BİR ÇOCUĞUN ADALET ARAYIŞI: “MAVİ BİSİKLET”

Giffoni Film Festival (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali) bu yıl 46. kez sinema severleri Amalfi sahillerinde ağırladı

TURİZMİN SESİ


Avrupa’nın en büyük çocuk ve gençlik festivali olarak bilinen, her yıl binlerce çocuk ve gencin aileleriyle birlikte katılarak dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncularla tanışma fırsatı bulduğu ve sinemaya dair yepyeni bilgiler edindiği Giffoni Film Festival (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali) bu yıl 46. kez sinema severleri Amalfi sahillerinde ağırladı. Büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayan bir çocuğun hikayesini naif bir dille beyazperdeye taşıyan “Mavi Bisiklet”, festivalde yer alan Türkiye’den katılan tek film olarak İtalya galasını gerçekleştirdi ve festival seyircisinden tam not aldı.

Türkiye’deki çocuk filmlerinin eksikliğine dikkat çekerek çocukların ve yetişkinlerin birlikte izleyebileceği bir film yapma hayaliyle yola çıkan Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’in ilk uzun metrajlı filmi Mavi Bisiklet, 13 yaşındaki bir çocuğun gözünden haksızlık ve adaletsizliğe farklı bir bakış sunuyor. Çekimleri Konya-Akşehir’de gerçekleştirilen çocuk oyuncuların ve diğer tüm yan rollerin yerel halktan oluştuğu Mavi Bisiklet filminin oyuncu kadrosunda bu zamana kadar pek çok ünlü filmde rol almış Turan Özdemir de bulunuyor.

Çocukların gözüyle dünyaya bakmanın çok hassas bir konu olduğunu dile getiren filmin yönetmeni Ümit Köreken profesyonel sinema dünyasına adım attığı ilk uzun metrajlı filmi Mavi Bisiklet için şunları söyledi; “Hayatımızın her aşamasında haksızlıklarla karşılaştığımız bir gerçek ancak bu duyguyu ilk kez tatdığımız zamanlarımızı hatırlamak pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle bir çocuğun gözünden adaletsizliği anlatmak ve bu durumun sonuçlarını çocuk gözüyle hem yetişkinlere hem de çocuklara aktarmak istedik. Akşehir’de zor koşullarda gerçekleştirdiğimiz çekimlerimizde Akşehir Belediyesi ve yerel halk bize fazlasıyla yardımcı oldu. Zaten oyuncularımızın tamamı Akşehir ve çevre köylerde yaşayan insanlardan oluştu, çocuk oyuncularımızı da başvurularla seçerek temel sinema eğitimi ve kamera önü oyunculuk eğitimi vererek çekimlere hazırladık.”

Çocuklar için çalışmaya devam edeceklerini ve bu tarz filmlerle daha çok çocuğa ve gence ulaşmayı arzu ettiklerini dile getiren Nursen Çetin Köreken ise şu bilgileri aktardı;“Kişinin 18 yaşından sonra değil, doğduğu andan itibaren bir birey olduğu düşüncesiyle ve bu anlayışı daha geniş kitlelere iletmek amacıyla çocuklara ve ailelere yönelik filmler yapmak üzere yola çıktık. Ülkemizde çocuklara yönelik film çalışmalarında büyük bir eksiklik yaşandığının farkındayız. Sanatın her koluyla küçük yaşta tanışmamız gerektiği düşüncesi ve sinemacı olarak çocuklara yönelik film hazırlamak bizim için önemli bir görev ve bu yola gönül verdik. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürmek ve çocuklarımızı sinema sanatıyla buluşturmak, erken yaşta sinema ile ilgili bilgi sahibi olabilecekleri bir ortamda bulanma imkanı sağlamak adına bir çok avrupa ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de çocuk filmlerinin desteklenmesini ve yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Dünya çocuklarının çocukluklarını doyasıya yaşaması isteğiyle çıktığımız yolda en azından sinema sektöründe elimizden geldiğince çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, Dünya Prömiyerini 66. Berlin Film Festivali Generation KPlus Kategorisinde yapan Türk – Alman ortak yapımı Mavi Bisiklet, geliştirme ve yapım aşamalarında çok sayıda atölyeye katılarak birçok farklı ödül ve destek aldı. Film, ilk Türkiye gösterimini yarışma bölümünde yer aldığı 35. İstanbul Film Festivali’nde yaptı. 2013 yılında Amsterdam Cinekid Co-Production Market’e katılan Mavi Bisiklet burada “En İyi Proje Ödülü”nü kazandı, aynı zamanda; Eurimages’tan, Türkiye’den ilk kez “Film for Children” başlığıyla destek alan yapım olurken, DOHA Film Enstitüsü’nden de post prodüksiyon desteği kazandı. 2016 yılında Hollanda’da yapılan 4.Kırmızı Lale Film Festivali’nden de eli boş dönmeyen Mavi Bisiklet Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görüldü.

