TURİZMİN SESİ
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince belediyelerin, Çevre ve Orman Bakanlığından toplama ve ayırma tesisi lisansı almış firmalar vasıtasıyla ambalaj atıklarının kaynağındna toplanmasına yönelik yükümlülükleri gereği, lisanslı firma BODÇEV ile bir sözleşme yaparak ambalaj atıklarını kaynağında ayrı biçimde toplama çalışmalarını başlatmış olan Bodrum Belediyesi, bu çalışmalarını Bodrum geneline yaymak, bu konuda vatandaşlarımızın bilinçlenmelerine katkı sağlamak amacıyla ÇEVKO Vakfı ile 2009 Haziran ayında bir sözleşme imzalayarak ortak bir çalışma daha başlattı.
Türkiye'de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla, önde gelen sanayi kuruluşunun girişimleri ile kurulmuş ve kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Çevko Vakfı tarafından görevlendirilen dokuz kişilik bir ekip, ilk etapta Çarşı, Tepecik Eskiçeşme, Türk Kuyusu, Kumbahçe ve Omurça olmak üzere, yaklaşık 8000 kadar konutta geri dönüşüm ve ambalajların kaynağında ayrıştırılması konularda son derece etkili bir kampanya daha başlattı. Geri dönüşüm poşetleri, broşürler, afişleri ve stickerlar da dağıtacak olan ekipler, Ambalaj Atıkları Geri Kazanılabilir bilincini yaymak amacıyla vatandaşlarımıza ev ev ulaşıyorlar.
Çalışmayla ilgili olarak bir açıklama yapan Başkan Kocadon, Küresel ısınmanın ve çevre felaketlerinin tüm dünyada büyük bir tehdit oluşturduğu günümüzde, özellikle geri dönüşümün herkes tarafından benimsenmesi gerekmektedir ve hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle okullarda ve Bodrum Limanı gibi pilot bölgelerde devam ettirdiğimiz geri dönüşüm bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerimiz kadar, atıkların ayrı toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüşüm kutularının yeni noktalar eklenerek yaygınlaştırılması gibi pekçok çalışma, kararlılıkla devam etmektedir.
Sürdürülebilir çevre politikaları konusunda somut adımlar atarak çağdaş uygulamaları kazandırmak hedefi ile ve aynı zamanda bir İklim Dostu da olarak, yasal uygulamaların yanı sıra, diğer çağdaş uygulamaları da takip ederek, teknik bilgi ve katkı elde etmek amacıyla, geri kazanım sistemleri geliştirilmesi için ÇEVKO ile başlattığımız işbirliği, gerek bilgi, deneyim paylaşımı, gerek eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına katkı sağlanması, gerekse sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin yerleştirilmesi, anlamında büyük yararlar getirecektir kanaatindeyim dedi. Geri dönüşümü bir yaşam tarzı olarak benimsememiz ve alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini vurgulayan Başkan; geri dönüşümün, doğal kaynaklarımızın korunması ve enerji tasarrufu anlamına geldiğini unutmamamız gerektiğini belirterek, dönüşü olan bir yol var ve bu yolda halkımızın göstermekte olduğu duyarlılık geri dönüşüm kampanyalarımızı daha da anlamlı kılacaktır dedi.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde 72 adet Geri Dönüşüm Kumbarasını çeşitli noktalara yerleştirmiş olan Bodrum Belediyesi, evlerde ayrıştırılan ambalaj atıklarının en yakın geri dönüşüm kumbaralarına bırakmaları için önümüzdeki günlerde bu sayıyı daha da artırmak üzere hızla çalışıyor. Serbest halde doğaya bırakıldığında telafisi mümkün olmayan zararlar verebilen ambalaj atıklarının geri kazanılması ile ülkemiz ekonomisinde önemli bir enerji ve hammadde tasarrufu sağlanacağını ifade eden ÇEVKO ve Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak için bu uygulamaya tüm halkımızın desteğinin ve katılımlarının beklendiğini ifade ettiler. kaynak:bodrum belediyesi