DAYI DİBEK

Eğer kahve keyfinize keyif katacak yeni tatlara meraklı iseniz mutlaka dibek kahvesini denemeniz gerekiyor

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT-EGEM KURT


İstanbul'da dibek kahve keyfini yaşamak içinse bir adrese ihtiyacınız var "Dayı" İş adamı Metin Taş ve Yıldırım Aydın ile Pendik'te ününü duyduğumuz Dayı 'ya gittik. Dayı'nın sahibi Cemalettin Yanık ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Mekanın müşterilerinden Reşit Akdoğan da sohbetimize katıldı.Pendik'in en popüler esnaf lokantası Recebim de Cemalettin Yanık 'a ait , oğlunun ismini taşıyor.

Dayı, 2011'de açılmış ancak Pendik'te 30 senedir esnaf ve işletmecilik yapan Cemalettin Bey'in yönetiminde ismini kısa zamanda duyurmuş. Dayı ismine gelince , Cemalettin Bey'in yeğenleri yerin inşaatı sırasında Almanya'dan gelince dayı diye sesleniyorlarmış personel de dayı diye hitap etmeye başlamış ve O da burasının adı dayı olsun demiş.

Dayı'nın bir de dibek kahvesinin ününü duyunca ,merak ettik ve yerinde görmeye gittik. Kısa süre kavrulan kahve, baharatlarla birlikte dibekte dövülerek inceltiliyor. Bu şekilde elde edilen kahvenin pişiriliş biçimi ise tıpkı Türk kahvesine benziyor. Dibek kahvesinde 9 çeşit baharat var. Kakule ,özellik mideye çok iyi geliyormuş. Dayı, dünya mutfağı ve kebaplarda iddialı. Müşteriler İskender'i çok tercih ediyorlar. Hafta sonları canlı müzik var. Genelde Türkçe pop müzik tercih ediliyor. Hafta içi ayrı bir grup hafta sonu ayrı bir grup çıkıyor.

Cemalettin Yanık , İstanbul'da dibek kahvesinde tekiz diyor . Bir arkadaşı getirmiş ve çok beğenince Dayı'nın müşterilerine ikram ile başlamışlar. Sonradan da sırf bu kahve için gelenler olmaya başlamış. Dibek kahvesi, Diyarbakır'dan geliyor. Mekanın yabancı müdavimleri de var. Özellikle Formula 1 yarışları sırasında çok yabancı müşteri gelmiş. Şimdi Kurtköy'de İstanbul Park'ta yarışlar olduğu zaman ayrıca bir yoğunluk söz konusu oluyor. Bazı tv ekipleri programlar için çekim yapmaya geliyor. Künefesinin peyniri özel olarak Hatay'dan geliyor. İskender için et Amasya'dan geliyor. Etli ekmeği Sivas usulü yapılıyor. Cuma günleri Bayburt döneri gibi özel menüler çıkarılıyor. Pendik'in ilk cafesi Jazz Bar da bu mekanın bir bölümünde. Dayı, Pendik'te Ankara Caddesi'nde yer alıyor. Dibek kahvesi keyfini yaşamak isteyen kahve tiryakilerini ve yöresel tat meraklılarını bekliyorlar.