Başaran Ulusoy, Acentelere 4 Vaadde Bulundu

Yaklaşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği genel kurulu öncesi,acentelerin kafasındaki soruları ve eleştirileri konunun muhatabı Başaran Ulusoy'a sorduk

TURİZMİN SESİ

Yaklaşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği genel kurulu öncesi, bu kez mikrofonu Başaran Ulusoy'a uzattık. Görüşmede, acentelerin kafasındaki soruları ve eleştirileri konunun muhatabına ilettik. TÜRSAB genel kurulu yaklaşırken, adayların birbirine yönelik eleştirileri de artıyor. Genel kurulda yeniden aday olacağını açıklayan mevcut Başkan Başaran Ulusoy, acentelere 4 vaadde bulundu ve son kez aday olduğunu söyledi. Rakibi Bağlıkaya'yı "TÜRSAB'ı tanımıyor. Kurulan şirketlerde imzası var, nasıl haberim yok der" diye eleştiren Ulusoy, Emin Çakmak'ın ise muhtar gibi köy köy gezdiğini söyledi. Ulusoy ayrıca, Mehmet Ersoy ve Veli Çilsal'ı ise acentelere az komisyon vermekle suçladı.

 
 
RÜYAMDA MEHMET ERSOY VE VELİ ÇİLSAL'I GÖRDÜ
Başaran Ulusoy'a yapılan en büyük eleştiri, 18 yıldır TÜRSAB'ın başında olmasına rağmen, neden artık köşesine çekilip gençlerin önünü açmadığı yönündeydi. Biz de bu soruyu Ulusoy'a ilettik. Verdiği yanıt şöyle:Ben dün bir rüya gördüm. Rüyamda uzun boylu bir adam bana doğru yürüyordu. Yaklaştıkça, gelen kişinin Mehmet Ersoy olduğunu gördüm. “Hayırdır Mehmet biraz endişelisin.” dedim. O da, “Benim bazı yanlışlarım oldu. Accenteler sayesinde büyüdüm ve Türkiye'nin en önemli firması oldum. Ama bir sıkıntım var; acentelere az komisyon verdim. Yüzde 3'ler, 4'ler verdim. Ne yapmam lazım sayın başkan, sen tecrübelisin.” dedi. Ben de “Mehmet, bunları çift rakama çıkarın, her şeyi TÜRSAB yapsın diye beklemeyin. Komisyonlarınızı artırın acenteler rahatlasın” dedim. O da doğru diyorsun, düşüneceğim dedi ve gitti. Daha sonra Veli Çilsal'ı gördüm rüyamda. Ona da, “Veli bu komisyon oranlarını yükseltin, böyle olmuyor” dedim. Çok sevinçli bir olaydı ama sabah kalktım ki rüyaymış. İnşallah bu rüya bir gün gerçek olur.
 
 
Bir istifa mektubu kurumun başkanlığına verilir, kamuoyu ile paylaşılmaz. Şimdi bana, benim ona yazdığım cevap mektubunu paylaşma fırsatı verdi. Şimdi o mektubu genel kurulda açıklayacağım. O mektubu 24 Temmuz 2014'te yazdım. Sen (Firuz Bağlıkaya) benimle TÜRSAB'da 7.5 yıl görev yapacaksın, bütün kararlarda imzan olacak, 2014 yılında kurulan LTD şirketinde imzan olacak ama benim haberim yok diyeceksin, ayıp. Firuz Bağlıkaya olarak tanınmaz birisiyken, seni tanıtmış bu camiaya, tüy kadar değeri yok diyorsun. İşte bu yüzden bırakmıyorum TÜRSAB başkanlığını. Adayların ikisi de kanunu bilmiyor. Bir kere başkanlığa değil, yönetim kuruluna aday olunur. Başkanı yönetim kurulu seçer. Birisi bakarsınız 5 kişi gelmiş, başkanı da onlar seçmiş... Bana git diyenler, benimle 11 sene çalışmış. Sen niye bırakmadın 11 sene? Emin Çakmak, sen bana 8 senedir muhalefet yapıyorsun, sen niye bırakıp gitmiyorsun? Bu, bana değil beni seçenlere hakarettir. Böyle şey olur mu? Ben bırakıp köyüme gideceğimi söylediğimde Yusuf Duru'yu, Ertuğrul Karaoğlu'nu, Günnur'u toplayıp, “Hayır burayı bırakıp gidemezsin” diyen de Bağlıkaya'dır.
 
