TURİZMİN SESİ
Bakan Günay ise önlemlerin çok kısa sürede devreye gireceğini, yerli içkinin ucuzlayacağını, turizmcilerin KOBİ kapsamında değerlendirileceğini açıkladı. Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) genel kurulunda, iki yıldır yürüttüğü başkanlığı devreden Murat Dedeman, kriz önlemlerini geciktiren hükümeti eleştirdi.
Dedeman, "Ankara'da bir dizi sunumda bulunduk. Üzülerek ifade etmek isterim ki, bırakın tedbirler paketini birtek desteğin bile açıklanmamasını görüyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Bakan Günay ise "Dedeman'ın konuşma metninin önceden hazırlandığını, bu nedenlye şimdi açıklayacağı önlemlerden haberi olmadığını" vurgulayarak, bir dizi önlemin çok kıza sürede gerçekleştirileceğini söyledi. Bakan Günay, gecikmede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın hastalanmasının da rol oynadığını ifade etti.
Turizm Yatırımcıları Derneği'nin genel kurulunda, açılış konuşması için kürsüye çıkan Murat Dedeman, tedbir paketinin açıklanmaması nedeniyle duydukları sıkıntıyı aktardı. Dedeman, özetle şunları söyledi; "İki yıl önce devraldığım başkanlık görevimin sonuna geldim. Derneğimiz, sizlerden aldığı güçle Türk turizmine büyük katkılarda bulundu.
Turizm politikalarının uygulanmasında her zaman aktif rol oynamamız gerekiyor. Sıkıntılarımızı anlatma konusunda daha da etkin olmamız gerekiyor. Yönetime aktif katılımınız, bizim için esastır. Kriz ortamında var olan rekabet daha da önemli hale geldi. Global kriz sonrasında uluslararası sermayeyi de Türkiye'ye çekmemiz gerekiyor. TYD olarak görüş ve önerilerimizi kamunun çeşitli kurum ve kuruluşlarına iletiyoruz. Ankara'da bir dizi sunumda bulunduk. Üzülerek ifade etmek isterim ki, bırakın tedbirler paketini birtek desteğin bile açıklanmamasını görüyoruz.
TESİSLER ALACAKLI..
Tesisler, tur operatörlerinden alacaklarını tahsil edemiyor. Türkiye Kalkınma Bankası ya da kamu bankalarından birinin sektörümüze ihtiyaç verecek tarzda yeniden yapılandırılması gerekiyor. Turizm, Türk ekonomisinde en fazla net gelir sağlayan sektördür. Gecici bir dönem için vergiler ertelenmeli. Vergi beyannameleri, altı aydan bire çıkarılmalı. Turizm geliri ve gelen kişi sayısı hedefleriune ulaşabilmemiz için tanıtım bütçesi, ilave kaynaklarıyla desteklenmeli. Özellikle Antalya ve Ege'de uçak seferlerinin sağlanması için koltuk başına destek sağlanmalı. Ocak ayından beri açıklanmasını beklediğimiz destek paketini acilen bekliyoruz. Turizm, istihdam yaratma açısından lider bir sektördür. Türk ekonomisinin global krizden kurtulabilmesi için turizm önemli bir güçtür. Kriz ortamında kriz tedbirlerinin yanında, yeni teşvik tedbirlerinin de ortaya konulması, yürekten inandığımız 50 milyon turist hedefine bizi ulaştıracaktır. Görevini tamamlamış bir insanın huzurunu duyuyorum. Başkanlık sürem boyunca, birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum."
BAKAN YENİ DÜZENLEMELERİ AÇIKLADI
Daha sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Murat Dedeman'ın konuşma metnini önceden hazırladığını anımsattı ve turizmcilere yönelik bir dizi düzenleme yapıldığını söyledi. Bakan Ertugrul Günay, öncelikle Türkiye'nin dünya turizminde elde ettiği bir başarıya değindi. Dünya Turizm Örgütü verilerine göre ilk 10 sırada yer alan Türkiye'nin 7'nci ülke durumuna yükseldiğini anlatan Günay, "Hedefimiz ilk beşinci sıraya gelebilmek" dedi.
