TURİZMİN SESİ- HANDE KURT
İstanbul(TURİZMİN SESİ)İstanbul'daki tatları keşfederken yolumuz Kasımpaşa'ya düştü ve ismi birbirinden nefis çorbaları ile ün salmış Deniz Lokantası Çorba Dünyası'nı daha yakından tanıtmak için işletmenin sahibi Naciye Yıldız Hanım ve ustası Bülent Acun Bey ile çorbalar ve Esnaf Cengiz Deniz Lokantası üzerine bir sohbet gerçekleştirdik .
İlk yaptığımız haberden sonra bazı okuyuculardan yeri hakkında bilgi isteği geldi. Kasımpaşa'da Turabibaba Kütüphanesi'nin karşısında olduğunu belirtelim. Kıyıya yakın olması nedeniyle Kasımpaşa Deniz İskelesi'ni görünce çok kolay bulunuyor.
Çorbanın Türk mutfağındaki yeri çok ayrı. Atasözlerimize bakınca daha da çok anlaşılıyor.Çorba ,yürek yağmurudur.derler. İşte, Esnaf Cengiz Deniz Lokantası 'nın güzel çorbalarının sırrı burada yatıyor.
Sevgi ve emek ile yapılan çorbaları İstanbullulara 7/24 hizmet ederek sunuyorlar. Naciye Hanım, müşteri kelimesini kullanmıyor müdavimlerim var derken çok haklı ! Burada çorbaların tadını alanın başka yerde çorbayı beğenmesi çok zor ! Kasımpaşa'ya İstanbul'un her yerinden gelen müdavimleri var .
Turistlerin de uğrak noktası olmuş. Biz sohbet ederken 112 sağlık ekibinin de burada bir çorba molası verdiğini gördük. Çorbanın ve yemeğin kalitesi bir yana gösterilen ilgi ve samimiyet var ; fiyatlar çok makul, Naciye Hanım ancak Ramazandan Ramazana 50 kuruşluk artışlarımız olur dedi.
Müdavimlere bir haber daha gelen yoğun talepten dolayı Naciye Hanım Kadıköy bölgesinde de bir şube açmayı düşünüyor ancak kaliteden asla ödün vermem araştırıyorum dedi.
Naciye Hanım ile sohbete başlıyoruz. Beslenme sektorüne şartlar bizi getirdi .Eşim denizciydi ve bütün dünyayı gezmişti. Devlet sektöründe çalışırken özelleşince işini kaybetti .
Her Karadenizli gibi denizi çok seviyordu ve burayı Deniz Lokantasını açtı. Bana gelince ağabeyim doktor ve sağlık sektöründe çalıştım. Küçüklüğümden beri evimize çok sayıda dergi ve gazete girerdi hep okurdum. Beslenme konusuna çok meraklıydım. Çocukluktan beri canlıları beslemeye ilgim vardı.Kuşların yavrularını alıp beslemek için eve götürürdüm. dedi gülerek.
Deniz Lokantasına gelince göreceksiniz ki binanın dışında sağlığa yararlı yemekler listesi diye bir plaka asılı, kapının üstünde sağlıklı çorbalar yazıyor. Naciye Hanım , sağlıklı beslenme konusunda herkesi bilinçlendirmek için mekanın duvarlarına bilgilendirici yazıların olduğu panolar da koymayı planlıyor.
Bizden önce iki kere bulunduğumuz yerde lokanta açılmış ve kapanmış. Eşim, lokantayı açtıktan sonra o gün satılan satıldıktan sonra kalan yemekleri hep çöpe döktü. Müşterilerine asla günü geçmiş bayat bir şey yedirmedi. Ben insan kazanıyorum derdi. Bölgesinde çok sevilen bir insandı. Böyle yaptı ama sonra ne oldu bizim yemeklerimiz yetmez oldu. Üç-dört çorba derken bugünlere geldik. Benim çalışmam onun ismini yaşatmak ve maneviyat da . Herkes vefatından sonra acaba aynı kalitede olur mu diye soruyordu.
