BOEING'İN PAZARA BAKIŞ RAPORU

Boeing, dünya sivil havacılık endüstrisine yönelik hazırladığı ve 2010 – 2029 yıllarına dair öngörüleri içeren “Pazara Bakış” raporunu açıkladı

TURİZMİN SESİ
Rapora göre Boeing; dünyada, önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 3.6 trilyon dolar değerinde, 30.900 adet yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Boeing'in 46 yıldır yayınladığı, ticari havacılık endüstrisinin en kapsamalı ve saygın analizlerinden biri kabul edilen “Pazara Bakış” raporunda, halen değişken koşullarla karşı karşıya olan havacılık pazarının, yeni uçak talebiyle büyümeye devam edeceği belirtiliyor.

Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, “Dünya havacılık pazarı, geçen yıla oranla çok daha iyi bir performans sergiliyor, ancak hâlâ bazı zorluklarla karşı karşıyayız. 2010 yılına bakıldığında, dünya ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu yıl, uzun dönemli büyüme beklentilerinin üzerinde bir rakama ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, hem yolcu hem de kargo trafiğinde bir artış olacak. Havayolu sektöründe gelir ve verimlilik yükseliyor, ancak yakıt fiyatları hâlâ değişkenliğini koruyor.” dedi.

Boeing'in hazırladığı rapora göre, gelecek 20 yılda, dünyada yolcu trafiği, yılda ortalama %5.3 oranında artacak. Giderek çoğalan düşük maliyetli havayolu şirketlerine, Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya gibi yükselen pazarlara, yakıt fiyatlarının değişkenliğini sürdürmesine bağlı olarak; tek koridorlu uçak segmenti dünya çapındaki büyümede ağırlıklı rol oynamaya devam edecek. Geçen 10 yıllık süreçte uzun menzilli uçuş pazarını geride bırakan tek koridorlu uçak segmenti, halen kullanılan yaşlı uçakların da devreden çıkmasıyla, yükselen bir eğilimle büyümeye devam edecek.

Rapora göre, dünya havacılık pazarında Asya-Pasifik bölgesi, Çin'in liderliğinde en güçlü büyümeyi sergiliyor. Halen küresel havayolu trafiğinin yaklaşık %33'ünün gerçekleştiği bölgede, 2029 itibarıyla bu oran %43'e yükselecek. Bu kapsamda, Asya-Pasifik bölgesindeki havayolu şirketleri, toplam talebin yaklaşık %40'ına karşılık gelen payla, çift koridorlu uçak pazarının en büyük yatırımcısı olacak. Havayolu ulaşımında, son yıllarda en hızlı gelişen bölgelerden biri olan Ortadoğu ise güçlü konumunu sürdürecek. Diğer taraftan, Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında, eski ve verimsiz uçakların yenilenmesine yönelik talep, aynı şekilde devam edecek.

Boeing, havayolu şirketlerinin, yolcuların daha fazla uçuş seçeneği, düşük fiyat ve daha çok noktaya direkt uçabilme taleplerine cevap verdiği ölçüde büyüyeceğini öngörüyor. Buna göre şirketler, büyük uçaklardan çok, daha verimli uçaklarla daha fazla uçuş alternatifi sunmaya odaklanacak. Dolayısıyla, 20 yıllık süreçte, Boeing 747 gibi büyük uçaklara olan talep, 720 gibi bir rakamla sınırlı kalacak. Ancak, bu sınırlı sayıdaki büyük uçak talebi bile, 220 milyar dolarlık bir pazar yaratacak.

Boeing'in, kargo taşımacılığıyla ilgili verileri de içeren raporuna göre; gelecek 20 yılda dünyadaki kargo uçaklarının sayısı 1.750'den 2.980'e yükselecek. Bu büyüme, 2.490 adetlik yeni kargo uçağı ihtiyacını doğuracak. Uçakların yaklaşık 740'ı, toplam değeri bugünkü fiyatlarla 180 milyar doları bulan yeni modellerden oluşacak. Kalan 1.700 adet uçak ise yolcu uçaklarının kargo modeline dönüştürülmesi suretiyle hizmete girecek. Ekonomik durgunluk nedeniyle, 2009 yılında belirgin ölçüde daralan kargo trafiği, 2029 yılına kadar, yılda ortalama %5.9 artacak.