BEYSAN SANAYİ'DE HUZUR KALMADI

Beylikdüzü Haramidere'deki Beysan Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 94 fabrika bulunuyor. Bu sanayi sitesindeki patronlar ve 13 bine yakın çalışan İSYANDA

TURİZMİN SESİ


Sanayi sitesindeki çukurlar ile dolu bozuk yollar, başıboş köpekler, sağlanamayan güvenlik nedeniyle (sanayi sitesinin etrafındaki teller yırtık olduğu için içeriye tacizci tipler girebiliyor) içerine giren kişilerin sözlü tacizi, çöplük yuvasına bürünen caddeler vs gibi nedenlerden dolayı Beysan Sanayi Sitesi'nde herkes mutsuz, umutsuz ve İSYANDA…

İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı ülkemizde, özellikle bayanlar, Beylikdüzü Haramidere'deki Beysan Sanayi Sitesi'nde çalışmak istemiyor… Sanayi sitesinin etrafındaki yırtık tellerden içeri giren tacizciler, yolda yürüyen bayanları sözleriyle rahatsız ederken, onlarca başıboş köpek de sanayi sitesi içerisinde korku salıyor…
Beysan Sanayi Sitesi'nin yaşadığı sorunlar bitmek bilmiyor. Sanayi sitesi içinde yıllardır çözüm bulmayan sorunlar, artık kangrene dönüştü…

“Bayan personelimiz sözlü tacize uğradı, bir daha fabrikaya uğramadı bile” Bir patron, bayan bir personelinin yaşadığı sıkıntısı şöyle anlatıyor:
“Çalışanlarımızın işe gelip- gitmesi için tüm fabrikalar servis araçları koyuyor. Şu an, servis aracını kaçıran hiçbir çalışanımız, yaklaşık 10 dk yürüme mesafesinde olan fabrikamıza, sanayi sitesi girişinden yürüyerek gelmeyi kesinlikle istemiyor… Zira, geçtiğimiz günlerde, sözlü tacize uğrayan bir bayan personelimiz; o gün istifa ettiğinde, kendisine '-birkaç gün izin yap, psikolojin düzelsin, sonra yine işinin başına dönersin' dememize rağmen, bir daha fabrikaya uğramadı bile… O günden sonra, fabrikadaki bayan personelimizden özellikle rica ettik, eğer servisi kaçıran olursa, fabrikayı arıyor, bizler de sanayi sitesinin girişinden araç ile aldırıyoruz” diyor.

“İSKİ ve İGDAŞ'tan iş alan müteahhitler; işlerini iyi yapmadı, yollarımız çöktü”

Bir başka patron ise, sanayi sitesinin çöken yollarını ve yaşadıkları sıkıntılar hakkında şunları söylüyor:
“İşletmem ve çalışanların pırıl pırıl… Ancak, fabrikama, bir misafirimi davet etmekten utanıyorum. Şehir merkezinde, 13 bine yakın kişiye istihdam sağlayan bir sanayi sitesinin, çukurlar ile dolu yolları hakikaten utanç verici… Bu yolları da, bu hale, tabi ki biz sanayiciler ve çalışanlarımız getirmedi… İSKİ ve İGDAŞ'tan iş alan müteahhit firmalar, işlerini gelişi-güzel yaptılar, yani kaliteli yapmadılar ve bu nedenle de yollarımız kısa zamanda çukurlar ile dolup, çöktü… Zira, 2002 gibi fabrikaya taşındığımızda yollar pırıl pırıldı. Sonrasında, 2007 yılında, önce İSKİ, ardından İGDAŞ sanayi sitemizde çalışma yaptı. İSKİ ve İGDAŞ'tan iş alan müteahhit firmaları, ne yazık ki yolları aldığı gibi bırakmadı. Örneğin, 30 cm yerine 5 cm kalınlığında yol döktüler ve bu nedenle de yollarımız kısa sürede çukurlar ile dolup, çökmeler başladı… Sanayi sitemizdeki yolların düzelmesi için şimdi yerel yönetimler, biz sanayicilerden, 2 trilyon liraya yakın para istiyorlar. Yolları, biz mi bu hale getirdik?... İSKİ ve İGDAŞ'tan iş alan müteahhitler, bu hale getirdiyse, niye onlar düzeltmiyor? İşlerini iyi yapmayan İSKİ- İGDAŞ müteahhitlerinin yollarımızı tamir edip, düzeltmesi gerekmiyor mu?. Bu arada, yerel yönetimlere de sesleniyorum… Bizler, daha yüksek emlak, çevre temizlik, reklam vergisi ödemiyor muyuz? Niye, bize yol hizmeti getirilmiyor?” diyor.