Aynı kaliteyi korumak için çalıştık eğer başaramasaydık kapatırdım. Bugün ben de müşterilerimize aynı ilgi ve prensiple hareket ediyorum. Eğer biri tabağında yemeğini bırakmışsa gidip masasına halini hatırını sorup nedenini araştırırım .Yeni çıkan çorbaları müşteriler öğrensin diye kendilerine ikram ederiz. Müşterilerimize hangi çorbayı daha çok tercih ettiklerini sorarız. Hep değişik tatlar da sunuyoruz. Hafta sonları çorba çeşidi 18'e kadar çıkar.
Özellikle bir çok çorba çeşidini tatmak isterseniz hafta sonları gitmenizi öneriyoruz. Otuzun üzerinde değişik çorba sunuluyor,hafta sonları 18 kadar çeşit görebiliyorsunuz. Hafta içi gündüz 4 çeşit çorba ve sıcak yemekler varken akşam 19'dan sonra çeşit çeşit lezzzetli, birbirinden renkli ,güzel çorbalar ocağın üzerinde sizi bekliyor.
Isırgan çorbasından,mantar çorbasına , kemik çorbasına , mercimekli beyaz lahana 'ya değişik tatlara meraklı olanlar ile mercimek, ezogelin, kelle paça, işkembe çorbası, kara lahana çorbası müdavimlerine hep bir arada olan çorbaseverlerin bir numaralı adresi burası. Naciye Hanım sözlerine devam ediyor: Eşim ,ustasına şöyle demişti : Usta , ben sana annemin lahana çorbasını tarif etsem sen yapamaz mısın? Kara lahana çorbasının hikayesi böyle ... kuru fasulye çorbası tarifi hep eşimin annesinin tarifidir. Ustamız bir gün , siz hep annenizin ve babanızın tariflerini buraya getirdiniz .dedi.
Kemik çorbasının hikayesi de aynı, Naciye Hanımın kendi çocukları için yaptığı tarifle yapılıyor. Bülent Usta, özellikle kemik kırıklığı vb. sağlık problemleri yaşayanlar için çok faydalı diyor. İlik kemikleri kasaptan özel geliyor ; ilk defa pişirildiğinde küçük bir düdüklü tencerede yapılmışken gösterilen ilgiden dolayı daha büyük tencereye geçilmiş. Müdavimlerinin olduğu bir çorba olmuş. Gemici çorbası ise lokantanın sembol çorbalarından biri .
Kara lahana çorbasını sadece Karadenizliler değil her bölgenin insanı burada içiyor diyorlar. Tavuk suyu çorbası genel seviliyor. Burada tavuk suyunun altın rengini çorbada görüyorsunuz. Naciye Hanım , herkesin karnımız doyuyor dediğini gururla söylüyor. Çorbaların malzemesi titizlikle seçiliyor. Bülent Usta, taze tarhana yapıyor. Bülent Usta ile sohbete başlarken ilk olarak kendisine Elinize sağlık ustam ! diyoruz.
Bize en mutlu olduğum şey işte bunu duymak diyor.
Naciye Hanım ve Bülent Ustanın 7 seneden beri beraber çalıştıklarını ve müthiş bir ekip olduklarını görüyoruz.Naciye Hanım, farklı tatlar arayanlardan talep bekliyor. Müşterilerden gelecek geri dönüş ve e-postaları bekliyor. İnsanlar ne yemek istiyorsa onu yapmak istiyoruz diyor. Bir gazeteci bey kendisine Siz,İstanbul'da nerede olduğunuzu biliyor musunuz?demiş.O da bilmiyorum demiş.Gazeteci BeySiz İstanbul'da bir numarasınız. demiş. O günden beri daha bir iddalıyım diyen Naciye Hanım, artık şöyle diyor : Çorba benim, İstanbul !
Video link :
//www.youtube.com/watch?v=2AQF-EGRh9c&list=UUwvY_wpKeJeNPDxVbPjm1WQ&index=1&feature=plcp