TURİZMİN SESİ
Büyük Selçuklu Mirası Projesi'nin Belgesel Yönetmeni ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Dıvarcı, insanları n kendi medeniyetine aşina olmasını sağlamak ve bu medeniyete vefa borcunu yerine getirmek amacıyla bir takım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu çerçevede ilk olarak 2008 yılında Konya merkez Selçuklu Belediyesi tarafından Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü'nün hazırlandığını ve bir belgesel film yapıldığını anlatan Dıvarcı, aynı yılın Ekim ayında da bu eserlerin Anadolu Selçuklu Şehirleri Sempozyumu'nda anlatıldığını anımsattı.
Devamında bu yıl da "Büyük Selçuklu Mirası" Projesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Dıvarcı, "Yaklaşık 2,5 yıl süren ön çalışmalar sonrasında Konya Aydınlar Ocağı tarafından hazırlanan proje, bu yılın nisan ayında Cumhurbaşkanlığı sunuldu ve kabul gördü. Cumhurbaşkanlığı makamı projeye özel önem veriyor. Her aşamada Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in desteklerini görüyoruz. Öte yandan Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan bey de proje ile yakından ilgileniyor. Makamın himayesiyle çalışmalara bu yılın Kasım ayında başlandı" diye konuştu.
Dıvarcı, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun maddi katkıları, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) denetim ve koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilecek projede ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in genel koordinatör olarak görev aldığını, proje ekibinin Prof. Dr. Haşim Karpuz, Doç. Dr. Osman Eravşar, Sadık Yalsızuçanlar, Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, Ahmet Kuş, Feyzi Şimşek, Ömer Faruk Çetin, Tamer Yiğit, Umut Yavuz ve Temel Dıvarcı'dan oluştuğunu söyledi.
Proje kapsamında, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, İran, İsrail, Mısır, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan, Türkiye ve Yemen ile özerk cumhuriyet olan Nahcıvan'daki Selçuklu mimari eserlerinin son durumlarının tespit edilip, fotoğrafları ve görüntülerinin çekileceğini anlatan Dıvarcı, ayrı ca İngiltere, Almanya, ABD, Rusya, Fransa, Suriye ve İran'daki Büyük Selçuklu Koleksiyonlarına sahip müzelerde bulunan mermer, ahşap, çini, sikke, kilim, halı, yazma eser ile madeni ve taş eserlerin de fotoğraflanacağını bildirdi.
Dıvarcı, bunun yanı sıra eserlerin planlarını da çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Sahada toplam 400'den fazla eser üzerinde çalışma yapılacak. Ayrıca müzelerdeki belki yüzlerce eser üzerinde de aynı çalışmaları yapacağız. 30 ay sürecek proje sonunda 3 ciltlik fotoğraf albümü, 120 dakikalık bir belgesel ve 1 ciltlik Büyük Selçuklu'nun müzelerdeki envanterinin bulunacağı kitap hazırlanacak. Proje sonuçlandığında Büyük Selçuklu Devleti'nin günümü ze ulaşan eserlerinin tam bir envanteri çıkarılmış olacak.
Ayrıca, bu eserlerin günümüzdeki son halleri tespit edilerek, insanlık mirasının ortak hafızasına kazandırılması sağlanacak. Bununla birlikte restoreye ihtiyaç duyan eserlerin de dünya kamuoyuna sunumu yapılmış olacak. Böylece acil yardıma ihtiyacı olan eserler için de kamuoyu oluşturulacak. Bu açıdan projenin büyük önem taşıdığına inanıyoruz."
Dışişleri Bakanlığı ve TİKA'nın projenin hayata geçmesi için çok ciddi çaba sarf ettiğini vurgulayan Dıvarcı, yaklaşık 850 bin dolara mal olması planlanan projenin maliyetinin 500 bin dolarlık kısmının Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından karşılanacağını dile getirdi. Dıvarcı, 2012 yılının başlarında projenin tamamlanmasının planlandığını belirtti. Dıvarcı, proje sonunda hazırlanan kitap, albüm ve belgesellerden 2 bin adet basılacağını, bunların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dış işleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlara dağıtılacağını sözlerine ekledi.