BİROL USTA LİDERLERİ DOYURUYOR

Kazakistan'a gelen liderler, Mengenli aşçı Birol Dinçli'nin elleriyle hazırlanan yemekleri yiyor.

TURİZMİN SESİ


Başkent Astana'daki Okan Intercontinental otelinin aşçıbaşı Birol Dinçli, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev gibi liderlere yemek hazırladığını anlattı.

Türkiye'nin aşçılar diyarı Mengen'den gelen Birol Dinçli, Mengen Anadolu Aşcılık Meslek Lisesinden mezun oldu. ABD, İsviçre, Rusya Yunanistan ve Kazakistan'da birçok lüks otelde aşçı başı olan Dinçli, ailesinin de aşçılıkla uğraştığını belirterek, "Yemek pişirmek benim genimde var. Ata, baba mesleği aşçılıkla uğraştığım için kendimi şanslı hissediyorum. Ailemde herkes aşçı ve şef" diye konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev için iki yıldır doğum günü partisi hazırladığını anlatan Dinçli, liderlerin sevdikleri yemekleri artık adı gibi biliyor. Dinçli, "Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, özellikle balık tercih ediyor. Deniz levreği, kalkan balığı, rib eye steak, truffle risotto, deniz tuzunda marine edilmiş at eti ve kaz ciğeri Nazarbayev'in tercih ettiği yemekler arasında sayılabilir.

Astana'da kaldığı sırada Rusya Başbakanı Viladimir Putin'e de özel yemek hazırladım. Putin, deniz tuzuyla marine edilmiş at eti, istakozlu ravioli, levrek filetosu, balkabağı risoto turffle sos ile, tatlı olarak yoğur ve mascarpone mousse cake ahududu sorbe edilmiş tatlı yedi" diye konuştu. Birol Dinçli, yanındaki ekibi de dünyanın dört bir yanındaki büyük otellerden özel olarak Astana'ya getirdiğini söyledi.