DANS PLARTFORM İSTANBUL BAŞLADI

Gelenek-Yenilik, Doğu-Batı Arasındaki Sınırları Zorlayan Gösteri; Gelenek-Yenilik, Doğu-Batı Arasındaki Sınırları Zorlayan İstanbul'un Sahnesindeydi

TURİZMİN SESİ


2010 yılı boyunca İstanbul'da dansın nabzını tutacak, 'Dans Platform İstanbul' çağdaş dans dünyasının en tanınmış simalarından Akram Khan'ın sahne aldığı Gnosis adlı gösteri ile başladı. Tüm çalışmalarında gelenek-yenilik, doğu-batı arasındaki sınırları zorlayan, Avrupa'da çağdaş dansın en önemli isimlerinden Akram Khan, gelenek-yenilik, doğu-batı arasındaki sınırları zorlayan kentte, 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da sahne aldı.

Gösteriye adını veren, programın 4. bölümü Gnosis'te, Akram Khan'a, dünyaca ünlü Japon vurmalı çalgı topluluğu Kodo'dan tanıdığımız Yoshie Sunahata sesi, müziği ve dansıyla eşlik etti. Khan ve Sunahata sahnede tanrılaştığı; yeni, farklı ama bir o kadar da bizden gösteride, zaman zaman izleyiciler nefes almayı unuttu. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği tarafından hayata geçirilen ve 2010 yılı sonuna kadar İstanbul'da dansın nabzını tutacak ve dünyaca ünlü isimleri İstanbul sahnesinde ağırlayacak 'Dans Platform İstanbul' başladı.

Uluslararası eğitim, üretim ve festival etkinliği 'Dans Platform İstanbul', 22 Nisan Perşembe akşamı Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleşen Gnosis adlı açılış gösterisinde Akram Khan, İstanbul seyircisinin hafızalarından silinmeyecek bir gece yaşattı. Bu muhteşem müzik ve dans şöleninde Akram Khan istisnai bir müzisyenler topluluğu ile birlikte sahne aldı. Vurmalı çalgılarda Japonya'dan Yoshie Sunahata, vokalde Pakistan'dan Faheem Mazhar, Hindistan'dan 'tabla'da Sanju Sahai ve 'sarod'da Soumik Datta, İngiltere'den Lucy Railton çellosuyla İstanbullulara yeni, farklı ama bir o kadar da bizden bir müzik deneyimi yaşattı.

Siz bana kör bir kral verirseniz, ben de size kör bir kraliçe veririm!
Hint geleneği ile Sufi müziğini buluşturan bir orkestra eşliğinde sahnelenen ve gösteriye de adını veren, programın 4. bölümü Gnosis'te, Akram Khan'a, dünyaca ünlü Japon vurmalı çalgı topluluğu Kodo'dan tanıdığımız Yoshie Sunahata sesi, müziği ve dansıyla eşlik etti.
Eski ve yeni pek çok edebi kaynaktan beslenen eser, aynı zamanda Hindu epiği Mahabbarata'dan ve özellikle kör kocasının kaderini paylaşmak için kendini gözbağına mahkum eden Gandhari'nin hikayesinden ilham alan Gnosis, dakikalarca ayakta alkışlandı.
Şimdi İstanbul Sahnesi 'Kutsal Canavarlar'ın!

Dünyanın en iyi balerini ödülünün sahibi Fransız dansçı Sylvie Guillem'in, Akram Khan ile birlikte sahne alacağı Sacred Monsters adlı gösteri, 23 Nisan Cuma günü saat 20.00'de Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde İstanbullularla buluşacak. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği tarafından, başta İtalyan Kültür Merkezi ve Hollanda Başkonsolosluğu olmak üzere, The British Council ve Fransız Kültür Merkezi'nin destekleriyle gerçekleştirilen, 'Dans Platform İstanbul' dünyaca ünlü isimleri İstanbul sahnesinde ağırlamaya devam edecek.