Kaslarınız gelişmiyor mu ? Yoksa mideniz mi ekşiyor ? Belki de başınız ağıyordur…Üzülmeyin,bir çok sorununuzun çözümü besinlerde var…Uzman Diyetisyen Serkan Tutar konu ile ilgili bakın nasıl bilgiler verdi.
SORUN: Yüksek Tansiyon
ÇÖZÜM:
Yüksek tansiyonun temel nedeni kan basıncının seviyesinin yükselmesidir. Özellikle potasyum içeriği yüksek olan gün kurusu, kuru incir, patates, , domates, muz gibi besinlerin yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Süt kalsiyum içeriğinin yüksek olmasının yanı sıra potasyum açısından da zengindir. Sodyum içeriği yüksek olan tuzdan tansiyonu problemi olan bireylerin kaçınması gereklidir. Günde bir çay kaşığı tuzdan (2 gram) daha fazla tüketilmemelidir. Sebze ve meyve tüketimi çok az veya hiç olmayan bireylerde yüksek tansiyon probleminin görülme riski daha yüksektir. Bu sebeple günde 2 porsiyon meyve tüketilmesinin yanı sıra bir ana öğününüzün sebze olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek tansiyon probleminizin daha kısa zamanda çözülmesini istiyorsanız spora zaman ayırmalı, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınız var ise bunlardan uzak durmalısınız.
SORUN: Kolesterol
ÇÖZÜM:
Kolesterol yüksekliği her yaşta yaşanabilecek bir sıkıntıdır. Bu sebeple tüm bireylerin beslenmesine dikkat etmesi gereklidir. Özellikle kolesterolün yükselmesine neden olabilen katı yağlar, yağda kızartılmış etler, kremalı ürünler, yağlı süt ürünleri ve şarküteri malzemelerinin tamamı kolesterolün artmasını sağlamaktadır. Bunların yerine kolesterolünüzü dengede tutabilecek sebze ve meyveleri, nohut, fasulye gibi kurubaklagilleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı yağları yeterli miktarlarda tüketmelisiniz. Lifli besinlerin başlıca özelliği kolesterolü düşürmesidir. Bu nedenle lif içeriği olan ekmeklerin beslenme programınızda bulunması kolesterol dengesi için önemlidir. Özellikle tam tahıl, tam buğday başlıca ekmek seçimleriniz olabilir. Yüksek kilonun da yüksek kolesterol seviyesine neden olduğu unutulmamalı gerekli ise kilo vermelisiniz. Ayrıca fiziksel aktivite sıklığınızı arttırmanız kolesterol seviyesinin daha hızlı toparlamasını sağlayacaktır.
SORUN: Depresyon
ÇÖZÜM:
Yoğun ve hızlı yaşamın getirdiği başlıca hastalıklardan biride depresyondur. Bireylerin tüm hormonal sistemlerini etkilemesi nedeni ile tüm vücut fonksiyonlarında bozulmalara neden olan depresyonun engellenmesi için magnezyum, B grubu vitaminleri, D vitamini, folat ve C vitamini alımı desteklenmelidir. Magnezyumun en iyi kaynakları, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, çikolata ve kakaodur. B grubu vitaminlerin temel kaynakları ekmek, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve tam tahıl taneleridir. B grubu vitaminleri içeren hayvansal kaynaklı besinler ise tavuk, balık ve yumurta sarısıdır. Aynı zamanda hayvansal kaynakların hepsinde bulunan B12 vitaminin beslenme programında bulunması önemlidir.Güneşe maruz kalma derecesi ile serotonin hormonu (mutluluk verici hormon) düzeyleri arasında da pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Düşük D vitamini düzeyi ise kronik yorgunluğa, özelliklede depresyona yol açabilir. Ayrıca yapılan bazı araştırmalarda depresyonun omega-3 seviyesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Depresyonlu kişilerde omega-3 yağ asidi seviyesi düşük olarak bulunmuştur. Bu sebeple yağlı balıkların tüketilmesi gereklidir. Troid problemi veya diyabeti olan kişilerin depresyona girme ihtimalinin daha fazla olduğu unutulmamalı bu sebeple seratonin salgılatan besinleri daha sık tüketmelidirler.
