TURİZMİN SESİ
Ulusal ve uluslararası galeriler, tüm dünyadan gelen sanatçılar, koleksiyonerler, müze müdürleri, küratörler, sanat eleştirmenleri, basın mensupları ve sanatseverler 23 Kasım akşamı bir araya geldi. Sanatseverlerin merakla beklediği "Contemporary İstanbul Açılış Partisi", Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Teras alanına kurulan özel Parti Çadırında gerçekleşti. Açılışa; Leyla Alaton, Demet Şener, Eda Taşpınar, Tuğçe Kazaz, Erol Evgin, Murat Evliyaoğlu, Tansa Mermerci, Mustafa Taviloğlu ve daha birçok ünlü isim katıldı.
Türkiye'nin ilk ve tek çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, bu sene 526 sanatçı, 3000 eser, 20 ayrı ülkeden 42'si yurtdışı, 48'i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev sahipliği yapıyor. Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking ve destek sponsorluğunu Zorlu Center'ın üstlendiği Contemporary İstanbul 24-27 Kasım 2011 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi, Fuar Alanı ve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu'nda 1000'den fazla uluslararası koleksiyoneri ve 60 binden fazla ziyaretçiyi konuk ediyor.
Sanat ve eğlence aynı sahnedeydi
Fuarın açılışını 4 sıra dışı ses ve sahne performans sanatçısı yaptı; Renissance Man ile beraber Tal Isaac, Voin De Voin, Erdem Helvacıoğlu ve Özgür Erkek ziyaretçilere bu önemli akşamda unutulmayacak bir deneyim yaşattı. İstanbul Kongre Merkezi'nde Erdem Helvacıoğlu ve Tal Isaac- Renaissance Man gerçek ses elementlerinden ilham aldıkları özel ses performanslarını sergilediler. Lütfi Kırdar'daki açılış performansı Özgür Erkök'ün 'Otozit Parazit' isimli kostümlü sahne performansını ve Bulgaristan asıllı Alman sanatçı Voin De Voin'in dilin olası çağrışımlarından esinlendiği PLAY isimli performansını bir araya getirdi.
Daha geniş alan daha fazla sanat
Contemporary İstanbul 6.yılını kutlarken sanatseverleri büyük sürprizler bekliyor. Fuar, geçen senenin 2 katı olan toplam 12.500m2'lik bir alanda sanatseverleri ağırlıyor. Contemporary İstanbul'da bu seneden itibaren Küratöryel Sergi bölümü yer alıyor; katılımcı galeri sanatçılarının eserleri Contemporary Istanbul desteğiyle genç bir küratör tarafından bir araya getirilerek seçki oluşturuluyor ve galeri sergileme alanlarının dışında fuar alanında sergileniyor. Bu sene Küratöryel Sergi kapsamında Selin Turam T/here isimli serginin küratörlüğünü yapıyor. Serginin amacı günümüz sanatında ve kültüründeki çağdaş sorunlara ışık tutmak ve nesnenin hızla değişen ortamda nasıl evrildiğini yorumlamak, aynı zamanda çağdaş sanat ortamının, anlatının durmak bilmeyen hareketiyle nasıl başa çıktığını araştırmak. Seçkide Tony Cragg, Renata Poljak, Maitha Huraiz, Imran Channa, Haleh Anvari, Erdağ Aksel, Meeson Pae Yang ve daha birçok sanatçının eserleri yer alıyor.
Türkiye bu sene de çağdaş sanatın merkezi
Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul'u merkez haline getirmeyi amaçlayan Contemporary İstanbul, bu sene New Horizons - Yeni Ufuklar bölümünde Körfez Bölgesi Ülkeleri'nden galeriler, sanatçılar, küratörler, sanat eleştirmenleri ve koleksiyonerlere yer veriyor. Fuar boyunca çağdaş sanatın bugünü ve yarınının tartışılacağı CI Dialogues Konferans Serisi'nde Türkiye'den ve uluslararası çevreden koleksiyonerler, sanatçılar, sanat kurumu yöneticileri, sanat eleştirmenleri panel ve konuşmalara katılıyor; Sotheby's Institute of Art, Londra Sanat Yönetimi Programı Başkanı Dr. Iain Robertson çağdaş sanat merkezleri ve sanat yönetimine dair bir sunum yapıyor. Contemporary Istanbul Danışma Kurulu Üyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Akay'ın moderatörlüğünde Akbank Sanat Direktörü Derya Bigalı ve İKSV Direktörü Görgün Taner ile beraber sanat kurumlarının geleceği tartışılıyor. Arkas Koleksiyonu Sanat Danışmanı Karoly Aliotti'in moderasyonunu yaptığı Bir Sanat Koleksiyonu Yaratmak bölümünde Küratör Başak Şenova, Proje 4L Kurucusu ve Koleksiyoner Can Elgiz, Erste Group Sanat Koleksiyonu Danışmanı ve Küratör Walter Seidl ile Sanat Danışmanı- Küratör Hans Irrek sanat koleksiyonları hakkında farklı bakış açılarını sergiliyor.
