TURİZMİN SESİ
Kitapseverlerin heyecanla beklediği an geldi. Çeşitli yarışma, imza günleri, söyleşi, konferans, panel ve forumlara ev sahipliği yapacak CNR Kitap Fuarı sabahın ilk saatlerinde öğrencilerin akınına uğradı. Aralarında Ahmet Ümit, İskender Pala, İlber Ortaylı, İbrahim Tenekeci, Uğur Koşar, Büşra Küçük, Sinan Akyüz, Mim Kemal Öke, Fikri Sağlar, İlker Başbuğ, Rahşan Ecevit gibi yüzlerce değerli yazarın konuk edileceği fuarda, çocuklar için de eğitici ve eğlendirici sürpriz etkinlikler olacak. Çocuklar için fuarda bir başka sürpriz de masal anlatma geleneği olacak. Bu etkinlikle çocuklar Türk gelenek ve göreneklerini yaşama fırsatı bulacak.
CNR Kitap Fuarı, binlerce kitabı okurlarıyla CNR EXPO Yeşilköy’de buluşturdu. CNR Holding Kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık A.Ş organizasyonu ile düzenlenen fuar 600 marka ile 250 yayınevinin katılımı ile başladı. Sabahın ilk saatlerinde kitleler halinde CNR Fuar Kitap Fuarı’na gelen öğrenciler kendilerine hitap eden 50 çocuk yayınevinin stantları önünde kitap almak için sıraya girdiler. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Yunus Emre Enstitü Başkanı Hayati Develi, Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün ve Pozitif Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Murad Çakır’ın katılımıyla açılan fuar, 20 bin metrekare alanda gerçekleştiriliyor.
İstanbul İl Milli Eğitim Mürdürü Muammer Yıldız açılışta yaptığı konuşmada, “İstanbul gibi kültür şehrine 2’inci, 3’üncü kitap fuarı çok yakışırdı. İstanbul’un merkezinde olan böylesi bir lokasyonda kitap fuarı düzenlemek hayaldi gerçek oldu” dedi. Gelecek nesillerin sağlığı için çocukların okur haline dönüştürülmesinin gerekliliğine dikkat çeken Yıldız, “İlçelerdeki bütün okullar davet edildi. Gördüm ki sabah ilk saatlerinde yüzlerce öğrenci fuara gelmiş. İnanıyorum ki fuar açık kaldığı süre içerisinde büyük öğrenci kitlelerini ağırlamaya devam edecek” diye konuştu.
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da Türkiye’nin dünyada 12. büyük kitap piyasasına sahip olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Fuara uluslararası yayıncıları da getirdik. Ziyaretçilerimiz yabancı yayınevlerini de fuarda görme şansına erecek. CNR Kitap Fuarı yalnızca ticari alışverişlerin yapıldığı yer değil, ruhu ve karakteri olan bir organizasyon.”
Masal anlatma geleneği canlanacak
Yunus Emre Enstitü Başkanı Hayati Develi ise fuarda yapılacak etkinliklere dikkat çekti. Develi, fuarda ilk kez nakkaşhane sergisinin olacağını belirterek, Türk kültüründe önemli bir yeri olan masal anlatma geleneğinin de fuar aracılığıyla hatırlatılacağını söyledi. Öğrencilere masalların anlatılacağı organizasyonların fuar boyunca süreceğini ifade etti.
Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, CNR’nin organizasyonu ile 2015’in sonlarında bir kitap fuarı daha düzenleyeceklerinin de müjdesini verdi.
350 bin ziyaretçi bekleniyor
Pozitif Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Murad Çakır da fuarın eğitim ve edebiyat çevrelerini buluşturduğunu söyleyerek, “2014 yılında CNR Kitap Fuarı’nı yüzde 25’ini öğretmen ve öğrencilerin oluşturduğunu 180 bin okur geçtiğimiz yıl fuarımızı ziyaret etti. 2015 yılında da dünyaca ünlü yayınevlerine ait kitapların sergilendiği 350 bin kişi bekleniyor” dedi.
‘Çanakkale’nin 100. yılı’ türkülerle selamlandı
CNR Kitap Fuarı, “Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı” temasına uygun olarak, Çanakkale türküleri ile açıldı. CNR Kitap Fuarı konukları, söyleşileri, sergileri, panelleri ve yarışmaları ile Çanakkale ruhunu yaşatarak herkesi kucaklayacak. Yine temaya uygun olarak fuarın onur yazarı tarihçi, romancı ve düşünür Mehmed Niyazi Özdemir oldu. Fuarda ‘ Çanakkale Geçilmez Çizgi Film’ gösterimi, ‘Çanakkale Zafer Konulu Resim Yarışması Sergisi’, ‘Dünya Basınında Karikatürlerle Çanakkale Savaşı’ konulu sergi gibi Çanakkale Zaferi’nin ruhunu anlatan onlarca etkinlik gerçekleştirilecek. CNR EXPO Yeşilköy salonlarında Çanakkale Destanı’nı anlatan şiir dinletileri de olacak.
Kitabın hazırlanış serüveni
İlk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde Topkapı Sarayı’nda kurulmuş olan Nakkaşhane’nin bir benzeri de fuarın ilk gününde CNR Kitap Fuarı’nda kuruldu. Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Türk tarihinde matbaa öncesi kitabın hazırlanış serüveni canlı bir şekilde ziyaretçilere sunuluyor. Yine fuarın ilk gününde Yunus Emre Enstitüsü faaliyetleri fotoğraflarından oluşan bir sergi açıldı. Hattat Tahsin Kurt da kendi stantında fuara katılan ziyaretçilere, Osmanlıca isim yazmanın inceliklerini gösteriyor.
Ünlü yazarlar fuarda
Aralarında Ahmet Ümit, İskender Pala, İlber Ortaylı, İbrahim Tenekeci, Uğur Koşar, Büşra Küçük, Sinan Akyüz, Mim Kemal Öke, Fikri Sağlar, İlker Başbuğ, Şenay Devi Yangel, Nuray Sayarı, Rahşan Ecevit, Can Ataklı, Mustafa Armağan gibi yüzlerce değerli yazarların konuk edileceği fuarda, çocuklar için de sürpriz etkinlikler olacak. Fuarın 2. gününde Ana Michelle Sarı, özel hazırladığı oyun hamuru sanat gösterisi ile çocuklara eğlenceli anlar yaşatacak. CNR Kitap fuarında eğlenceli etkinliklerin yanında çocuk eğitimi ve çocukların zeki ve ahlaklı yetiştirilmesi üzerine onlarca söyleşi yapılacak.
CNR Kitap Fuarı, her görüşten yayıncının ve kitapseverin buluşacağı tam bir kitap karnavalı halinde geçecek. Öğretmenler, öğrenciler, yayıncılar, kitabevleri, kütüphaneciler, tercüme büroları, gazeteciler, yazarlar, editörler, yayınevi, yazar telif ajansları ve okurların hedef ziyaretçi olarak belirlenlendiği CNR Kitap Fuarı’ndaki yayınevlerinin bazıları ise şöyle: Doğan, İleri, Yapı Kredi Yayınları, Çınar, Alfa, Timaş, Epsilon, Zaman, Damla, Çınar, Sedir, Okyanus, Profil.