SORUN: Mide Ekşimesi
ÇÖZÜM:
Mide ekşimesinin temel sebebi düzensiz yemek saatleri ve su içilmemesidir. Aynı zamanda asit içeriği yüksek olan içeceklerin tercih edilmesi, kızartma ve kavurma ile hazırlanmış yemeklerin tüketilmesi de mide ekşimesini arttıracaktır. Kuru besinler olarak nitelendirdiğimiz mideyi dinlendiren leblebi, tuzlu krakerler, ekmek gibi besinlerin daha sık tercih edilmesi gereklidir. Aynı zamanda mide ekşimesini tetikleyen naneden uzak durmalı ve akşam saat dokuzdan sonra herhangi bir besin tüketilmemelidir. Gece uyanıp besin tüketmekte mide ekşimesini tetikleyen başlıca unsurlardandır.
SORUN: Zayıflayan Kaslar
ÇÖZÜM:
Bilinen bazı beslenme bilgisi hataları nedeni ile vücudunuzdan sürekli olarak kas kaybı yaşayabilirsiniz. Kas kayıplarının yaşanmaması için gerekli olan en temel iki besin öğesi protein ve karbonhidrattır. Eğer bu besin öğelerini içeren besinler az tüketilirse kas kayıplarını zaman içerisinde engelleme gibi şansınız olmayacaktır. Özellikle günlük karbonhidrat ihtiyacı karşılanmayan vücut daha çok kas kayıplarına yönelecektir. Aynı zamanda protein içeriği en kaliteli besin olan yumurta özellikle yumurta akının her gün kahvaltıda tüketilmesine dikkat edilmesi gereklidir. Spor yapıyorsanız egzersiz öncesinde kuru meyve gibi karbonhidratları, egzersiz sonrası ise peynir ve ekmek gibi protein ve karbonhidratı tüketmelisiniz.
SORUN: Damar Tıkanıklığı
ÇÖZÜM:
Damar tıkanıklığının temelinde genetik faktörler kadar bireylerin besin seçimleri de etkendir. Özellikle Akdeniz tipi beslenme olarak adlandırdığımız daha çok sebzenin tercih edildiği, etin az tüketildiği beslenme tarzı ile damar tıkanıklığı problemini yaşama riskiniz düşecektir. Özellikle zeytinyağlı sebzeler veya salataların tüketimi damar tıkanıklığı riskini azaltacaktır. Ayrıca egzersizin bilindiği üzere vücudun her bölgesine faydası olmakla birlikte damar tıkanıklığı olan bireylerin doktor kontrolünde egzersiz yapması gereklidir.
SORUN: Baş Ağrısı
ÇÖZÜM:
Baş ağrısı belirtilerinin temel sebeplerinden birisi düzensiz yemek saatleri ve yanlış besin seçimidir. Özellikle mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin vücutta salgılanması için doğru besin tercihi yapabilmelisiniz. Gün içerisinde yaşanan problemler ve stres baş ağrısını tetiklerken, bunu doğru besinler ile baskılayabilirsiniz. Muz, çilek, kavun gibi bazı meyveler ile belirli sıklıklarda tüketebileceğiniz şekerli besinler (tatlı, çikolata vb.) seratonin salgılanmasını sağlayacak ve gün içerisinde çektiğiniz baş ağrıları azalacaktır. Ayrıca ekmeksiz olarak yapılan diyetlerde daha sık baş ağrıları meydana gelebilir. Bu sebeple içeriğindeki çavdar unu veya buğday unu içeriği yüksek olan ekmekler yeterli miktarda diyete eklenmelidir.
SORUN: Kabızlık
ÇÖZÜM:
Düzensiz yemek saatleri, hızlı tüketilen besinlerin beslenme programlarında sıkça yer alması, düşük lifli besinler, yeteri kadar su içmeme ve hareketsizlik direk olarak barsak hareketlerinizin tembelleşmesine neden olur. Bu nedenle lif içeriği yüksek olan sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, günde 2-2,5 litre su içilmesi ve egzersiz yapılması gereklidir. Özellikle gün kurusu, kuru incir, kuru erik ve hurma gibi barsak hızlandırıcı besinleri ara öğünlerde daha sık tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği gibi barsak hızlandırıcı besinleri tercih etmeniz sıkıntılarınızı azaltacaktır. Kabızlık için sürekli olarak ilaç kullanımından ve sinamekili bitki çayları içmekten kaçınılmalıdır.