TURİZMİN SESİ
Türkiye turizmine yön verecek politikaların saptanacağı 3. Turizm Şurası Ankara’da başladı. Şura’nın hazırlık dönemi için oluşturulan 13 komisyona üye 330 raportörün hazırladığı raporlar, şura süresince değerlendirilecek. Şuranın açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaptı. Turizmde yeni bir adım atmanın ve stratejik hamle yapmanın tam zamanı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, ilk hamlenin Turgut Özal, ikinci hamlenin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde gerçekleştiğini söyledi.
“İlk 9 aylık rakamlar umut verici”
Gelecek dönemde Şura’da ortaya çıkacak fikirler çerçevesinde turizm diplomasisini daha etkin kullanacaklarını söyleyen Kurtulmuş şöyle devam etti: "Türkiye'nin son iki yılda yaşadığı tecrübeler önemlidir. Rusya ile yaşanan uçak krizi, FETÖ'nün darbe girişimi ve Batı'da yapılan olumsuz algı operasyonlarına rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalmıştır". Türkiye'nin ilk 9 ayda elde ettiği turizm sonuçlarının gelecek açısından umut verdiğini belirten Kurtulmuş, "İlk 9 ayda Türkiye'ye gelen turist sayısı 26 milyonu geçti. Sadece Eylül ayında 4 milyon yeni turist geldi. Geçen eylül ayına göre yüzde 40, ilk 9 aylık dönemde ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 30'a yakın artış kaydettik" dedi.
3. hamle için hedef: Doğu Asya ülkeleri, Çin ve Hindistan
Türk turizminde stratejilerinin temelini pazar çeşitliliği oluşturmak olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Önümüzdeki 3. hamle döneminde Doğu Asya'dan Çin, Hindistan gibi ülkelerin kapısını çalacağız. Bu ülkelerden gelen ziyaretçi sayısını artırarak milyonlarla ifade edilir hale getireceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Turizmde yeni bir vizyona ihtiyacımız var
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Turizm politikamızın artık tıkandığı, yeni bir vizyona ihtiyaç duyulduğu ortadadır" dedi.
2023 hedefleri içerisinde turizm için belirlenmiş bir çıta vardır diyen Erdoğan, Türkiye'nin önemli bir turizm zenginliğine sahip olmasına rağmen dört dörtlük bir çekim alını oluşturulamamasının sorgulanması gerektiğini söyledi.
“Kötü dönemi geride bıraktık”
Turizmin ülkeler arası ilişkilerden ve siyasal gerilimlerden hızla etkilendiğini ifade eden Erdoğan şöyle devam etti: “Turizmin son derece hassas bir sektör olduğunu da unutmuyoruz. Küresel, bölgesel ve ülkesel gelişmeler turizmi derinden etkiliyor. Bunu biz son yıllarda yaşadık. Suriye ve Irak'taki savaş ve ülke içindeki terör ve darbe girişimi sektörü derinden etkiledi. 40 milyon olan turist sayısı 25 milyona kadar geriledi. Şu anda bu rakamın 26 milyona çıkması olumlu istikamette geliştiğimizi ve kötü dönemi geride bıraktığımızı gösteriyor".
“Turizm gelirlerinde turist sayısına paralel gelir artışı elde edemiyoruz”
Turizmde kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğuna dikkat çeken Erdoğan, turizm gelirlerindeki düşüşe ilişkin şunları söyledi: "Turist artışına paralel bir gelir artışı elde edemiyoruz. Turizm gelirlerimizin turist artışına yansımamasında rekabetin etkisi olduğu açıktır. Diğer alanlarda oluğu gibi turizmde de en kötü dönemi geride bıraktık ve yükselişe geçtik" dedi.
“Tüm imkanlarımızla yanınızdayız”
“Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır” diyen Erdoğan, turizmde kaybedilen pazarların yeniden kazanılması için sektöre destek vereceklerini ifade etti.
Turizmde çeşitlilik vurgusu
Turizm sektöründe yaşanan değişimlere değinen Erdoğan, turistlerin gittikleri ülkelerin gastronomisini deneyimlemek istediğini belirterek "Bu yüzden turizmi belirli alanlarla sınırlamak mümkün değildir. Aynı şekilde inanç turizmi, termal turizm, sağlık turizmi gibi yeni alanların geliştiğini görüyoruz. İnsanlar artık gittikleri her yerde hayatın her alnına dokunmak, hatıralar biriktirmek istiyorlar" dedi.
“İstanbul’un potansiyelini kullanamıyoruz”
İstanbul’un turizm potansiyelinin de yeterince değerlendirilemediğine vurgu yapan Erdoğan, “İstanbul gibi mücevher değerindeki bir kentin potansiyelini bile kullanabilmiş değiliz. Bunun yanında hakkıyla değerlendiremediğimiz nice şehrimiz var” dedi.
“Karşımıza çıkan engeller birer tecrübedir”
Turizm alanında yaşanan sorunların aynı zamanda ülke için bir tecrübe olduğunu belirten Erdoğan, “Son çeyrek yüzyılda edindiğimiz tecrübe ile çok daha iyi yerlere geleceğiz. Yeter ki bir bismillah deyip çalışmaya başlayalım” dedi.
“Seyahat uyarıları anlamanı yitirmeye başladı”
Turizmin ülkeler arasındaki ilişkilerde bir silah olarak kullanıldığına dikkat çeken Erdoğan; kredi değerlendirme kuruluşlarının verdiği siyasi notlar gibi Türkiye hakkında yayınlanan seyahat uyarılarının da anlamını yitirmeye başladığını söyledi.
AKM’nin yerine opera binası…
Konuşmasının sonunda İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili açıklayacakları projeye değinen Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Bir müjde vermek istiyorum. AKM'nin olduğu yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü çok çok farklı ve modern bir opera binasını İstanbul’a kazandıracağız. Gerçekten proje çok güzel… Muhteva itibariyle bugünkü yapı ile kıyaslanmayacak kadar güzel. 2019 seçiminden önceye yetiştirebiliriz”