Bakiye Duran, Tuz Gölü’nde otizm farkındalığı için 100 mil koştu

Türkiye'yi uluslararası ultra maraton yarışlarında temsil eden ilk kadın sporcu olan 58 yaşındaki Bakiye Duran, 28-30 Temmuz tarihlerinde Uzun Etap’ın düzenlediği Garmin Runfire Salt Lake Yarışı’nda Tuz Gölü’nde otizm farkındalığı için 100 mil koştu

TURİZMİN SESİ


Samsun’un bir köyünde dünyaya gelen Bakiye Duran, çocukluğundan beri koşuyor. Bu yılların onu maratona hazırladığından habersiz köyünde okul olmadığı için okula koştu, tarlayla evlerinin arasında bir şeyleri koşarak hep o taşıdı ve hala durmadan koşuyor. 8 çocuklu bir ailenin 5’inci çocuğu olan Duran’ın asıl mesleği öğretmenlik. İlk kez 30 yaşında Avrasya Maratonu’na katılarak tanıştığı maratonun ardından Hollanda’da düzenlenen ve kötü hava koşullarına rağmen üstündekileri hiç değiştirmeden, parkuru 11 saatte tamamlayarak bir rekoru da kıran Duran böylelikle ultra maraton ile de tanışmış oldu. 20 yıldır maraton, 10 yıldır da ultra maraton koşan Bakiye Duran, otizm farkındalığı için 28-30 Temmuz tarihlerinde Uzun Etap’ın düzenlediği Garmin Runfire Salt Lake Yarışı’nda Tuz Gölü’nde otizm farkındalığı için 100 mil koştu.

Bakiye Duran, ultra maratonların sabır gerektiren uzun bir yolculuk olduğunu ve bu durumu otizm ile eşdeğer bulduğunu ifade etti.  Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizmin görülme sıklığı günümüzde hızla artmaktadır. Her 68 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya gelmektedir. Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı ve sürekli, yoğun eğitimdir. Bakiye Duran’ın bu anlamlı yolculuğu otizmin farkındalığının artırılması ve erken tanı için büyük önem taşımaktadır.