TURİZMİN SESİ
TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda “Sıradışı” ismiyle yayınlanacak olan programın ilk bölümünde, yemek için kullanılan çatal ve kaşıkların nasıl birer heykele dönüştüğüne şaşırarak tanıklık edeceksiniz.“Sıradışı” 21 Eylül Cuma günü, saat 18.30 ve 04.30’da TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda… Tekrarları ise 22 Eylül Cumartesi günü saat 14.00 ve 00.00’da yine aynı kanalda yayınlanacak.
Sanatı uğruna bir gözünü kaybedince sıradışı bir başka sanatın yaratıcısı olan Yılmaz Emen’in ellerinde çatallar ve bıçaklar; kah şarkı söyleyen, gitar, saksafon ya da saz çalan birer sanatçı oluyor, kah değirmenlere savaş açan Don Kişot.Sanata ilk adımını, 1950 yılında 8 yaşında iken, Bursa’da çırak olarak girdiği küçük bir atölyede kılıçlar yaparak atmış Yılmaz Emen. Onun yaptıkları zamanla öyle usta işi haline gelmişler ki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra dünyadaki pek çok devlet adamına hediye olmuşlar.
Emen, 1974 yılından sonra ise metale farklı şekiller vermek istemiş ve hurda toplamaya başlamış. Hurda metaller kısa sürede birer sanat eserine dönüşmüş ve bu heykeller koleksiyonlarda yer aldığı gibi, şehir meydanlarını da süslemiş. Ancak 2000 yılında göz tansiyonu nedeniyle bir gözünü kaybeden sanatçıya, doktorlar ağır metallerle çalışmayı yasaklamış. İşte bu olumsuz gelişme ve Emen’in yeni arayışları, çatal kaşıktan heykellerin doğuşuna zemin oluşturmuş.Bugün Bursa'daki tarihi Irgandi Köprüsü üzerinde yeralan atölyede çalışmalarına devam eden 70 yaşındaki Devlet Sanatkarı Yılmaz Emen’in çatal ve kaşıklarla yarattığı 20’ye yakın ayrı figür bulunuyor. Emen, bugüne kadar Türkiye ve dünya genelinde 92 tane kişisel sergi açmış ve 3 karma sergiye katılmış. Yılmaz Emen’in 35 ulusal ve uluslararası ödülü bulunuyor.‘Biz Buradayız’’, ‘Ve Zaman Durdu’, ‘Gurbetçi Futbolcular’ ve “Hey Taksi” isimli programları TRT ekranlarına taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan “Sıradışı”nın yapımcılığını Füsun Güvenç ve Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş yapıyor.