TURİZMİN SESİ
29 Ekim 1923 tarihinde meclis kürsüsünden Cumhuriyetin ilanını okuyan ve otuz beş yıl Çorum Milletvekilliği yapan İsmet Eker'in, Çorum'un Bayat Köyü'nde yer alan çiftliği sanat merkezi haline getiriliyor. Çorum Valisi Nurullah Çakır'ın girişimiyle mülkiyeti bir protokolle Valiliğe devredilen çiftlikte bulunan İsmet Eker Konağı, 29 Ekim 2012 tarihine kadar restore edilecek. Çiftlik, İsmet Eker Sanat Merkezi dışında Çorum Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri için uygulamalı derslerin yapılabileceği atölyeler olarak da kullanılabilecek. Ayrıca tahıl siloları arasında kurulacak bağlantı yollarıyla silolar daha kullanışlı hale getirilecek.
Çorum Strateji Çalıştayı için Çorum'da bulunan ve Bayat Köyü'nde gerçekleşen protokol imza törenine katılan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptığı konuşmada; Sanat merkezi olarak nefes almaya başlayacak ve etkinliklerle kentin sanat nabzını tutacak çiftliğin bir bölümünün tarihi özelliklerini yansıtan ve kullanım amacını anlatan bir müzeye dönüştürülmesi gerekiyor dedi. Sözen, çiftliğin 2012 yılında restorasyonunun tamamlanması için Çorum Valiliği'ne ÇEKÜL Vakfı olarak destek olacaklarını belirtti.
Atatürk'ün Atatürk Orman Çitliği'nin kuruluşunun ardından daha fazla çiftlik kurulması isteği karşısında 1926 yılında hayat bulan Bayat Çiftliği, bir konak, ahırlar, samanlık, tahıl siloları, kuruluk, bahçe, hizmetkârların kaldığı yapılar, tandırlık, mutfak, kümesler gibi pek çok bölümden oluşuyor.
ÇEKÜL Vakfı Hakkında:
ÇEKÜL Vakfı, Türkiye'nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. ÇEKÜL, ülkemizin 50'li yıllardan bu yana karşı karşıya olduğu kültürel kimlik bunalımının yanı sıra çevre sorunları altında da ezilmeye başlaması karşısında, geçmişten günümüze ve geleceğe uzanan değerlerimize sahip çıkmak ve çevre ve kültür öncelikli bir gündem oluşturmak amacını taşıyor. Doğal kaynakları, tarihsel kültürel mirası ve insanı bir bütün olarak ele alan ÇEKÜL, ülkedeki en küçük yerleşme biriminden en büyüğüne kadar, kent-havza-bölge-ülke ölçeğinde geliştirdiği projelerin, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla, bir başka deyişle kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği ile uygulanmasına öncülük ediyor.