 
4 TANE VAADİM VAR
Mesela başkanlık koltuğuna oturmaya devam ettiğinizde acentelere ne vereceksiniz, ne vaat ediyorsunuz? Yoksa bir inatlaşma mı var? Hayır bende inatlaşma olmaz. Benim yapacaklarım var. TÜRSAB Akademi'yi kuracağım, mesleki yeterlilik kurumunu oturtacağım, ulaşımdaki sorunları halledeceğim, hava yolu şirketlerinin web sitelerindeki satış fiyatları ile acentelerin satış fiyatlarını eşitleyeceğim. Ama kusura bakmasınlar, 250 bin liralık teminat mektubunu acentelere verdirtmem. Buna karşı çıkıyorum.
 
TÜRSAB'ın kendi hazırladığı yasaya itiraz mı edeceksiniz?
Ben buna başından beri karşı çıkıyordum. Standart her acente 250 bin lira teminat mektubu verecek diyor kanun. Var mı böyle bir şey? Benim itirazıma gerek kalmadan zaten diğer bakanlıklar eder, ki itirazlar da başladı.
 
TÜRSAB'IN 5 TANE ŞİRKETİ VAR
Ya şirketler? TÜRSAB'ın 20'ye yakın şirketi olduğu söyleniyor? Nedir bu şirketler, isimleri ve faaliyetleri nelerdir?Yanlış. TÜRSAB'ın 5 tane şirketi var: Bunlardan biri TÜRSAB LTD. Müze biletleri ile ilgili. Kanunla kurulmuştur ve yüzde 100'ü bize aittir. Sermayesi ise 50 milyondur. İkinci şirket, 250 bin lira sermayeli ve fuarlarla ilgili. Odalar Birliği Kanunu'na göre fuar şirketi olmadan fuar düzenleyemezsiniz. Üçüncüsü TÜRSAB Kültür Hizmetleri. Sermayesi 100 bin lira. Kültür Bakanlığı, Arkeoloji Müzesi'ni sana verdim buranın restorasyonunu da sen yapacaksın. Bunun kontrolünü yapabilmemiz için de şirket kurmanız lazım” dedi, aldık. Dördüncü şirket ise Sigorta AŞ. Sigorta bizim geleceğimiz. Hükümet kimseye müsaade etmiyor, bize etti. Bu şirketin 12 milyon kuruluşu vardır ve 12 milyon kendisiyle beraber bankada yatmaktadır. Bir de, 500 bin lira sermaye ile Master Card veya Visa Card gibi bir kart şirketi kurmuştuk. Bu kart, acentelerin kredi kartlarında bankalara ödedikleri komisyonları azaltmak için çıkarıldı.Şirketler mecburiyetten kuruldu. TÜRSAB fatura kesemiyordu, bize devlet kurdurttu. Firuz Bağlıkaya'nın imzası var. Nasıl haberim yok der? 
 
ŞİRKETLERİN BİLANÇOLARI
Geçtiğimiz genel kurulda TÜRSAB ve ona bağlı şirketlerin bilançolarının açıklanmadığına dair eleştiriler geliyor. Bilançolar açıklanmadı mı, neden açıklanmadı?Biz denetimden geçtik. Şirketlerin bilançoları ve ticari bilançoları zaten Ticaret Odası'nda var. Kim bizden istedi de vermedik. Genel kurulda izahatını verdim. Şimdi bir kitapçık çıkarıyorum. Firuz beyin imzaları, Emin beyin söyledikleri... Yalan konuşuyorlar demiyorum, yanlış biliyorlar diyorum. Firuz bey yasal zorunluluk olduğu için her dört YK topantısından birine katılıyordu. 38 bölgeyi bilmez. Burayı üç tane tur operatörüne teslim etmem, bu camia da etmez. Benle 10.5 sene çalıştınız. O zaman iyiydim de, şimdi mi kötü oldum?
 
YASA NEDEN ÇIKMADI?
Kanun tasarısının torba yasa şeklinde planlandığı ancak sizin başvuruyu normal yasa şeklinde yaptığınız için ilgili tüm kurumların itiraz ettiği belirtiliyor? Madem hükümete yakındı neden gidip yapmadı? Yetki ondaydı. Kanun, hazırlandığı şekilde ve arzu etmediğim 250 bin lira teminat maddesine rağmen 14079 sayılı yazıyla bakanlığa gönderildi. Torba yasaya ben değil, bakan sokacak. Ne diyorduk zamanında, 'birlikte başardık', altındaki imza kimin Firuz Bağlıkaya'nın.Bir önceki genel kurulda rakibiniz olan Emin Çakmak, kayda değer bir oy aldı. Anladığım kadarıyla kurum içinde size muhalif olan ciddi bir kesim de var? TÜRSAB'da her zaman 450-500 tane muhalif vardır. Emin Çakmak 300 oy fazla aldı. Neden? Ben gidiyorum diye. Sahaya çıkmadım, anlatmadım. Şimdi buyursun, gelsinler. Göreceğiz.
 
