BİR GELENEĞİN AYDINLIK ÖYKÜSÜ

Işık Okulları'nın 1885 yılında Selanik'te başlayan eğitim serüveni gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir tarafından belgesel filme dönüştürüldü

TURİZMİN SESİ


Kuruluşunun 125. yılı anısına birçok projeyi hayata geçiren Işık Okulları, koordinatörlüğünü gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir'in üstlendiği “Bir Geleneğin Aydınlık Öyküsü: 125 Yıllık Maraton” adlı belgesel filmle eğitim geçmişini ölümsüzleştirdi. Işık Okulları'nın 1885 yılında Selanik'te başlayan eğitim serüveni gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir tarafından belgesel filme dönüştürüldü. “Bir Geleneğin Aydınlık Öyküsü: 125 Yıllık Maraton” adını taşıyan filmde Celal Şengör, Ali Sunal, Tuvana Büyükçınar, Cem Yurtbay, Murat Kolbaşı, Mert Sandalcı ve Fatih Türkmenoğlu gibi ünlü Işıklılar rol aldı. Senaryosunu “Canım Ailem” ve “Haneler” dizilerinin yazarı, İstanbul Kraliyet Tiyatrosu senaristi Saygın Özışık'ın kaleme aldığı, yönetmenliğini ise “Sıla” ve “Aşk Yakar” gibi dizilerle beğeni toplayan Yasin Uslu'nun üstlendiği belgesel film, Işık Okulları'nın 125. yıl projelerinden biri oldu.

Senaryo uyarınca, Işık Okulları Tiyatro Kulübü öğrencileri 125. yıl kutlamaları için okullarının Selanik'ten İstanbul'a uzanan kuruluş öyküsünü tiyatro sahnesine taşımak için kolları sıvıyor. Oyunun profesyonel olması amacıyla mezun Işıklılar'dan destek istemeye karar veren öğrenciler önce oyunu yönetmesi için kendisi de Işıklı oyuncu Ali Sunal'ı arayarak projeyi anlatıyor.

Ali Sunal'ın teklifi hemen kabul etmesi üzerine, Tuvana Büyükçınar, Cem Yurtbay, Murat Kolbaşı, Fatih Türkmenoğlu, Mert Sandalcı ve Celal Şengör gibi Işıklılar'a ulaşıyor ve kendilerini projeye dahil ediyorlar. Ekibin tamamlanmasıyla çalışmalara başlayan Işık Okulları Tiyatro Kulübü, oyunda Işık'ın öyküsünü okulun kurucusu Mustafa Tevfik'in ağzından anlatıyor. Öğrenci rollerinin tamamının Işık Okulları öğrencileri tarafından esprili bir dille canlandırıldığı 40 dakikalık film, Işık Okulları'nın Nişantaşı, Ayazağa ve Erenköy kampüsleri ile Işık Üniversitesi'nin Şile kampüsünde geçiyor.

Üç farklı versiyonu hazırlanan belgesel film tüm Işıklılarla paylaşılmak üzere Işıklı Portreler kitabıyla birlikte satışa sunulacak.

125. Yıllık Tarihinde Işık Okulları
Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan döneme tanıklık eden Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, Dünya savaşları, Kurtuluş Savaşı, ekonomik krizler gibi bir ülkenin, hatta dünyanın tarihi akışını temelden değiştirecek pek çok zorlu sürece karşı ayakta durmayı başardı.

Geçmişten bugüne yalnızca eğitimle ilgilenen FMV Işık Okulları, Cumhuriyet'in ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil eğitimi vermeye başladı. Arapça ve Farsça dersleri yerine felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret gibi dersleri müfredatına alan ve ilk defa cinsiyet farkı gözetmeden karma eğitim veren kurum, kurulduğundan bu yana kâr amacı gütmeden ve eğitimden aldığını yine eğitime yatırarak edindiği tüm tecrübeyi öğrencileriyle paylaşıyor.

Günümüzün en gelişmiş eğitim ve öğretim sistemlerini uygulayarak, insan haklarına saygılı, çağdaş, laik, demokrat, analitik düşünen, sorgulayan, araştıran ve sosyal yaşamlarında etkin nesiller yetiştirmeyi amaçlayan kurum, Işık Anaokulu'ndan başlayarak Işık Üniversitesi'ne kadar her düzeyde eğitim-öğretim kurumu kurarak ulusal eğitime katkıda bulunuyor. FMV'nin Işık Okulları, Nişantaşı, Ayazağa ve Erenköy kampuslerinde yaklaşık 4.600 öğrenciye eğitim – öğretim hizmeti veriyor. Şile ve Maslak kampüslerinde eğitim veren Işık Üniversitesi'nde ise yaklaşık 2600 genç lisans, 210 genç ise yüksek lisans eğitimi alıyor.