.5 milyon turist üç gün içinde güvenle ülkelerine gönderildi. Bu dönemde krizi iyi yönettik. Krizden yüzümüzün akıyla çıktık, başardık. Bütün bunların turizme artı olarak döneceğini düşünüyorum.

3)Mısır; turizmi toparlamak için neler yapıyor?.Projeleriniz nedir?
Mısır'a gelen ilk on ülke sıralamasında Almanya, Rusya, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, Ukrayna, İsveç, Polonya, Libya yer alıyor. Bu ülkeler başta olmak üzere büyük bir reklam kampanyası başlattık. Kampanyanın konsepti “Devrimden Sonra Mısır” olacak. Devrim sonrası Mısır'a gelen turistler Tahrir Meydanı'nın mutlaka görmek istiyor. Kahire turlarına Tahrir Meydanı'nı da ekleyeceğiz bu gidişle. Yeni yönetim turizme yeni bir yaklaşım getiriyor. Turistik amaçlı yeni yollar ve oteller yapılacak.Diğer adım medyada atılacak. Dünya genelinde turizm yazarları ve gazetecileri Mısır'a davet edeceğiz. Mısır'da güvenlik sorunu yok. Geçen hafta referendum yapıldı. 18.5 milyon kişi sandığa gitti. Hiç olay olmadı. Evet-Hayır yazan oy kağıtları yetmedi. Başbakanın emriyle matbaalar o gün çalıştı ve Evet-Hayır pusulası bastı. Devrimden sonraki ilk referandumda hiç gösteri yapılmadı.Sonuçlara da kimse itiraz etmedi. Evet çok para kaybettik, ama demokrasiyi kazandık.

4)Toparlanma başladı mı?
Bütün bunlar “Devrim Sonrası Mısır” konseptini anlatmakta etkili olacak.
Şimdiden Avrupa ülkelerinden Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Belçika, İsveç, Danimarka ve Norveç vatandaşlarına Mısır'a ya da Mısır'ın belli bölümlerine gitmemeleri yönündeki uyarılarını kaldırdı. Rusya'nın Turizm Bakanlığı'ndan bir yetkili Hurghada'yı ziyaret edip Rus turistlerin şartlarını inceledi ve yaptığı açıklamada Mısır'da her şeyin yolunda gözüktüğünü ve Rus turistlerin tatillerine rahatlıkla devam ettiğini vurguladı. Avustralya ve Hollanda turizm acenteleri de Mısır turlarının kısa bir süre sonra başlayacağını duyurdu. Yeni Turizm Bakanı Münir Fahri Abdel Nur farklı ülkelerden turizm temsilcileriyle görüştü ve Mısır'ın 6 bölgesine (Kızıl Deniz, Şarm El Şeyh, Luksor, Aswan, Mersa Alem ve Taba) yapılacak charter uçak seferlerinin başlamasını desteklediğini bildirdi.

5)Türkiye pazarı için neler düşünüyorsunuz ?
Mısır'a turist gönderen ülkelerin turizm acenteleri ve tur operatörleri ile temaslarımızı arttırdık. Bildiğiniz gibi bu ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beraberindeki heyetle Mısır'ı ziyaret etti ve Mısırlı parti temsilcileriyle görüştü. TÜRSAB'tan bir heyet ve gazeteciler 29 Mart'ta Mısır'a gelecek ve Mısır turizm otoritesi tarafından VIP olarak ağırlanacak. TURSAB heyeti, Mısır Hava Yolları, Mısır seyahat acentaları, Mısırlı gazetecilerle bir araya gelecek. TÜRSAB heyetine verdikleri destek için teşekkür ediyorum.

Türkler, nereye gideceklerine hep son dakikada karar veriyor. Şu anda Mısır'da herşey çok ucuz. Gezilerde neredeyse bedava denecek kadar indirimler yapılmış durumda. Yazın fiyatlar artacaktır. Herkesi Mısır'ı ve Tahrir Meydanı'nı görmeye çağırıyorum.