ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM PROJESİ

Ümraniye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 'Çalıştırmayalım, Okutalım' projesi, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in katılımı ile tanıtıldı

TURİZMİN SESİ


Özgür Güvenç
İstanbul(Anayurt)- .Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde Ümraniye Belediyesi'nin yürüttüğü Çocuk işçiliği konusunda 'Çalıştırmayalım, Okutalım' projesi 23 Nisan'da kamuoyuyla paylaşıldı.

TİM Maslak Show Center'da düzenlenen programa Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, International Children's Center (ICC), UNICEF ve ILO gibi ulusal arası STK temsilcileri ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra çocuk işçi çalıştırmayacaklarına dair deklarasyona imza atacak çok sayıda firmanın yöneticileri katıldı.



BAŞKAN HASAN CAN: 'ÇOCUKLAR ÇALIŞMASIN, OKUSUN!'
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, hayata geçirdikleri bu proje ile çocuk işçiliği konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak istediklerini belirtti."Kanunlarımızın özellikle 15 yaş altı çocukların çalıştırılması konusunda yasak getirmesine rağmen, oyun çağındaki birçok çocuğumuzun çeşitli zor şartlar altında çalıştırıldığını biliniyor, . Çocuk işçiliğinin araştırılması konusunda bir farkındalık oluşturmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığını arttırmak amacıyla, bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. " açıklamasını yaptı.

EGEMEN BAĞIŞ: 'AVRUPA BİRLİĞİ'NE İLHAM KAYNAĞI OLMALIYIZ'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ise " Bizim amacımız AB standartlarını yakalamak değil, onların üstüne çıkıp, onlara örnek olmak olmak"dedi. Bakan Bağış şöyle devam etti 'Türkiye, bu konuda da attığı adımlarla AB standartlarını yakalamakla kalmayacak, AB üyesi ülkelere de ilham kaynağı olacaktır. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, 23 Nisan'ı çocuklarımıza armağan eden Büyük Önder Atatürk, 'çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak' derken, (yakalamak) dememiş, (üzerine çıkmak) demiş. Yani bugünün çağdaş medeniyetler seviyesi eğer AB standartlarıysa, bizim amacımız AB standartlarını yakalamak değil, onların üstüne çıkıp, onlara örnek olmak olmalı. Türkiye'de bunu sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah bizim çocuklarımız, geleceğin yeni Fatih Sultan Mehmet'leri, yeni Yavuz Sultan Selim'leri, yeni Atatürk'leri, yeni Menderes'leri, yeni Özal'ları, yeni Recep Tayyip Erdoğan'ları olacak.'

FARUK ÇELİK: 'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ TÜM DÜNYANIN SORUNU'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Çocuk işçiliği sorununun yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu. Bakanlık olarak tüm uluslararası sözleşmelerin tarafıyız. Çocuk işçiliğinin önlenmesiyle ilgili var olan mevzuata imza attık. Bunun gereklerini Bakanlık olarak, diğer bakanlıklarımızla beraber, ortaklaşa çalışarak, uluslararası kuruluşların deneyimlerinden de yararlanarak çeşitli projeler altında gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda toplumsal bilinci oluşturamazsanız, eğer anne ve babalar yeterli bilince sahip olmamışlarsa bunun önüne geçmek mümkün değil.' dedi.

ÇOCUKLAR 'ÇALIŞTIRMAYALIM, OKUTALIM' DELARASYONUNU
Projeye destek veren, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl ile Eurochild, International Children's Center (ICC), UNICEF ve ILO gibi ulusal arası STK temsilcilerinin konuyla ilgili olarak yaptıkları konuşmaların ardından, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen bir grup öğrenci, sahneye çıkarak projenin deklarasyonunu okudu. Çocuklar, yaşıtlarının çalıştırılmaması, bunun yerine okullarda eğitimlerine devam etmeleri gerektiği çağrısında bulundu. Programın sonunda, Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda önemli firma, çocuk işçi çalıştırılmayacaklarına dair deklarasyonu imzaladı.