Global Liman İşletmeleri Karadağ’ın Bar Limanı’nın halka açık olmayan %62’lik hissesini özelleştirme yoluyla aldı. Global Liman İşletmeleri CEO’su Saygın Narin, gerçekleştirilen bu özelleştirmeyle ilk kez bir Türk şirketinin yurtdışındaki bir limanın çoğunluk hissesini aldığını kaydetti. Yolcu ve ticaret alanında Türkiye'nin üç önemli büyük limanına sahip tek liman operatörü Global Liman İşletmeleri, Karadağ Ulaştırma ve Denizcilik İşletmeleri Bakanlığı ile Karadağ Liman İdaresi tarafından düzenlenen ihale sonucunda Karadağ'ın Bar şehrinde bulunan genel yük ve kargo terminalinin 30 yıl boyunca onarım, finansman, işletim ve bakım hakkını kazandı. 15 Kasım 2013 tarihinde Bar Limanı’nda düzenlenen törenle, ilk defa bir Türk şirketi yurtdışındaki bir limanın çoğunluk hissesini almış oldu.Global Liman İşletmeleri, Karadağ’ın Bar Limanı’nın %62 hissesini yaklaşık 30mnEuro’ya portföyüne kattı. Bar Limanı özelleştirmesiyle Global Liman İşletmeleri, ilk kez yurtdışında bir limanın işletmesini almış olurken bir Türk şirketinin yurtdışında cogunluk hissesine sahip olarak işlettiği ilk liman olma özelliğini de taşıyor.
Yurtdışında büyümeyi hedefliyor
Global Liman İşletmeleri CEO’su Saygın Narin, Bar Limanı’nın Global Liman İşletmeleri portföyüne katılmasıyla limancılıkta yeni bir döneme girdiklerini belirtti. Global Liman İşletmeleri’nin son üç yıldır organik bir büyümeye odaklandığını söyleyen Narin, 2010’dan beri Türkiye’de işlettiği limanların entegrasyonu sürecinin de tamamlandığını ifade etti. Böylelikle, bölgenin sayılı ticari liman işletmecilerinden biri ve 3.5mn yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük kruvaziyer limanı olma yolundaki hedeflerinde düğmeye bastıklarını ifade etti. Narin, “Bugüne kadar limancılıkta organik bir büyüme benimsedik. Türkiye’de işlettiğimiz limanlarımızda verimlilik, sistem ve pazarlama süreçlerini yeniledik. Üç limanımızın birbiri arasındaki entegrasyonunu da tamamladık. Bu süreçlerin ardından inorganik büyümeye odaklandık. Yurtiçi ve yurtdışında yeni limanları da portföyümüze eklemek istiyoruz. Bu stratejı çerçevesinde Bar Limanı’nın %62 hissesini aldık; yeni liman alımları da yolda” şeklinde konuştu.
TIR trafiği Bar’a kayacak
Bar Limanı’nın 400.000-450.000 metrekarelik alanında 35.000-40.000 konteynır elleçlendiğini belirten Narin, bir takım alt yapı çalışmalarının sonucunda bunun 1mn konteynıra kadar çıkabileceğini söyledi.Narin sözlerine şöyle devam etti: “Kullanımı artırmak için limanı tekrar Sırbistan’a açmayı hedefliyoruz. Limana giden ancak çok aktif olmayan bir demiryolu var. Bu demiryolunu daha aktif hale getireceğiz. Ayrıca Bar Limanı yakındaki Avrupa ülkelerinin de kullanabileceği bir liman haline gelecek. Tabii bir diğer etkenin de Türkiye’den Avrupa’ya ve Avrupa’dan Türkiye’ye giden tır trafiğinin bir bölümünün Bar Limanı’na kayacağını söyleyebilirim. Ayrıca limanın çok büyük depoları var. Biz bu limana bir lojistik merkezi kurmayı da hedefliyoruz. Kruvaziyer gemilerine yeni bir rota olma potansiyeline de sahip. Bu nedenle limanda bir kruvaziyer iskelesi kurmayı da planlıyoruz. Kruvaziyer iskelesiyle ülkenin ekonomisine ilave bir katkıda da bulunacağız.