BODRUM BALE FESTİVALİ BAŞLIYOR

İstanbul Mozaik, Ben Don Kişot, Carmen, Rock'n Roll, Mevlana'nın Çağrısı, 7 Kardeş adlı eserlerle, 15 Ağustos'ta başlayıp, 3 Eylül'de sona erecek etkinliklerle Bodrumlu bale severlere unutulmaz seyirler yaşatacak

TURİZMİN SESİ


Attila Güvenç (Bodrum-Anayurt) Aravermeksizin yapılagelen bu yıl 9´uncu Bodrum Uluslar arası Bale Festivali; tarih, kültür ve doğanın aynı potada eridiği turizm kenti Bodrum'da, Bodrum Belediyesi'nin ev sahipliği ve destekleriyle 15 Ağutos´ta başlayıp 3 Eylül de sona erecek.

Tarihi Bodrum Kalesi'nde sanatseverlerle buluşacak festival “Turizmi, kültür ve sanat besler” anlayışıyla yola çıkarak tarihi ve turistik mekânlarında etkinlikler gerçekleştiren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün, çağdaş Türkiye imajına yaptığı katkıya büyük ölçüde destek verdiği de belirtildi.

Bodrum Uluslararası Bale Festivali, dünyaca ünlü bale ve dans repertuvarının en güzel örneklerini ve Türk Bale sanatının özgün yapıtlarını her yıl aynı heyecan ve coşkuyla sanatseverlerin beğenisine sunarken her temsilini bütün dünyadan izleyicileri ile yüzde 100 doluluk oranıyla gerçekleşiyor.

Açılış İstanbul Mozaik adlı eserle
15 Ağustos tarihinde başlayacak Bale Festivali'nin açılış temsili İstanbul Devlet Opera ve Balesi, İSTANBUL MOZAİK adlı eseri ile yapılacak. 3 bölümden oluşan eserde U. Scholz / P. de Bana / J. Martinez'in koreografileriyle “Mi Favorita”, “Creatures” ve “2. Senfoni” adlı eserler seyircisiyle buluşacak.

18 Ağustos'da festivalde sahne alacak St.Petersburg Boris Eifman Devlet Bale Topluluğu, tüm dünyada seçkin repertuvarları ve gösterdikleri olağanüstü performans ile tanınmaktadır. BEN, DON KİŞOT adlı eseri koreograf Boris Eifman sahneye koyuyor. Almanya'dan festivale konuk olan Mecklenburg Schwerin Devlet Bale Topluluğu ateşli Akdeniz kızı CARMEN'i seyirciyle buluşturacak. Yaptığı modern koreografilerle de tanınan dünyaca ünlü koreograf Young Soon Hue tarafından sahneye konan eser 21 ve 22 Ağustos'ta sahneleniyor. Washington Bale, ROCK'N ROLL (SALLAN YUVARLAN) adlı gösterileri ile 25 - 26 Ağustos tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Üç bölümden oluşan heyecanlı ve ilgi çekici programda; Koreograf Trey McIntyre'nin “High Lonesome”, Koreograf Septime Webre'in “Fluctuating Hemlines” ve Koreograf Christopher Bruce'un Rolling Stones'un müzikleri üzerine yaptığı “Rooster” adlı eserler sahne alacak.

Mevlana´nın Çağrısı, festivalde
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başkoreografı Mehmet Balkan'ın koreografisiniyaptığı MEVLANA'NIN ÇAĞRISI adlı balede, Mevlana Celaleddini Rûmî'nin evrensel bir kişiliğe dönüşümünde köşetaşı sayılabilecek olaylar, özgün müzik ve vücut dili kullanılarak anlatılıyor. Eserin müzikleri, yerel ve evrensel öğelerin başarıyla kaynaştırıldığı çok geniş bir müzikal yelpazede besteci Can Atilla tarafından 19. yüzyıl ”romantik bale müziği” formları ve armonileri sıklıkla kullanılmış. Eser Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 29 Ağustos'ta sahneleniyor.



Festival Los Vivancos / 7 Kardeş ile sona eriyor
Festivalin son günlerinde 1-2-3 Eylül tarihlerinde ünlü İspanyol topluluk Los Vivancos sahne alıyor. LOS VIVANCOS - 7 KARDEŞ adlı programla seyirci karşısına çıkacak . 7 erkek kardeşten oluşan topluluk daha önce de Bodrum Uluslararası Bale Festivali'nde sahne almış ve seyircilerin yoğun ilgisi ile karşılanmıştı. Bireysel sanatsal faaliyetlerini bir arada sürdürmeye karar vererek 2004 yılında kurdukları grup ile büyük başarılara imza atan ve dünyada 'Muhteşem Yedili' ya da 'Flamenconun Prensleri' olarak tanınan Los Vivancos'un dans gösterisi bugüne kadar tüm Avrupa'da yüzbinlerce kişi tarafından izlendiği biliniyor.