Bakan Mahir Ünal; Güçlü Destinasyon Yapmalıyız

Travel Turkey İzmir'in açılışında konuşan ve tanıtımda destinasyon yönetiminin önemine işaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bugün Londra ve Paris ne kadar güvenliyse İzmir o kadar güvenlidir

TURİZMİN SESİ

Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine müsade etmeyin. Turizm bir algının ve psikolojinin yönetilmesidir" dedi. Travel Turkey İzmir Fuarı'nın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bu fuara emeği geçenlere, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum. Bu fuar bugün daha önemli. Konuşmacıların yaptığı değerlendrmeler burada bulunan seyahat acentları ve tur operatörlerinin öngörü oluşturabilmesi için de önemli" dedi. "Bakanlığımızın başladığı ilk dönem oluşan süreç pek çoğumuzun canını sıktı. 1. ve 2. Dünya savaşını yaşayan dünya ardından soğuk savaş dönemine girdi. Şimdi 90'lı yılların devamını yaşadığımız dönemdeyiz. Soğuk savaş yıllarında bloklar arası bölünmeler oldu. 90'lardan sonra yaşadığımız hızlı değişime bağlı doğal sorunlar yaşıyoruz. Bugün Londra ve Paris ne kadar güvenliyse İzmir o kadar güvenlidir. Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine müsade etmeyin. Turizm bir algının ve psikolojinin yönetilmesidir. Türkiye misafirperverliği ile yoluna devam edecektir. Bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz.

 
Cumartesi günü Antalya'da sektör temsilcileri ile bir araya geldik. Kendi bakış açılarımızı ve hangi destekleri sağlayabileceğimizi konuştuk. Bu konuyu EKK'da ve Bakanlar Kurulu'nda ele aldık. Sayın Başbakanımz, grup konuşmasında ilk önemli açıklamalarını yaptı. Tur operatörlerine charter ve 6 bin dolar yakıt desteğinin Avrupa'yı da kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı. Yeni desteklerimiz de olacak. Bizim ihtiyacımız olan şey Türkiye'yi tanıtırken hangi duyguyla tanıtacağımız. Bizim yeni bir tanıtım açılımına ihtiyacımız var. Sektörün kendi içerisinde tek bir çatı örgütü altında toplayacak kendi tanıtımını yapacak bir kurumsal yapıya da ihtiyaç var. Biz bu fuarda Türkiye'yi tanıtırken asında bir duyguyu da tanıtacağız. İnsanlar eylemlerini kendi içlerindeki duyguya ulaşmak için yaparlar. Seyahat duygusu da bunlardan biridir ve önemli olan bu duyguyu karşılayabilmek. 2007 yılında yaptığımız strateji belgesini güncelleyeceğiz ve sektörü de yanımızda görmek istiyoruz.
 
 
TÜRSAB Başkanımız 10 temenniden bahsetti, burada 3 tanesini açıkladı. Biz öncelikle İzmir'de 1 günlük çalıştay düzenleyeceğiz. Bakanlık olarak bütün bürokrasimz ile burada olacağız. İşallah İzmir'i masaya yatıracağız. Bakanlık olarak çok şey yaptık ve daha çok şey yapacağız. Bizim tanıtımla birlikte ihtiyacımız olan güçlü bir destinasyon yönetimi. THY'ye siz buraya hat koyun demek bir şey ifade etmiyor. Sizin bir destinasyon etrafında tanıtım stratejiniz ile planlama yaparak, destinasyon yönetimi ile THY'ye bunu söylerseniz, koordinasyon şeklindeki bu çalışma tur operatörlerinin işini de kolaylaştırmış olur. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız. 35 milyar dolarlık bir sektör bu. Bu duygularla fuarın herkes için iyi geçmesini diliyorum.