ÇANAK ÇÖMLEK TURİSTTEN İLGİ GÖRÜYOR

Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen çanak ve çömleklerle hediyelik eşyalar, turistlerden ilgi görüyor

TURİZMİN SESİ


Çanak çömlek sanatı, "Kör de bilir Avanos'un yolunu, çanak çömlek kırıklarından" sözüyle ifade edilen Avanos'ta babadan oğula geçerek yıllardan beri sürdürülüyor. İlçede Hititler'e kadar dayanan çanak çömlekçilik birçok sektöre hizmet ediyor. Çanak çömlekten yapılan eşyalar önceleri sadece mutfakta kullanılırken bugün bahçelerde ve evlerde dekoratif süs eşyası, hediyelik ve turistik eşya olarak da tercih ediliyor.

Kapadokya bölgesini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, çanak ve çömlek atölyelerinde, çamurun eşyaya dönüşmesini izleme imkanı da buluyor. Avanos'ta 65 yıllık çanak çömlek ustası 72 yaşındaki Yusuf Tüysüz, ilçelerinde eskiden çanak çömlek yapmasını bilmeyene kız verilmediğini, yakın zamana kadar mesleğe olan ilginin azaldığını, işin içine turizm girince çanak çömlekçiliğin yeniden cazip hale geldiğini söyledi.

Çanak ve çömlekleri, ilçeye özgü topraktan yaptıklarını belirten Tüysüz, şunları kaydetti: "İlçe merkezinden geçen Kızılırmak'ın bıraktığı toprakları eler, su ile yoğurup, belli bir kıvama getiririz ve tezgah başında istediğimiz şekli veririz. Daha önce küp, çömlek, testi ve bardak yapılırdı. 1965'li yıllardan sonra yeni ustalarımız turistik eşyaya yöneldi. Yöremizin Kapadokya bölgesi içinde olması dolayısıyla sanatımız günden güne gelişti ve bu sanat para etmeye başladı. Gençlerimiz bu mesleğe yönelmeye başladı. Eski ustalar olarak yetiştirdiğimiz gençlerle gurur duyuyoruz." Tüysüz, bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin güveç, testi, küp gibi mutfak eşyasından çok Osmanlı ibrikleri, gözyaşı şişeleri, şamdan ve sarkaç gibi süs eşyalarına ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.