MAVİ BİSİKLET
Annesi ve küçük kız kardeşi ile birlikte yaşayan 13 yaşındaki Ali; boş zamanlarında çalıştığı lastikçiden kazandığı haftalığı evin ihtiyaçları için annesine vermekte, bahşiş olarak aldığı birkaç lirayı ise mavi bir bisiklet alabilmek için biriktirmektedir. Ali’nin babası, kasabadaki çiftlikte çalıştığı bir gün yaşamını yitirmiştir ama cesedi tren yolunda bulunmuştur. Olayın tek şahidi ise çiftliğin kâhyası Salim’dir. Ali’nin platonik aşkı Elif, çocukların oyuyla seçilmiş okul başkanıdır. Ancak, Kahya Salim, kasabaya gelen torunu Hasan’ı okula kaydettirir ve okul müdürü, kısa bir süre sonra Elif’in yerine okul başkanlığını Hasan’a verir. Elif’e haksızlık yapıldığını düşünen Ali, Mavi Bisiklet için biriktirdiği tüm parayı bu yolda feda etmeye karar verir. Arkadaşı Yusuf’un da yardımıyla büyük bir kampanya başlatır.

NURSEN ÇETİN KÖREKEN
1981 yılında Bulgaristan'da doğan Nursen Çetin Köreken 1989 yılında ailesiyle birlikte İzmir'e yerleşti. Türk Dili ve Edebiyatı ile Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerini bitiren Köreken 2001 yılından bu yana tiyatro, yaratıcı drama, turizm ve organizasyon alanlarında çalışmalar yürütüyor.  2004 yılından sonra çalışmalarını ağırlıklı olarak çocuk ve kadınlara yönelik devam ettirdi. 2006-2007 yılında Erzurum’da kurduğu Aktif İnsan Kişisel Gelişim, Eğitim ve Organizasyon Merkezi’nde çocuk, genç, kadın ve ailelere yönelik atölyeler düzenledi.  Radyo tiyatrosu, masal, çocuk oyunu, gençlik oyunu ve senaryo türlerinde çalışmalar yapan Köreken’in Mitos-Boyut Yayınevi’nden bir kitabı çıktı. Çizgi ve Kiraz Bekçisi adında iki kısa filmin yapımcılığını üstlendi ve ilk uzun metrajlı film senaryosu olan Mavi Bisiklet’I 2010 yılında, Arayış adlı senaryosunu 2013 yılında yazdı. 2013 yılında Ümit Köreken'le birlikte Drama Film Prodüksiyon şirketini kurdular. Ortak üretimleri ilk uzun metraj filmleri Mavi Bisiklet ile birçok festivale katıldılar ve çeşitli ödüller aldılar.

ÜMİT KÖREKEN
1978 yılında Akşehir'de doğan Ümit Köreken DTCF Tiyatro bölümünde bir yıl okuduktan sonra İşletme Bölümünü bitirdi. 2002 yılında TRT Radyosu'na yazdığı ilk radyo tiyatrosu ile -Zeus- 2.lik ödülü aldı. TRT'ye radyo oyunları, arkası yarınlar, çocuk bahçesi programı için dramalar yazmaya devam etti. 2008 ve 2009 yıllarında yazdığı tiyatro oyunları ile ödüller aldı. Çeşitli edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı ve Mitos-Boyut Yayınevi’nden bir kitabı çıktı. Çizgi ve Kiraz Bekçisi adında iki kısa film çekti.  2013 yılında Nursen Çetin Köreken'le birlikte Drama Film Prodüksiyon şirketini kurdular.  Ortak üretimleri ilk uzun metraj filmleri Mavi Bisiklet ile birçok festivale katıldılar ve çeşitli ödüller aldılar.