CI Dialogues'un 3. günü (26 Kasım) Körfez Bölgesi Ülkeleri'ne ayrılıyor; Körfez Bölgesi'nde Yeni Bir Şeyler Oluyor başlıklı panelde Art Dubai Direktörü Antonia Carver, Harper's Bazaar Art Arabia Editörü Arsalan Mohammad, Abraaj Capital Art Prize Küratörü Laura Egerton; Katar Program Koordinatörü Emin Mahir Balcıoğlu moderatörlüğünde Körfez Ülkeleri sanatını tartışıyor. Video Cube'de şehir, insan, beden ve kültüre dokunan 3 çarpıcı seçki Video Cube alanında gösterilmek üzere katılımcı galeriler tarafından gönderilen videolar Kurye Video Organizasyonu'ndan Irmak ve Ceren Arkman'ın seçim ve kürasyonu ile üç gösterim programı altında toplanıyor. Şehir ve Sosyal İnsan başlıklı ilk seçki, içinde yaşadığımız şehirlere ve sosyal hayatta üstlendiğimiz rollere odaklanıyor. Siyasal ve Kültürel İkonlar başlıklı ikinci seçki, hayatı algılayışımızda büyük öneme sahip simge ve ikonlara farklı gözlerle bakmayı deniyor. Üçüncü seçki; Parçalanmış Beden ve Benlik beden ve benliğin parçaları üzerine videoları bir araya getiriyor. Tekrar izlenmesi gerekenler ve ilkler bir arada Geçen yıl Contemporary İstanbul'da Ermeni sanatçıların Türk sanatseverlerle buluşturulduğu Ermenistan'dan Sanat sergisi bu yıl da yeni eserler ve sanatçılarla tekrar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Bu yıl fuarda Ermeni sanatçılardan Ruben Grigorian, Sarkis Hamalbashian, Gabriel Manoukian, Dikran Matulyan eserlerine yer veriliyor. Ayrıca Komet'in 70. Yaşı tablo, video seçkisinden oluşan ve sanatçının ilk kez sergilenecek 27 eserine yer verilen ' O DEĞİLSE BAŞKASIDIR' 'ESRARENGİZ' başlıklı bir sergiyle kutlanıyor.
Sponsorlarla zenginleşen sanat
Akbank Private Banking, 5.kez ana sponsorluğunu üstlendiği fuarda, Akbank Private Banking Lounge'unda Resim Heykel Müzeleri Derneği tarafından 30 yıldır sergilenen Günümüz Sanatçıları Sergisine ve çocukların interaktif uygulamalı sanat eğitimine ev sahipliği yapıyor. AkSigorta kanalı ile sanat eserlerinin sigortalanmasına yönelik çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte sanatseverler ilk defa Contemporary İstanbul kapsamında alınan eserlerini sigortalatabilecekler. Destek sponsoru Zorlu Center'ın en önemli fonksiyonlarından biri olan ve sanatın çeşitli dallarına ev sahipliği yapmak üzere çok amaçlı sanat merkezi olarak tasarlanan Performans Sanatları Merkezi, daha inşaat aşamasındayken sanata destek vermeye devam ediyor. Zorlu Center'ın özel lounge alanında, Cemal Emden'in Zorlu Center'in inşaat sürecini anlatan Konstrüktif Parçalar sergisi özel tasarım bir konteyner içinde sanatseverlerle buluşuyor. Zorlu Center özel lounge alanında fuar boyunca konuklarını ağırlıyor.
Günlük hayatın içine karışan sanat
Contemporary Istanbul bu sene İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın sınırlarını aşıyor. İlk defa fuar kapsamında 3 eser Nişantaşı çevresinde sergileniyor, sanat kamusal alanlara karışıyor. Versaille Sarayı'ndaki heykel yerleştirmeleriyle tanınan Fransız sanatçı Bernar Vedet'in (Riff Art Project / Paris- İstanbul) Klasik Yay isimli heykeli Apdi İpekçi Caddesi'nde sergileniyor. İspanyol sanatçı Carlos Aires'in (Mario Mauroner Contemporary Art, Viyana) Acı isimli renkli yerleştirmesi The Sofa Hotel'in ön cephesinde, Azade Köker'in Bayrak/Göz isimli yerleştirmesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Girişi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
Gelişmeleri iFest ile her an takip edebilirsiniz
Contemporary İstanbul'daki tüm yenilikler iPhone ve iPad dergisi iFest'in Contemporary İstanbul'a özel içeriğinde yer alıyor. İnteraktif içeriğe sahip olan iFest ile tüm galerilerin listesine, sanatçı bilgilerine, fuarda gerçekleştirilecek röportajlara, en güncel videolara, CI Dialogues konferans programının yanı sıra etkinlik detaylarına, partilere, makalelere, fuarın resmi dergisi ICE Magazine'deki en özel içerik ve röportajlara ulaşılabiliyor