SEÇİMİ KAZANACAĞIM
Seçimi kazanacağınızı düşnüyor musunuz?
Tabi ki kazanacağım. Ama ben değil, TÜRSAB kazanacak. Birisi diyorki, “TÜRSAB Hepimizin”, Ben TÜRSAB benim mi dedim? Diğeri ise "Yeniden TÜRSAB" diyor. İyi de sen eskiden de vardın. Emin Çakmak bölgeleri ziyaret ederken profesyonel kadrolara, “Yanlış yapmayın ha” diyorum. Veli Çilsal'ın belgesi iptal olduğunda kurtardığımı ne çabuk unuttu. Anadolu'daki seyahat acentesinin ekmeğine mani olunca biz de ona mani olduk. Kanun gereği de doğru yaptık. Birbirine düşman olan iki tur operatörü şimdi benim karşımda kardeş oldular. ETS'ye bağlı otellerden diğer seyahat acenteleri yer alamıyor. Bir defa ona müsaade etsin. Tekelciliği kaldırsın. 
 
GALİP ÖZTÜRK İLE İTTİFAK KURDU İDDİALARI
Galip Öztürk ile ittifak kurduğunuz ve onun satış acentelerine belge vererek genel kurulda oy kullandıracağınıza dair iddialar var? 600 acente kurulacağı söyleniyor. Ben de Firuz beyle Mehmet beyin ortaklaşa bir şirket kurup TÜRSAB'ı batıracağına dair duyumlar aldım desem bu doğru olur mu? Ayıp böyle şeyler. Ben Galip beyi 9-10 senedir görmedim. Galip bey zamanında karşıma liste çıkaran bir arkadaşımızdır. Acente belgesi almak isteyen ve şartları yerine getirenlere elbette belge veririz ancak bu iddia tamamen yalandır. Bunu söyleyeni Allah'a havale ediyorum.
 
BAĞLIKAYA İLE ANLAŞMAM SÖZ KONUSU DEĞİL
Bir diğer iddia ise, Firuz beyle sizin anlaştığınız ve Firuz beyin son anda sizin lehinize yarıştan çekileceği yönünde. Bu konuda ne dersiniz? 50 senelik cemiyet hayatım var. TEMA'da görev yaptım, şu anda DEİK'te görev yapıyorum. Beni Ekonomi Bakanı seçti. DEİK'te icra kurulundayım. Turmepa'nın yönetim kurulundayım. Benim böyle şeylerle işim olur mu? Adaylığını bana bir ay sonra haber verdi. Hayırlı olsun dedim. Emin bey zaten muhtarlar gibi dolanıyor köy köy. Ismarlama başkanlık olmaz. Sayın ikinci başkan daha TÜRSAB'ın katlarını bilmiyor, bölgeleri bilmiyor. Onu kim önüme attı bilmiyorum. Biliyorum da, genel kurulda hesabını verir.
 
TÜRSAB'IN 20-25 MİLYON LİRA BORCU VAR
Peki TÜRSAB'ın borcu var mı, ne kadar borcu var? Kurumun çok borcu olduğu yönünde de söylentiler var.Genel merkez binamızın kredi borcu dışında TÜRSAB'ın borcu yok. O da 20-25 milyon lira. Sene sonuna kadar gelecek gelirlerimizden de borcu karşılıyoruz. TÜRSAB'ın başka da borcu yok. Bazı büyük tur operatörlerinin ve kayda değer sayıda acentenin Firuz Bağlıkaya'yı desteklediği belirtiliyor. Genel kurul sürecinde sizi kimler destekliyor? Ben camiama güveniyorum, o kadar. Bu teşkilat çalışanın hakkını verir. TÜRSAB'ın sokağa düşürülmesine izin vermeyiz. 
 
SON DÖNEMİM
Ne olması lazım ki, Başaran Ulusoy, “Artık TÜRSAB'a aday olmayacağım” desin? Belirlediğiniz bir takvim mi var?Yukarıda bahsettiğim dört maddeyi bitireceğim. Başkanlık süresinin 4 yıla çıkarılmasını kanuna Firuz Bağlıkaya koydu, ben istemedim. Ben söyledim, yapma 4 yıla çıkarma dedim ama dinletemedim. Bu benim son dönemim. Olgun bir genel kurul olmasını umuyorum. Son olarak, Firuz Bağlıkaya ve Mehmet Ersoy'un kampanya için 6 milyon lira harcayacağını duydum. Bu parayı acentelere dağıtsınlar. Ya da Vakfa bağışlasın talebe akıtalım. TurizmGüncel