25 MİLYON TL ENERJİ ÖDEMESİ
Bakan Günay, aylardır turizm sektörüne yönelik tedbirler bekleyen turizmcilere şu mesajları verdi; "Yerel seçimler nedeniyle ve Maliye Bakanlığımızın rahatsızlığı nedeniyle beklentilerinizin bir süredir ertelendiğinin farkındayım. 30 Mart tarihi itibariyle enerji desteği olarak turizm sektörümüze 25 milyon TL ödeme yapıldı. Bir miktar daha var, onu da yakında ödemeye çalışacağız. Belki paketlerde çok gösterişli başlıklar atılmadı ama böyle bir katkıda bulunduk.
DENİZ SEKTÖRÜNE DE YÜZDE 8 KDV
Geçen yıl KDV indirilmişti. Deniz turizmi bundan yararlanamıyordu. Bir yanılma olduğunu zannediyorum. Konaklama tesislerimizde KDV'yi yüzde 8'e çekerken, deniz turizminde yüzde 18 uygulanıyordu. Bu ay içinde deniz turizminde de yüzde 8'lik uygulama olacak.
YERLİ İÇKİYE FİYAT İNDİRİMİ
Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Yerli içkilere bir fiyat indirimi getirecek olan kararname bu hafta içinde tamamlanacak. İthal içkilerde özellikle şaraplarla ilgili Maliye Bakanımız ilgili arkadaşlarımıza gereken direktifleri verdi.
OKULLA 28 EYLÜL'DE AÇILACAK
Okul tatilleri konusunda da bir düzenleme yapıyoruz. Okulların 23 Eylül"de açılması konusunda bir düzenleme yapılması projesi vardı. Son toplantıda bizim sandığımız gibi okullar 14 Eylül'de açılmayacakmış. 8 Eylül'de açılacakmış. Bu yıl okullar 8 Eylül yerine 24 Eylül'de açılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı ile çalışıyoruz. Bundan sonraki yıllarda okullarda farklı tatil uygulamaları olacak. 24 Eylül perşembe. Fiilen 28 Eylül'e kalacağını tahmin ediyoruz.
TURİZM İŞLETMELERİ KOBİ KAPSAMINA ALINACAK
Çalışma Bakanımız ile de bir görüşme yaptık. Kobilerle ilgili Meclis'te bir tasarı var. Önümüzdeki hafta yasalaşacak. Bazı turizm işletmelerinin kobiler kapsamına alınmasına ilişkin çalışmalarımız da var. Ayrıca turizmcinin ihracatçı sayılması için bizim bir düzenlememiz vardı. Bunu da gerçekleştireceğiz. Turizm sektörü bizim çok önemsediğimiz bir alan. Turizm sektörü, Türkiye prestijini artıran bir sektör. Hiçbir kırılganlık yaşamadan bu gelişmenin sürekli olması, bizim açımızdan çok çok önemli. O duyarlılıkta meseleye bakıyoruz.
YATIRIMI EKSİK YAPANIN CANI YANAR!
Türkiye imajını sarsacak olan talihsiz gelişmeler yaşandı. Antalya'daki bir otelin korkulukları çöktü. Yatırım belgesini işletme belgesine çevirme aşamasında olan bir otelde böylesine talihsiz bi olay meydana geldi. Denetimleri artıracağız. Türkiye'nin canı yanacağına, yatırımı eksik yapanların canı yansın. Bu konuda çok sıkı denetlemelerimiz olacak.
KAÇAK İÇKİ OLAYINI HALLEDECEĞİZ
ÖTV düzenlemesi sonrasında kaçak içki olayını halledeceğiz. Sante içkiyle ilgili olarak da tüm bakanlıklara ve valiliklere başvurduk. Denetimi hep birlikte yapacağız. Yatırımcılarımız da bize destek olsun. Bana yaptıkları uyarı, 24 saat içinde cevaplanacaktır. Türkiye"nin marka değerinin düşürülmemesi konusunda hep birlikte çalışmalıyız.
HAVAYOLU TAŞIMA ŞİRKETLERİNE DESTEK GELİYOR
Havayolu taşıma şirketlerinin desteklenmesi konusunda da Maliye Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk. Bir önceki yıl getirdikleri yolcu sayısı çerçevesinde destek vereceğiz. Eximbank kredilerinden de yatırımcılar, daha rahat şekilde yararlanacaklar. Bu yıl turizm mevsimini 15 Nisan'da İzmir'de açacağız. Ya da mayıs ayının başında bu sorunların önemli bir kısmını geride bırakmış olacağız."