BODRUM MANDALİNASINA ALICI YOK

Bodrum Yarımadası'nda çok sayıda çiftçinin geçim kaynağı olan mandalina, bakımsızlık ve alıcı bulunamaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

TURİZMİN SESİ


Bodrum'un Bitez Belde Belediye Başkanı ve mandalina üreticisi İbrahim Çömez yaptığı açıklamada, Bodrum'da geçimini mandalina üreticiliğinden sağlayan çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi. Çiftçilerin kaliteli mandalina üretse bile pazarlama sıkıntısı yaşadığına işaret eden Çömez, "Bahçelerdeki mandalinanın kalitesi bakımsızlıktan düştü. Üretilen mandalina pazarlanamadığı için bahçelerin hepsi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Birçok bahçe bakımsızlıktan dolayı bahçe olma özelliğini yitirmiş durumda" dedi.

Üreticinin ürününü satsa bile bu kez parasını tahsil edemediğini belirten Çömez, şöyle konuştu: "Bu yıllardır böyle. Biz yıllardır geçimimizi narenciyeden sağ lıyorduk. Ama zaman içinde pazar bulamama sorunu mandalinaya olan bakımı azalttı. Çiftçi mandalinaya yaptığı masrafı bile karşılayamaz duruma geldi. Bahçeyi bir tarafa bıraktı. Bahçedeki mandalinanın da kalitesi düştü ve şuanda çok az pazarlanabiliyor. Biz tarım birliği kurarak ilaçlama, budama ve gübreleme konusunda çalışma yapmak istiyoruz. Bahçelerde şimdiye kadar kimyasal ilaçlar kullanılıyordu. Bundan sonra organik ilaçlarla bu hastalığı önlemeye düşünüyoruz, bunun örnekleri var. Önümüzdeki günlerde ziraatçıları buraya getirerek üreticiye destek olacağız."

Bitez'de 19 yıldır mandalina üreticiliği yapan Mustafa Kaya ise üretilen mandalinanın hak ettiği değeri bulmadığını ifade etti. Yıllardır bahçelerdeki hastalıklarla mücadele ettiklerine dikkati çeken Kaya, "Ziraat mühendisleri gelip bahçelerde inceleme yapmalı ve bize bilgi vermeli. Bu konunun üzerine gidilmesi lazım. Bahçeyi bir yılda 4 kez ilaçladık. Ne yaptıysam olmadı. Mandalinayı alan yok, gelip bakıyorlar sadece" diye konuştu. Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği ve Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon ise zamanında Bodrum ekonomisinin lokomotifi olan mandalinayı korumak istediklerini söyledi.
Bodrum halkı olarak mandalinaya vefa borçlarının olduğunu belirten Kocadon, "Bodrum'da yılda 5 bin ton mandalina üretiliyor.

Üreticimizin mağduriyetini gidermek için çalışma başlattık. Bodrum merkezde mandalina satışı yapılan stant açtık, bir tanede Ortakent'te açacağız. Önümüzdeki gü nlerde yaklaşık 600 bin TL değerinde boylam makinesi alacağız. Bodrum mandalina gazozu ürettik ve bunu büyük marketlere pazarlıyoruz" dedi. Mandalina bahçelerindeki hastalıklar ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Kocadon, şunları kaydetti: "Ancak bu mücadeleyi bizim tek başımıza yapmamız yeterli olmuyor. Burada çiftçiye de büyük görevler düşüyor. Düzenli olarak ilaçlama yapmalılar. Bunu yaparken de uzman kişilerin görüşlerine başvurmalılar. İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendislerinden bu konuda yardım alabilirler. Biz üreticinin elindeki mandalinayı alarak pazarlamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde 150 ton mandalinayı piyasa fiyatına göre alarak Denizli'ye göndereceğiz."