ÇEKÜL İLE KÜLTÜREL VE KENTSEL KORUMA

ÇEKÜL Akademi, kültür mirası alanında eğitim programları tasarlıyor ve hayata geçiriyor

TURİZMİN SESİ


Türkiye'nin kültürel ve kentsel koruma alanında uzmanlaşmış ilk ve tek eğitim kurumu olan ÇEKÜL Akademi, kültür mirası alanında eğitim programları tasarlıyor ve hayata geçiriyor. 1990 yılında kurulan sivil toplum kuruluşu ÇEKÜL tarafından hayata geçirilen ÇEKÜL Akademi, 2009 yılından bu yana toplumun her kesiminden kişi ve kurumların “Kültürel ve Kentsel Koruma” alanındaki eğitim ve gelişim ihtiyaçlarına cevap vermek, donanımlı kadroların yetişmesini sağlamak amacıyla hizmet veriyor.

Kentlerin geleneksel dokusunu koruma ve geleceğin kimlikli kentlerini oluşturmada önemli sorumluluk taşıyan yerel yönetimler için kültür mirası eğitim programlarında hedef kitle, şu an için Tarihi Kentler Birliği üyesi küçüklü büyüklü 353 tarihi kent belediyesinin kültürel ve kentsel koruma ve ilgili alanlarında çalışan kadrolar; bunlar da ağırlıkla mimar, şehir plancısı, restoratör, inşaat mühendisi, tekniker, arkeolog ve sanat tarihçilerden oluşuyor.

ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Didem Çakar; “2010 yılı başından bugüne kadar hayata geçirdiğimiz programlardan Tarihi Kentler Birliği üyesi 92 belediye faydalandı. 151 oturum ve 25 alan gezisinden oluşan, 65 günlük toplam 19 programda bugün itibariyle 460 belediye çalışanı eğitim aldı ve görev yaptıkları belediyedeki aktarımları ile yaklaşık 1500 kişiye ulaşıldı. ÇEKÜL Akademi olarak, hedeflerimizden biri de söz konusu eğitimlerimizi Türkiye çapındaki 2950 belediyenin ilgili kadroları ile buluşturmak” dedi.

ÇEKÜL Akademi'nin tasarlayıp, hayata geçirdiği kişisel gelişim programları arasında İstanbul'un ve ilçelerinin zengin kültürel mirasını tanıtan “Yapıların Diliyle İstanbul”, Üsküdar'dan Beşiktaş'a, Beşiktaş'tan Edirnekapı'ya uzanan güzergâhlarda, Mimar Sinan'ın mimarlık mirası ile tanıştırmayı amaçlayan “Mimar Sinan Gezileri” ve başlangıç, temel, ileri olmak üzere üç düzeyde, doğa ve kültür miras odaklı uygulamalarla gelişen teknik eğitim atölyelerinden oluşan “Doğa ve Kültür Fotoğraf ve Dijital Animasyon Atölyeleri” bulunuyor.