BAROK MÜZİK FESTİVALİ SONA ERDİ

Bodrum Belediyesi'nin himayesi ve desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile 16-17-18 Eylül 2011 tarihlerinde, Bodrum Kalesi Orta Avlusu'nda gerçekleşen Barok Müzik Festivali sona erdi

TURİZMİN SESİ


Haber Merkezi
Bodrum(Anayurt)- Mandalin Bar'daki açılış kokteyli ile başlayan ve üç gün süren festival akustik ortamda, ses düzeni kullanılmadan gerçekleşti. Festival, Karya Kültür ve Sanat Derneği tarafından oluşturulan “Karya Barok Topluluğu” konseri ile başladı. Dernek Başkanı ve Festival Sanat Yönetmeni Gülderen Erdoğmuş, açılışta yaptığı konuşmada “Günümüzde Barok dönem eserler genelde tarihle bütünleşmiş mekanlarda icra edilip, festivaller ile geniş bir seyirci kitlesine ulaşmakta ve evrensel etkinlikler çerçevesine girerek aynı zamanda o ülkenin kültürel göstergesi haline gelmektedir. Amacımız düzenlediğimiz evrensel müzik festivalleriyle Bodrum'un sadece uluslararası ün yapmış şirin bir tatil beldesi olarak değil tarih boyunca koruduğu kültür ve sanat varlığını kaybetmeden geleceğe taşımaktır” dedi.

KARYA BAROK TOPLULUĞU KONSERİ
Açılış konserinde “Karya Barok Topluluğu” üyeleri kontrtenor Kaan Buldular, kontrtenor Nuri Harun Ateş Haendel'in ünlü Barok operalarından kastrat tenorlar için yazılmış aryaları seslendirirken, mezzosoprano Gülderen Erdoğmuş, mezzosoprano Evrim Keskin ve soprano Derya Kırcalı Günlük yine opera aryaları, düetler ve korallerden oluşan seçkin bir repertuarla seyirciyle buluştu. Sanatçılara “Karya Barok Yaylı Çalgılar Dörtlüsü” üyeleri ve Türkiye'nin önde gelen keman sanatçıları Nilgün Yüksel Ketenci, Rüstem Mustafa, viyola sanatçısı Öykü Koçoğlu ve viyolonsel sanatçısı Burak Ayrancı eşlik etti.

ENSEMBLE KELSOS KONSERİ
Festivalin ikinci günü Yunanistan Kültür Bakanlığı'nın önerisiyle davet edilen “Ensemble Kelsos” Topluluğu lavta, flavta, viola de gamba gibi otantik enstrümanlarla Rönesans ve Barok dönemden günümüze uzanan geniş bir repertuarla izleyiciyle buluştu. Soprano Feni Noussia, flavta sanatçıları Nikos Nikolaides, Mechtild Stark ve Elli Tsene, theorbe (barok lavta) sanatçısı Stavros Katirtzoglou ile viola de gamba sanatçısı Helga Hohnberg – Giannoulos eşliğinde eserler sundu. İki bölümden oluşan konserin sonunda 'Üsküdar'a Giderken' isimli şarkıyı seslendiren grup ayakta alkışlandı.

KARYA TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU KONSERİ
Festivalin üçüncü günü, sanat danışmanlığı Karsanat kurucu üyelerinden Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ tarafından yapılan ve dernek bünyesinde kurulan yeni topluluk ile aynı dönem Türk Müziği bestecileri 3. Selim, Dede Efendi, Benli Hasan Ağa, Hafız Post ve daha niceleri gibi ünlü bestecilerimizin eserlerine ayrıldı. “Karya Türk Müziği Topluluğu” üyeleri soprano Özge Eyüpoğlu, ney sanatçısı Kaşif Demiröz, tambur sanatçısı Halil İbrahim Yüksel, klasik kemençe sanatçısı Mehmet Yalgın, kanun sanatçısı Safa Hastaoğlu ve vurmalı saz sanatçısı Serkan Çelik aynı dönem Türk bestecilerinden seçkin örnekler sundular. Padişah 3. Selim tarafından restore edilen Topkapı Sarayı içerisinde yer alan Divan-ı Hümayun ve Kubbealtı, aynı zamanda ünlü bestecilerin ilk icralarını gerçekleştirdikleri mekanlar arasında... Özellikle Türk müziğine kazandırdığı makam ve besteleri ile ayrı bir yeri olan bestekar ve Osmanlı padişahı 3. Selim'in Türk müziğinde sayısız eserleri vardır. Festivalin üçüncü gününde ilk defa seyirciyle buluşan topluluk, konseri tamamı ile akustik ortamda (ses düzeni kullanılmadan) seslendirdi.II. Karsanat Barok Müzik Festivaline yerli ve yabancı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiler. Sanatçılar festivali izleyenlere unutulmaz gece yaşattılar.