BÖYLE REFERANDUM OLMAZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İsviçre'de yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek amacıyla düzenlenen referanduma sert tepki gösterdi.

TURİZMİN SESİ


Bakan Günay, İsviçre'nin Avrupa Birliği (AB) dışında kalmasından dolayı böyle bir uygulama ve sonuç oluştuğunu anlatarak, "Böyle bir referandum olmaz" diye konuştu. Bakan Günay, kamu taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsisi hakkında basın toplantısı düzenledi. Ertuğrul Günay, İsviçre'de minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek üzere yapılan referandurumla ilgili olarak, İsviçre hükümetinin bu referandumdan dönmesini istedi.

Bakan Günay, İsviçre'deki referandumun temel insan hakları gereği olmaması gereken çağdışı bir halk oylaması olduğunu belirterek, "Böyle bir referandum olamaz. İsviçre Avrupa Birliği'ne girdi mi? Avrupa Birliği dışında kalınca böyle oluyor. Temel insan hakları ile olmaması gereken çağdışı halk oylaması. Umarım doğru yerden dönerler. Böyle bir şey olamaz. Minare o yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Her inanç yapılanmasının simgesel bazı unsurları vardır. Çok üzüntü verici çağdışı bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu.

TARİHİMİZİ İYİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ
Bakan Günay, TSK'nın Topkapı Sarayı'ndaki depolarını boşaltması konusunda gazetecilerin sorusu üzerine, şöyle konuştu: "Şu anda önemli olan depoların kaldırılması. Basında darphane söz ediliyor. Darphaneyi boşalttık, darphanede planlama çalışması yapılıyor. Hiç kimse benim talebimin haksız olduğunu söylemedi. Ama bürokrasinin kendi yazışması içinde olumsuz yazılar yazılmış. Böyle bir olumsuz yazı geldi. Ben de bu olumsuz yazıyı olumluya çevirene kadar takip edeceğim. Vatan toprağımızın daha iyi değerlendirilmesini tarihimizi iyi korumaya çalışıyoruz."

MECLİS ÇEVRE VE RUH SAĞLIĞINA UYGUN DEĞİL
Çevre Bakanı Eroğlu'nun, Meclis salonunun çevre ve ruh sağlığı açısından uygun olmadığı yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Günay, Eroğlu'nun bu yaklaşımına katıldığını anlatarak Meclis (TBMM) salonunun ciddi ağırlığının gittiğini ifade etti. Günay, "Meclis salonunun ciddi ağırlığı gitti, yerine gösteri salonu oldu.

Tarih bilinçsizliği elini parlamentonun içine bile soktu. Eski haline getirilebilir ama maliyetli olan bir şey. Kaldı ki bu düzenlemelerin ve yolsuzluk tartışmalarını da biliyorsunuz. Avrupa'da bir yerin parlementosuna geç gelen milletvekili oturamaz. O parlementoların tarihsel bir yanı vardır. O parlementolara dokunulamaz. Bizim Meclis salonunu ben dehşet olarak görüyorum" dedi.

KAMU TAŞINMAZLARININ TAHSİSİ 2 ARALIK'TA RESMİ GAZETE'DE YAYINLANIYOR
Bakan Günay, Türkiye'nin turizm gelirleri açısından geçen yıla göre bu yıl bir artış gözlendiğini hatırlatarak hükümetin turizm sektörüne 2009 yılında 73.2 milyon TL kaynak aktardığını söyledi. Bakanlığın çabaları ile turizm işletmelerinin artık KOBİ desteğinden yararlanacağını dile getiren Bakan Günay, kamunun turizme verdiği desteklerden birinin arazi desteği olduğunu ileri sürdü.

Bakan Günay, Türkiye turizm alanında 3 yıldan sonra yeni bir hamle yapılacağını anlatarak, "Bazı kamu taşınmazları tahsis edilecek konuyla ilgili 2 Aralık 2009 yılında Resmi Gazete'de yayınlanacak.Bu şartnamede özellikleri belirtilen kamu taşınmazları Teşvik Kanunu'nun 8. maddesine göre 'Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik' hükümlerine uygun olarak turizm amaçlı yatırım yapmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecektir" ifadelerini kullandı

ŞARAP SATIŞINDA ÖTEVE İNDİRİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Şarap satışında ÖTV indirimi gerçekleşecek mi' şeklindeki soruya Bakan Günay, "Maliye Bakanlığı'nın dikkatlerini önemsiyoruz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir açıklama yapılacak. Bir indirim olabilir" şeklinde cevap verdi.