Bu Müzeye Giriş Ücretsiz

Çanakkale Gönüllüsü Bülent Türker, Evini Müze Haline Dönüştürdü

TURİZMİN SESİ

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde değişik bankalarda müdürlük yapmış olan ve 20 yıldır Çanakkale gönüllüsü olan  Bülent Türker yurt dışından satın aldığı  orijinal savaş ürünlerinden oluşan kollekiyonunu 2 katlı müstakil bahçeli evini müze haline dönüştürerek sergiliyor. Bu işi hobi ve  Türkiye ve Çanakkale sevdam için yaptım. Bu müzeyi tamamen kendi imkanlarımla gerçekleştirdim. Müzem dünyada bir Türkün yurt dışında kendi imkanları ile kurduğu ilk ve Tek müze. İmkanlarım elverdiği sürece  halkımıza hizmet edeceğim.  Müzede şu an 250 parçaya yakın obje sergileniyor. Bir o kadarda yer olmadığı için depoda bekliyor. Çanakkale’de savaşan askerlerin matara ve yemek kaplarından ,Savaşta kullanılan dürbünler bayrak,  Atatürk’ün birbirinden ilginç fotoğrafları  ,  yüzlerce savaş orijinal fotoğrafları ,  kılıç ve süngüler,  savaş  esnasında İngiliz ajanı papazların kullandıkları kıyafetler, Türk ve İngiliz askerlerinin giyimleri, Bir Türk askerinin üzerinde çıkan kuran ve el yapımı kuran kabı, savaşılan yerlerin toprakları, Fransız komutanın savaşta kullandığı piposu, Efelerin kıyafetleri, orijinal kurşunlar , yüzlerce değişik ülkelerde basılan kitap ve kartpostallar, Atatürk  için özel yaptırılan  sigaralık,  Yabancı ülkelerde çıkan Çanakkale dergileri,

Savaşı Osmanlıca anlatan  el yapımı özel bir kitap, Çanakkale de  bir İngiliz askerin şehit ettiği Türk subayından aldığı altın  köstekli saat  , Osmanlıca nutuk ve kitaplar, Anzakların çikolata ve ilaç kutuları, daha onlarca obje  yer olduğu surece sergilenecek. Ayrıca  yatak odamı ATATÜRK odası yaparak  bir ilke imza attım. 3 oda Çanakkale ve  bir oda da ATATÜRK odası oldu. Yatağın örtüsü ölçülere sadık kalınmak üzere  Türkiyede 1 ayda özel ipekten yaptırıldı. Ayrıca Atatürk ün bir çok cenaze resimleri ve öldüğü günkü tüm gazete ve dergilerde  yatak odasında mevcut. Atatürk ün savaş  anında çekilen resimleri  2 ci bir özel Osmanlıca nutuk, sigaralığı  , savaşta şehit olan Türk komutanın ismi ve resmi olduğu altın köstekli saati,  Atatürk ün savaş sonrası giydiği  ve birebir ölçülerle ve madalyaları ile birlikte özel bir modacı tarafından yapılan elbisesi    özle yaptırılan kahve fincanları  ve birçok ürün sergilenmekte.” dedi.

 
Bülent Türker  Müzeye girişin ÜCRETSİZ  olup gelenlere de imkanlarım ölçüsünde   özel yaptırılan savaştaki gibi kuru ekmek,  ve şekersiz üzüm hoşafı yine tahta kaşık ve tahta kaplarda ikram edeceğini de belirterek “ Ayrıca  çocuklara İstiklal Marşı, Seyid  onbaşı ve Yozgatlı kınalı Hasan posterlerini  armağan edeceğim.  7 kitabımı da isteyenlere  imzalayacağım Park yerine de kimse ücret ödemeyecek. Yani burada her şey bedava. Çocuklar arka bahçede  Çanakkale ruhunu yaşayacaklar.  Orada da da savaşı anlatan resim ve hikayeleri rulolarda sergileyeceğiz. Müzemizde ayrıca 22 yıl önce Türkiye de 8 kız enstitüsü öğretmeninin 3 yılda yaptığı altın sim işlemeli  ATATÜRK ün gençliğe hitabını da görecekler. Yine savaşta kullanılan bayrak  ve birçok sürprizler konukları bekliyor. 
 
Müzeye randevu ile gelinecek her gün sabah  9 akşam 21 arası  insanlarımız  beni arayarak veya facebook tan Bülent Türker Rotterdam   sayfamdan yazarak rendevu alabilirler.  3 ay boyunca ayrıca Hollanda da ve Türkiye ile başka ülkelerde birçok konferanslarım var. Buralarda da binlerce gence Çanakkale’yi anlatacağım bilinmeyenleri göstereceğim. Bu yıl Çanakkale’nin 100. yılı   ve çok büyük bütçeler ayrılmasına rağmen Çanakkale Valiliği’ nin ve Çanakkale Belediyesi’ nin bizlere bu kadar duyarsız olmasını hala anlamış değilim. 10 yıldır ülke ülke gezip festivallerde Çanakkale’ yi tanıtıyorum  yüz binlerce gurbetçiye hizmet ediyorum bir kere sen kimsin nesin demediler. Bu yıl 100.yılda fiyasko ile biteceğini düşünüyorum. Zaten Valilik bildirisinde de  Çanakkale’ye 18 Mart ve 24- 25 Nisanda da Türk vatandaşlarının girmesi yasaklanmış. Bu ne biçim zihniyet bu ne biçim  düşüncedir. Bu ülkeyi  bizlerin dedeleri kurtardı. Yabancılar çok gelecekmiş  gelsinler kardeşim . Onlar gelecek diye biz gidemeyecek miyiz?
 
İçimdeki bu Çanakkale ruhunu ve Türkiye sevdası ile Atatürk sevdasını kimse sökemez. Müzeme daha açılmadan Hollanda dan 5 tane Türk okulu öğrencileri getirmek için müracaat etti, Çok gururlandım. Hollanda hükümetine müracaat etseydim bana kesin yer gösterirlerdi. Şimdi vatandaşlarımızın çoğu bu güzel eserleri göremeyecek  bunlara yazık değil mi?. Zaten burdaki
gurbetçiler hepsi Anadolunun değişik yerlerinden geldikleri için Çanakkale’ yi göremeyen kişiler   devlet her zamanki gibi yine gurbetçiyi adam yerine koymadı. Burada Türk vatandaşları sahipsiz  bunu da özellikle belirtmek isterim. Önümüzdeki hafta da  resmi açılışını yapmayı düşünüyorum. Ayrıca 100 yılda 100 gazimize 100  engelli arabası kampanyamız var . Değişik aktiviteler düşünüyorum. 4 Ekimde de Çanakkale de 100.yıl koşusuna buradan bir gurup  ünlüyle gelmek istiyorum. Bir çok ülkeden davet almama rağmen  THY ve diğer hava yolları da bilet desteği vermedi.  Yani bu yıl yine gurbetçi öksuz ve yanlız. Çanakkale bir var oluş ve Türkiye’nin doğuşudur. Burada şehit olan dedelerimizi rahmetle anıyorum. Çanakkale ruhuolmazsa bu ülke ayakta durmaz.” şeklinde konuştu.