DATUR İLE ÇORUH HAYAT BULUYOR

“Seramikten Hediyelik Eşya Üretimi” eğitimi verilen atölyede 17 bayan katılımcı, 26 Şubat 2011 tarihinde yapılan törenle sertifikalarını aldılar.

TURİZMİN SESİ


EFES, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Çoruh Vadisi'ni bir “Turizm Varış Alanı” haline getirmek ve bölgede yaşayan insanların yaşam düzeylerinin yükseltilmesine katkı sağlamak amacıyla 2007 Nisan ayında yürütülmeye başlanan DATUR (Doğu Anadolu Turizm Geliştirme) Projesi kapsamında, Erzurum Uzundere Belediyesi işbirliği ile kurulan Uzundere Seramik Atölyesi'nde 8 aylık ilk eğitim dönemi tamamlandı.

8 aylık eğitim dönemine, Uzundere Merkez ve çevre köylerden 19-56 yaş arası kadınlar katılım gösterdi. Atölyenin işletmesini de üstlenen UZKADER (Uzundere Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği), seramik hediyelik eşya üretiminin yanında, ilçe ve köylerde, ev üretimi doğal gıda, pekmez, kuşburnu ve meyve kuruları için standardizasyon ve ambalajlama çalışmalarında DATUR ile birlikte çalışıyor.

Sertifika törenine katılan Uzundere Kaymakamı Musa Dede Baştürk, Belediye Başkanı Halis Özsoy, UNDP ve proje çalışanları, atölyeye desteklerinin devam edeceğini, Uzundereli kadınların heyecanları ve hevesleri ile bu işi sürdürebileceklerine inandıklarını belirttiler.

Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, sosyal sorumluluk projelerinde uzun vadede olumlu sonuçlar alınabilindiğine dikkat çekerek, yerel desteğin ve bölge halkının projeyi sahiplenmesinin bu süreyi kısaltığını belirtti. Bu anlamda, Uzundere Seramik Atölyesi'nin, DATUR Projesi'nin en önemli çıktılarından biri olduğunu vurgulayan Ağırbaş; proje kapsamında yapılan ürün geliştirme çalışmalarının, gıda ve tekstil gibi başka alanlarda da devam edeceğini söyledi.

2010 Haziran ayında yapım aşaması tamamlanan atölyede, seramik sanatçısı Atila Çakır tarafından verilen eğitimlerde, bölgenin turizm zenginliklerini ve özelliklerini yansıtan orijinal tasarımlı hediyelik eşyalar Uzundere'de kurulan turizm ofislerinde ve atölyede satışa sunulmaya başlandı. Tortum Şelalesi, Öşvank Kilisesi, Çifte Minareli Medrese rölyefleri, Kaya Kartalı, Çift Başlı Kartal, Dağ Keçisi ve Sincap modelleri, yöreye özgü motiflerle bezenmiş kaseler ve kupalar, önümüzdeki dönemde de yeni bir turizm varış alanı olan Çoruh Vadisi'nin misafirleri için bölgeden götürebilecekleri bir hatıra olarak üretilmeye devam edecek.