ÇEŞME AŞIĞI PROKHOROV

Rus iş adamı, üç yıl önce 18 milyon dolara satın aldığı araziye otel kurmak için Bakanlıktan imar planı bekliyor

TURİZMİN SESİ


44 yaşındaki Prokhorov, 9.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 40. insanı. "Nikel Baronu" olarak tanınan Prokhorov'un sahibi olduğu Onexim Grubu, son iki yıldır nanoteknoloji üzerine yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. 9.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 40. adamı olan Rus işadamı Mikhail Prokhorov İzmir'in Çeşme ilçesi Çiftlikköy beldesinde, üç yıl önce 18 milyon dolara satın aldığı araziye otel kurmak istediği ancak Kültür ve Turizm Bakanlığının 1/1000'lik imar planı hazırlamadığı için, yatırımın gerçekleşemediği açıklandı.

YATIRIM ENDİŞESİ
Çeşme Belediye Başkanı Tütüncüoğlu, konuyla ilgili açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çeşme'nin 1/1000'lik imar planlarını hazırlamaması nedeniyle Rus İşadamı Prohorov'un ilçede yatırımdan vazgeçmesinden endişe ettiklerini ifade etti.

60 MİLYAR $'LIK YATIRIM
Rus iş adamının 50-60 milyon dolarlık otel kurmak istediğini, imar planı onaylanmadığı için, arsanın üç yıldır boş bekletildiğini anlatan Tütüncüoğlu, şunları kaydetti: "Çiftlikköy'de 1/5000'lik planları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yapıp onayladı. Ancak bakanlık buna uygun olarak 1/1000'lik planları yapmadı. Bu yüzden yörede hiçbir şey yapılamıyor. Mikhail Prokhorov tam bir Çeşme aşığı. Prokhorov, Çeşme'yi çok seviyor ve yatırım yapmak istiyor. Doğal ortamı bozmadan, 200 dönüm alanda 650 yataklı, yedi yıldızlı otel yapmak istiyorlar.

BAKAN GÜNAY'DAN ONAY BEKLİYORUZ
Bu yatırımın Çeşme'den gitmemesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Burada planları onaylayacak Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Geçen yıl Turizm Haftası kutlamalarında Bakan Ertuğrul Günay, bu proje için tamam demişti ama onun üzerinden bir yıl geçti, yine bir şey yok." Belediye Başkanı Tütüncüoğlu, projenin onaylanması durumunda dünyanın sayılı zenginlerinin Çeşme'ye geleceğini, ilçenin ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlanacağını bildirdi.

HEMEN RUHSAT VERECEĞİZ 
Prokhorov'un da dünyanın sayılı zenginleri arasında yer aldığına işaret eden Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: "Çiftlikköy-Altınkum beldesinde o otelin yapılmasının ilçeye büyük hareket getireceğine inanıyorum. Otel yapılırsa dünya sosyetesi Çeşme'ye gelir. En az 400 kişi iş sahibi olur. Bakanlık 1/1000'lik planı onaylayıp gönderirse biz de hemen Rus iş adamının projesini onaylayıp ruhsatlarını vereceğiz."