BÜYÜYEN ANADOLU’YA KREDİ KOLAYLIKLARI

Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) Programı “Girişimci Kent” Gaziantep'te tanıtıldı

TURİZMİN SESİ


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin eş finansmanı ile başlatılan, Türkiye'nin Doğu'sundaki 43 ilde mikro işletme ve KOBİ'lerin krediye erişimini kolaylaştıran “Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK)” Programı ilk tanıtım toplantısı dün (22 Haziran 2011) Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) gerçekleşti. GTO oditoryum salonunda yapılan toplantıya GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa Yatırım Bankası İstanbul temsilcisi Alain Terraillon, Avrupa Yatırım Fonu BAKK Programı Proje Yöneticisi Özlem Çotuk ve Gazeteci-Yazar Zeynep Göğüş ile çok sayıda KOBİ temsilcisi katıldı. Tanıtım toplantısında BAKK Program ortakları Kredi Garanti Fonu ile beş aracı banka olan Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi yetkilileri de hazır bulundular.

Toplantının açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, KOBİ'lerin en büyük sorunlarından biri olan KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişimde yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, ''Ekonomik olarak Türkiye sıçrama yapacaksa, bunun yolu KOBİ'lerin finans kaynaklarına en kolay, en ucuz ve en rahat şekilde ulaşmasını temin etmekten geçer'' açıklamasında bulundu.

Aslan, Türkiye'de bulunan yaklaşık 3,3 milyon KOBİ'nin; istihdamın, üretimin, yatırımların ve ihracatın belkemiği durumunda bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Finansmana ulaşmanın önündeki engellerin kaldırılması ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde bulunan Türkiye'deki KOBİ'lerin rekabet edebilirlik seviyelerinin artmasına, istihdam sağlanmasına, katma-değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine ve KOBİ'lerin sağlıklı bir şekilde büyüyerek varlıklarını sürdürmelerini sağlayacaktır."

“Yüzlerce başvuru bekliyoruz”
Avrupa Yatırım Bankası İstanbul Temsilcisi Alain Terraillon, BAKK programında Avrupa Yatırım Bankası Grubu'nun rolünü, beş aracı bankaya 250 milyon Avro tutarında uzun vadeli finansman ihtiyacı sağlamak ve onların KOBİ kredilerinde büyümeleri ile bu alanda açacakları yeni kredilere olanak sağlamak olarak bildirdi. Terraillon, programı özel kılan unsurun; ilk kez Avrupa Yatırım Fonu'nun bankalara KOBİ kredileri için sağladığı garanti sayesinde, bankalara KOBİ kredi riski alma yönünde kolaylık getirmek olduğunu ekledi. Programın uygulamaya başlanmasından itibaren faydalanan çok sayıda KOBİ olduğunu ifade eden Terraillon, önümüzdeki dönemde de yüzlerce başvuru talebinin karşılanacağını umut ettiklerini belirtti.

Programa ilişkin tanıtıcı bir sunum gerçekleştiren Avrupa Yatırım Fonu BAKK Programı Proje Yöneticisi Özlem Çotuk, programın yatırımlar için daha uzun vadeli ve daha uygun faizli kredi imkanı ile kredibilitesi sağlam ancak teminat yaratma güçlüğü çeken KOBİ'ler için ek borçlanma kapasitesi imkanı sunduğunu bildirdi.

Mikro işletmelere 25 bin Avro'ya kadar ve 6 ay-3 yıl vadeli kredi verileceğini belirten Çotuk, KOBİ kredi garantilerinin de 500 bin Avro'ya kadar ve 1-5 yıl vadeli olacağını kaydetti.

Çotuk, program kapsamında işletmelerden, finansman ihtiyacını doğru ve gerçekçi yansıtan proje ve iş planları, tam, şeffaf ve standartlara uygun mali tablolar ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum beklediklerini açıkladı.
“Antep: Girişimci kent”

BAKK Programı'nın Gaziantep'e sağlayacağı katkıyı ele alan Gazeteci-yazar Zeynep Göğüş, kentin tarih boyunca girişimci bir kent olduğunu ve bu program vasıtasıyla KOBİ'lerin marka oluşturma, pazarlama ve kurumsallaşma alanlarında kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Toplantının ardından katılımcılar banka temsilcileriyle bir araya gelerek, BAKK programının kullanımına ilişkin detaylı bilgi aldılar.


BAKK NEDİR?
BAKK, Avrupa Yatırım Bankası Grubu tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile yakın işbirliği içinde geliştirilen bir programdır.
Program Mayıs 2010 tarihinde Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Avrupa Yatırım Fonu arasında imzalanan anlaşmaı ile uygulamaya konmuştur.
BAKK'ın hedef bölgesi aşağıda belirtilen 43 ili kapsamaktadır:

Hedef Bölge
(12 NUTS II Bölgesi) İller
(NUTS III Birimleri)
TR-A1 Erzurum, Erzincan, Bayburt
TR-A2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
TR-B1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli
TR-B2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari
TR-C1 Gaziantep, Adıyaman, Kilis
TR-C2 Şanlıurfa, Diyarbakır
TR-C3 Mardin, Batman, Şırnak, Siirt
TR-63 Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye
TR-72 Kayseri, Sivas, Yozgat
TR-82 Kastamonu, Çankırı, Sinop
TR-83 Samsun, Tokat, Çorum, Amasya
TR-90 Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane

BAKK programı üç bileşenden oluşmaktadır:
1. Mikro krediler için garanti: Avrupa Yatırım Fonu'nun Kredi Garanti Fonu'na sağladığı 5 milyon Avro'luk kontr-garanti ile Kredi Garanti Fonu, bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlayacaktır. Bu şekilde mikro işletmeler için toplam 37,5 milyon Avro'luk kredi hacmi yaratılması beklenmektedir.


2. KOBİ'ler için garanti: Avrupa Yatırım Fonu'nun Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi'ye sağladığı toplam 25 milyon Avro'luk garanti ile bölgede faaliyet gösteren KOBİ'lerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlanacaktır. Aynı bankalar Avrupa Yatırım Bankası'ndan toplam 250 milyon Avro kredi temin etmektedir. Bankaların da sağladığı toplam 250 milyon Avro kaynak ile bölgedeki KOBİ'ler için 500 milyon Avro kredi hacmi yaratılmış olmaktadır.


3. Kapasite artırma ve tanıtım: Program, BAKK'ın uygulamasında kilit görev alacak olan kuruluşlarda gerekli beceri ve yetkinliklerin kazanılabilmesini de amaçlamaktadır. Bunlar beş aracı banka ile Kredi Garanti Fonu çalışanları olacaktır. Programın bölgedeki mikro işletmeler ve KOBİ'ler arasında bilinirliğini artırmak için de bir tanıtım bütçesi ayrılmıştır.