ÇOK YAŞASIN TÜRK SİNEMASI

Türk sinemasının 97 yıllık geçmişine ait birçok afiş, fotoğraf, obje ve belgenin görülebileceği “Çok Yaşasın Türk Sineması” sergisi, kuruluşunun 125. yılını kutlayan Işık Okulları'nın Nişantaşı Kampüsü'nde açıldı

TURİZMİN SESİ
Türk sinemasının 97 yıllık tarihini aydınlatan “Çok Yaşasın Türk Sineması” sergisi, Yeşilçam oyuncularının bugüne dek hiç yayınlanmamış kamera arkası fotoğrafları ve döneme ait birçok afiş ile Işık Okulları'nda meraklılarıyla buluştu. Serginin açılışına Türk sinemasının usta oyuncu ve yönetmenlerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı.

Türk sinemasının 97 yıllık geçmişine ait birçok afiş, fotoğraf, obje ve belgenin görülebileceği “Çok Yaşasın Türk Sineması” sergisi, kuruluşunun 125. yılını kutlayan Işık Okulları'nın Nişantaşı Kampüsü'nde açıldı. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Durgunoğlu ve Lale Film Stüdyoları'nın sahibi Necip Sarıcı'nın yaptığı sergiyi Türk sinemasının usta oyuncu ve yönetmenleri Belkıs Özener, Engin Çağlar, Göksel Arsoy, Hülya Koçyiğit, İzzet Günay, Memduh Ün, Sefa Önal ve Sevda Ferdağ ile Metin Uca ve Nebil Özgentürk gezdi.

Geçmiş yıllarda yaşamını yitiren, Türk sinemasına emeği geçmiş yönetmen, senarist ve oyuncularla günümüzün yıldızlarını buluşturan sergi Mart ayının sonuna kadar gezilebilecek. Sergide Türk sinemasının, çekilen ilk Türk filmi olarak kabul edilen “Ayastefanos Abidesi'nin Yıkılışı”ndan günümüze dek süren tarihi izlenebiliyor. Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncularına ve ölümsüz filmlerine Lale Film Stüdyoları'nda ev sahipliği yapmış Necip Sarıcı'nın arşivi ile özel koleksiyonundan oluşan sergide Türk sinemasının tarihinden birçok afiş, fotoğraf, obje ve belge yer alırken, Yeşilçam oyuncularının bugüne dek hiç yayınlanmamış karelerini de görmek mümkün.

Feyziye Mektepleri Vakfı'nın kurucularından İpekçi ailesinin fotoğrafları da sergide! Feyziye Mektepleri Vakfı'nın kuruluşuna önayak olmasının yanı sıra, Türk sinema sektörünün de kurucularından sayılan İpekçi ailesinin fotoğraf ve belgeleri de sergide yer alıyor. Nazım Hikmet'in İpek Film Stüdyoları'nda senarist ve dublaj yönetmeni olarak çalıştığı 1930'lü yıllara ait fotoğraflarının yanı sıra, Halit Refiğ, Ertem Eğilmez, Sezer Sezin, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Kemal Sunal, Adile Naşit, Suna Pekuysal, Filiz Akın, Turan Seyfioğlu, Ayhan Işık, Cüneyt Arkın ve Kadir İnanır gibi birçok Yeşilçam yıldızının set ve kamera arkası fotoğrafları ile özgün belgeleri de sergide görülebiliyor.