“Elini kolunu sallayan giriyor; güvenlik yok, yollar yabancı araçlar ile işgal edilmiş”

Başka bir patron da, üstüne basarak 'SANAYİ SİTESİNDE GÜVENLİK' sağlanamıyor diyerek şunları söylüyor:
“Yurtiçi veya yurtdışından gelen bir misafirimi, fabrikama getirmekten (site o kadar bakımsız ve perişan duruyor ki) hakikaten utanç duyduğum için, çoğu zaman getirmiyorum. Zira, sanayi sitemizin; her şeyi sorun… Yollarımız çok bozuk, her yer çukurlar ile dolu… Koca sanayi sitesinde, bir tane çöp kutusu bile yok ve bu nedenle yürüyen herhangi bir kişinin elinde bir çöp olsa ne yazık ki yol kenarlarına atmak zorunda kalıyor. Kısaca burası, sanki sanayi sitesi değil, çöplük sitesi gibi oldu. Sorunlarımız arasında önemli olanlardan birisi de, çok ciddi güvenlik sorunumuz bulunuyor. Sanayi sitesinin girişinde ve çıkışında, gerçek anlamda bir güvenlik kontrolü yok… Elini kolunu sallayan giriyor, bölge dışından sanayi sitesine giren kişiler, arabalarını gün boyu park edebiliyor. Bu nedenle, fabrikalarımızın önü, yabancı araçlar ile işgal edilmiş gibi duruyor. Bizler de, bu gidişata dur demek için, biran önce, burada işletmesi olan sanayiciler ile bir yönetim oluşturmayı istiyoruz. Ancak, burada da karşımıza bir engel çıkıyor. Şu an da, sitenin yönetimi konusunda, daha önce sanayi sitesinin kuruluşunda görev alan kooperatif yöneticileri bulunuyor. Arsalar dağıtıldı, fabrikalar yapıldı ve bize göre de 'kooperatif yönetimi' işlevini tamamladı. Ancak, kooperatifteki çoğunluğu profesyonellerden oluşan yöneticiler; sanayi sitesinin sağladığı maddi gücü, diğer bir değişle fabrikalardan aldığı yıllık aidat paralarını bırakmak istemiyor… Biz sanayiciler, aslında, kooperatif yöneticilerinin bu ısrarını da anlayabilmiş değiliz… Bu sitedeki işletmelerin patronları olarak; sitenin malikleri arasından seçeceğimiz bir yönetim kurulunun; bizleri yönetmesini ve kendisinin de yaşamakta olduğu Beysan Sanayi Sitesi'ndeki sorunları biran önce çözüme kavuşturmasını istiyoruz…”

“Sorunların hızla çözümü için, sanayi sitesinde fabrikası bulunan sanayicilerden oluşan bir yönetim kurulu istiyoruz”

Ve, bir patronun daha siteye ilişkin olumsuz yorumları…
Bu kişi de, mevcut kooperatif yönetimi ile sorunların çözülmediğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Sorunlarımızın hızlı çözümü için, sanayi sitesinde fabrikası bulunan sanayicilerden oluşan bir yönetim kurulu istiyoruz. Dışarıdaki profesyonellerden oluşan, sorunları her gün bizler ile birlikte yaşamayan bir 'KOOPERATİF YÖNETİMİ İSTEMİYORUZ'. Şuan, yönetimde olan 'Beysan Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifleri Birliği' rant uğruna, ellerini sanayi sitemizden çekmiyor. Artık, burada fabrikası bulunan Sanayiciler olarak bizler; sitenin içerisinde fabrikası olan işadamlarından oluşacak bir yönetim kurulunun sanayi sitemizi yönetmesini istiyoruz. Bu da, bizlerin en yasal hakkıdır” diyor.

Sanayi sitesindeki sorunlara ilişkin kooperatif yönetimine ve ilgili makamlara gerekli girişimlerde bulunmasına rağmen, çözüme yönelik bir arpa boyu kadar bile yol alınamadığını vurgulayan sanayici işadamı; konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Beysan Sanayi Sitesi'nin yaşadığı sorunlarına, ne yazık ki bugüne kadar bir türlü çözüm bulunamadı. Bunun nedeni de, Sitenin malikleri dışından, profesyonel kooperatif yönetiminin halen elini Sitemizden çekmemiş olmasıdır. Zira, her yıl fabrikalardan 5 ile 10 bin TL'yi bulan aidatlar toplanmaktadır. Kooperatif yöneticileri; hem bizlerden topladığı tatlı parayı bırakmak istemiyor, hem de Beysan Sanayi Sitesinin sorunlarını çözmek adına kalıcı çözümler geliştirmiyor. Biz artık, sanayi sitemizin 'Beysan Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifleri Birliği' tarafından yönetilmesini İSTEMİYORUZ. Sanayi sitemizde fabrikası olanlardan oluşan bir yönetim kurulunun bizleri yönetmesini istiyoruz. Nitekim, sanayi sitemizde çok ciddi sorunlarımız bulunuyor. En büyük sorunlarımızdan biri, güvenlik konusudur. Ne yazık ki, etkin bir güvenliğimiz yok, elini kolunu sallayan çok rahat içeriye girebiliyor. Diğer önemli bir sorun da, sitenin içinden geçen Haramidere hem kokuyor, hem de çöplük yuvasına dönüşmüş gibi kenarları çöp dağlarını barındırıyor. Özetle, İstanbul'un göbeğinde 13 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Beysan Sanayi Sitesinin görüntüsü 'İÇLER ACISI'… Ve, artık sanayi sitemizi, kendimiz yönetmeyi istiyoruz. Rant için koltuğunu bırakmayan kooperatif yönetiminin de, sitemizden elini çekmesini istiyoruz”