ÇİNLİ FIDIK YESE ÜRETİCİ ZENGİN OLUR

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, her iki ülkenin kendi parasıyla karşılıklı ticaret yapma konusundaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi

TURİZMİN SESİ


Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ve beraberinde özel ve kamu sektörü temsilcilerinden oluşan heyetle görüştü. Çağlayan, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantı sında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Çin arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün fazlasıyla arttığını söyledi. Türkiye'nin Çin'e tavuk ayağı ihracatında 40 milyon dolarlık bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Çağlayan, bu konuda kuş gribi nedeniyle konulmuş olan engelle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yazıyı, daveti Çin ilgili birimlerine gönderdiğini bildirdi.

Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 2008'de 17,1 milyar dolar, 2009'un ilk 11 ayında ise 14 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Geçen yılın tamamında bizim Çin'e ihracatımız 1.5 milyar dolardı. Şimdi biz bu rakamı ilk 11 ayda yakaladık. Türkiye olarak genelde yüzde 23'lük bir gerilemenin olduğu ihracatımızın Çin ile artarak devam etmesi önemli bir gelişme. Buna karşılık Çin'den olan ithalatımız azalmıştır" diye konuştu.

Çağlayan, Bank of Chine'nin Türkiye'de bir şube açması için banka yetkililerinin Türkiye'de çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, yakın bir zamanda bununla ilgili bir haberi de paylaşacağını söyledi.
Çin hükümetinin Uygur Özerk bölgesinin kalkınması noktasında yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür eden Çağlayan, Çin ile karşılıklı uçak seferlerinin artırılması konusunun da gündemlerinde olduğunu kaydetti. Çağlayan, taleplerinin Pekin'e ve Şhangay'a haftada 14 sefer yapılması olduğunu bildirdi.

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ise Türkiye'nin Avrupa'yı Asya'ya bağlayan çok önemli bir ticaret ortaklarını olduğunu belirterek, Türkiye'nin çok zengin doğal kaynakları olduğunu söyledi. Konuk Bakan, Türkiye'de bulunan heyette 100'den fazla firma temsilcisinin de yer aldığını belirterek, firma temsilcilerinin Türkiye'deki işbirliği alanları konusunda inceleme ve araştırma yapmak istediklerini ifade etti.

Daha sonra Chen Deming gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, iki ülke arasındaki ticaretin iki ülkenin para birimiyle yapılması konusunda Çin'in yaklaşımının ne olduğunu sorması üzerine Chen, dış ticaretlerini dolarla yaptıklarını, ancak euro ve Japon Yeni de kullandıklarını ifade ederek, "Bazı şehirlerde firmalarımız ilgili ülkenin para birimi ile ticaret yapmaya başladı, deneme sürecindeyiz.

Daha çok deneyim kazandıktan sonra bu politikayı yaygınlaştıracağız. Dış ticarette hangi para cinsinin kullanılacağına Çin Hükümeti karar vermiyor, firmalar karar veriyor. Firmalar kendileri karar verdikleri için bütün riskleri de kendileri üstleniyor" dedi. Çin'in döviz kuru politikasına ilişkin bir soru üzerine de Chen, Çin'in para birimi Yuan'ın istikrarını mutlaka koruması gerektiğini ifade ederek, "Dünya ekonomisi şimdi iyileşme sürecinde. Bizim böyle bir politika uygulamamız dünya için bir sorumluluk. Dünyada dış ticaret anlık değişebilen bir alan.

Yuan'ın değer kazanması ya da kaybetmesi ve istikrarsızlık dünya için faydalı olmaz. Biz aynı zamanda doların değerini korumasını istiyoruz. Bilindiği gibi çok miktarda Amerikan tahvillerine sahibiz" diye konuştu.Başka bir soru üzerine de Chen, gülerek, fındığı çok sevdi ğini belirterek, "Gazetede okudum. Günde 10 tane fındık yenmesi iyiymiş. Çin'de 1.3 milyar insan var bu kadar kişi fındık yemeye başlarsa herhalde Türkiye'deki fındıklar yetmez" yanıtını verdi. Basın toplantısının ardından konuk bakan ve heyete fındık ikram edildi.