TURİZMİN SESİ
Şeflik yapan Ömür Akkor, Bursa'n ın mutfak kültürünü tanımak amacıyla beş yıl önce köyleri gezmeye başladı. Araştırmalarında hamur işlerinden sebze yemeklerine, et yemeklerinden tatlılara Bursa'nın zengin yemek kültürüne ait unutulmuş lezzetleri keşfeden Akkor, bunları "Bursa Mutfağı" adıyla kitaplaştırmaya karar verdi. Mart ayında yayımlanan kitapta, 120'si ilk kez yayımlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer alıyor.
Kitabıyla dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışması "Gourmand World Cookbook Awards"a başvuran Akkor, hem bu yıl yayımlanan 136 ülkeden 5 bin civarındaki kitap arasında ilk 20'ye kalarak "2009'un En İyi Yemek Kitabı" finalisti olmasının hem de kitabının "Yerel Mutfak" dalında bu yılın en iyi yemek kitabı seçilmesinin mutluluğunu yaşıyor. Ömür Akkor, 5 yıl boyunca Bursa'nın tüm ilçe ve köylerinde gezerek, yemekleri kayıt altına aldığını belirtti.
Kayıt altına aldığı tarifleri 6 ay içinde düzenleyerek, yayınevine teslim ettiğini anlatan Akkor, mart ayında yayımlanan kitabın, Bursa mutfağının tariflerini düzenleyen ilk kitap olma özelliği bulunduğuna işaret etti.
Akkor, kitabının, "Gourmand World Cookbook Awards"ın "Yerel Mutfak" kategorisinde önce Türkiye'nin sonra da dünyanın en iyi kitabı seçildiğini belirterek, "Kitabım, ayrıca ilk 20'ye kalarak 2009'un en iyi yemek kitabı finalisti oldu. Şubat ayında Paris'te düzenlenecek kitap fuarında sonuçlar açıklanacak. Bundan sonrası için de çok umutluyum" dedi.
Kitabı yazdığında bu kadar başarı elde edeceğini tahmin etmediğ ini dile getiren Akkor, şunları kaydetti: "Kitabın içindeki tariflere baktığımızda, 140 tarifin 120 tanesi dünya mutfak literatürüne bu kitapla girdi. İçindeki tariflerden geçmişi 500 yıla dayananlar var. Tariflerin çoğu, beklenildiği gibi hamur işinden oluşmuyor. Et, bakliyat yemekleri ve tatlılar da çok önde. Ayrıca kitapta, Bursa mutfak kültürü ve adetleri de bulunuyor. Bayram, ölüm, düğün ve doğumlarda neler yendiği ve hangi ritüellerle yemeklerin sunulduğu kitapta yer alıyor."