ÇİNLİLER 3. KÖPRÜYE TALİP

Çinlilerin "Boğaz Köprüsü ihalesine ister yüklenici olarak, ister Türk firmasıyla ortak girerek finasman desteği sağlamak istiyorlar" dedi.

TURİZMİN SESİ


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsünün inşasında yer almak istediklerini belirterek, "Boğaz Köprüsü ihalesine ister yüklenici olarak, ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finasman desteği sağlamak istiyorlar" dedi.Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü.

Çağlayan, görüşmenin ardından 27-28 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı öncesinde üzerinde uzlaşma sağlanan konuları açıkladı. Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talip olduklarını ifade eden Çağlayan, 3-4 gün önce Çin büyükelçisinin konuyu kendisine ilettiğini ancak kendisinin ticaret bakanı ile görüşüp teyit almak istediğini aktardı.

3. Boğaz köprüsüne ilişkin Çinlilerin görüşlerini dinlediğini ifade eden Çağlayan, gazetecilerin "Siz ne yanıt verdiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık bu konuda bir engel yoktur. Ben de Sayın Bakana dedim ki 'buyurun kapımız açık nasıl istiyorsanız.' Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları bellidir. Yani benim açımdan bir engel gözükmüyor."

Çinlilerin 3. boğaz köprüsüne yüklenici firma olarak katılabilecekleri gibi bir Türk firmasıyla ortaklık kurarak da girmek istediklerini dile getirdiklerini belirten Bakan Çağlayan ya da 3. Boğaz köprüsüne finansman desteği de sağlayabileceklerini söylediklerini aktardı.

KURU SÖĞÜTTEN DÜDÜK ÇIKARMAK
Türkiye'nin Çin'e ciddi anlamda tavuk ayağı ihraç ettiğini, dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatı artırmak istediğini kaydetti. Türkiye'nin Çin'e yaptığı tavuk ayağı ihracatı tutarının 15 milyon dolar civarında olduğunu belirten Çağlayan, ancak dünyada yaşanan kuş gribi nedeniyle bu ihracatın direkt olarak değil, Singapur ve Vietnam üzerinden gerçekleştirildiğini, bunun da maliyetleri artırdığını kaydetti.

Türkiye'nin Çin'e direkt tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirmesi durumunda söz konusu ihracatın 40 milyon dolara çıkacağını belirten Çağlayan, Türkiye'de tavuğun değerlendirilmeyen tek organının tavuk ayağı olduğunu, bunun da Çin'e ihracatla değerlendirilmesi halinde buna "kuru söğütten düdük çıkarmak" denileceğini söyledi. Çağlayan, "Biz kuru söğütten düdük çıkartacağız" dedi.

ÇİN EXİMBANKI İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI
Türkiye ve Çin Exibanklarının karşılıklı ortaklık anlaşması yapmasının da gündemlerinde olduğunu ifade eden Çağlayan, bunun gerçekleştirilmesi halinde Çin Exim kredilerinin Türkiye'ye daha fazla verilmesi, Türkiye'deki enerji yatırımlarında bu uzun vadeli kredilerden faydalanılmasının söz konusu olacağını bildirdi. Üzerinde mutabakat sağlanan bir başka konunun ise bir Çin bankasının Türkiye'de şube açması olduğunu belirten Çağlayan, diğer bir konunun ise Çin Eximbankının Türkiye Halk Bankasıyla ortak bir anlaşma yaparak, kredi vermesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Görüşmede iki ülke arasındaki ihracatta yerel paraların kullanılmasını teklif ettiklerini de dile getiren Çağlayan, bu tekliflerinin Çinli yetkililer tarafından sıcak karşılandığını belirtti. Çağlayan, daha önce de Rusya ile Ruble ve Türk Lirası bazında ticaret yapıldığını anımsattı. Bakan Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in görüşmede, iki ülke arasındaki Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesinde Türkiye lehine balans ayarı yapılacağını dile getirdiğini de söyledi.